Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έως και την Μεγάλη Τρίτη η παράσταση του Θοδωρή Αμπαζή "Οι Έμποροι των Εθνών" στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας

Έως και την Μεγάλη Τρίτη η παράσταση του...

Θετική κριτική από το culturenow.gr - Επίσης γράφει ότι ο Αμπαζής ευθύνεται για το καλλιτεχνικό "θαύμα" των τελευταίων 2 1/2 χρόνων στην Πάτρα

Η θεατρική παράσταση "Οι Έμποροι των Εθνών" της Ομάδας Θεάτρου Όπερα, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και συνθέτη Θοδωρή Αμπαζή, που είχε παρουσιαστεί και στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων της Πάτρας με πολύ μεγάλη επιτυχία, ως γνωστό αναβιώνει από τις 16 Φεβρουαρίου 2015, στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας στην οδό Ευμολπιδών 45 στο Γκάζι, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 το βράδυ.

Η παράσταση σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως και την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη 6 και 7 Απριλίου 2015 και αξίζει κάποιος να τη δει.

Όπως έγραψε το σάιτ culturenow.gr, οι “’Εμποροι των Εθνών" έκαναν πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2011 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και έκτοτε το έργο περιόδευσε στην περιφέρεια σημειώνοντας παντού μεγάλη επιτυχία.

Απέσπασε δε εξαιρετικές κριτικές και αγαπήθηκε από κοινό όλων των ηλικιών.

Μετά από περίπου δύο χρόνια ανέβηκε και πάλι στην Αθήνα προτείνοντας έναν ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο τρόπο σκηνικής ανάγνωσης του λόγου του Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Πρόκειται για ένα σκηνικό εγχείρημα, βασισμένο στο δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα, σε σκηνοθεσία του πολυσυζητημένου τελευταία Θοδωρή Αμπαζή λόγω των εξελίξεων στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (μετά την γνωστοποίηση από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη ότι προτίθεται να προκηρύξει την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου).

Με πλαίσιο την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και την ευρύτερη πολιτική διάσταση που αναδύεται από αυτήν, στον άξονα της συγκρουσιακής σχέσης Ανατολής και Δύσης, το έργο πραγματεύεται την υπέρβαση των ορίων της ανθρώπινης φύσης, που καταπονείται στη δίνη μιας ερωτικής παρόρμησης.

Η παράσταση προτείνει την ανάπτυξη μιας σύνθετης θεματικής που αποπειράται να συνδυάσει τη σκηνική αφήγηση με τη μουσικότητα. Στόχος της είναι να αναδείξει με σύγχρονη θεατρική ματιά ένα κείμενο του 19ου αι. πολυσήμαντο, πολυκύμαντο και διαχρονικό, με το χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη. Τόσο οι ηθοποιοί όσο και οι μουσικοί που θα παίζουν ζωντανά στη σκηνή υπηρετούν την αφήγηση της ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουν τα όρια του θεάτρου μέσα από τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον.

Η παράσταση μπορεί να συσχετιστεί με την σχολική ύλη και να δώσει υλικό για περαιτέρω εξερεύνηση και διαφορετικές αναγνώσεις του έργου του Παπαδιαμάντη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού

Σκηνοθεσία - Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Βίντεο: Στάθης Αθανασίου

Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τίνα Τζόκα.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Βασαρδάνης, Νέστορας Κοψιδάς, Νεφέλη Μαιστράλη και Δανάη Σαριδάκη.

Συμμετέχουν και οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Στέφανος Γιαννόπουλος.

Η Ομάδα θεάτρου ΟΠΕRΑ ιδρύθηκε το 2000. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αναζητήσεων και των παραστάσεών της είναι ότι τα επιμέρους στοιχεία, όπως ο λόγος, η μουσική, το τραγούδι, η κίνηση δεν υπακούουν σε μια δεδομένη ιεραρχία, αλλά άλλοτε δομούνται με βάση μια μουσική παρτιτούρα, άλλοτε θεατρική, κινησιολογική κ.α. Επίσης η συνεχής αλληλοδιείσδυση αυτών των στοιχείων προσφέρει νέες, πλούσιες σε μορφή και περιεχόμενο εκφραστικές εικόνες.

Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου «Εμπρός», με κοινές καλλιτεχνικές καταβολές και στόχους. Η καθοδήγηση γίνεται από τον συνθέτη – σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θοδωρή Αμπαζή.

Μέλη της ομάδας ΟΠΕRΑ είναι: Τζωρτζίνα Δαλιάνη (ηθοποιός), Δανάη Σαριδάκη (ηθοποιός), Φανή Παναγιωτίδου (ηθοποιός), Ασπασία Παπαιωσήφ (ηθοποιός), Αλέκος Αναστασίου (φωτιστής), Ελένη Μανωλοπούλου (σκηνογράφος), Σταυρούλα Σιάμου (χορογράφος), Θοδωρής Αμπαζής (συνθέτης-σκηνοθέτης) Ειρήνη Τσακίρη (Μονωδός), Κώστας Κορωναίος (ηθοποιός).

Μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας είναι οι: Νέστωρ Κοψιδάς (ηθοποιός), ‘Ελσα Ανδριανού (θεατρολόγος), Στάθης Αθανασίου (κινηματογραφιστής), Σταύρος Γασπαράτος (μουσικός), Βασίλης Μπράμης (βοηθός σκηνοθέτη), Αλέξανδρος Τσιλφίδης (μουσικός).

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ

Φοιτητικό-μαθητικό –ομαδικό & άνω των 65 ετών: 12 ευρώ

Ανέργων, ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

Προπώληση: Σύγχρονο Θέατρο - Ταμείο Θεάτρου

Ticket Services

- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39

- Τηλεφωνικά: 2107234567.

Σε σημερινή κριτική του το culturenow.gr για την παράσταση του Θοδωρή Αμπαζή γράφει τα εξής.

«Η παράσταση του Θοδωρή Αμπαζή έρχεται να μας θυμίσει την μαγεία της ποίησης και τον γλωσσικό πλούτο που μας χάρισε ο “Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων”, σε μία εποχή που η ελληνική γλώσσα όλο και περισσότερο «ταλανίζεται» και η ελληνομάθεια διαρκώς λιγοστεύει. Παράλληλα, αναδεικνύει τον τραγικά επίκαιρο λόγο του Παπαδιαμάντη για το σαθρό πολιτικό σύστημα που διαιωνίζεται εσαεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως το κείμενο της κριτικής της Εριέττας Μπελέκου στο culturenow.gr κλείνει και με ένα σχόλιο για τις εξελίξεις γύρω από το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας.

«Επειδή τα τρέχοντα ζητήματα δεν γίνεται να μας αφήνουν αδιάφορους, δηλώνω πως και εγώ από την πλευρά μου στηρίζω την παραμονή του Θοδωρή Αμπαζή στο “τιμόνι” του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, γιατί είναι ο άνθρωπος που, μαζί με την αξιόλογη ομάδα του, ευθύνεται για το καλλιτεχνικό "θαύμα" των τελευταίων δυόμιση χρόνων, τις σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας και την μεγάλη συμμετοχή παιδιών, έφηβων και ενηλίκων στα θεατρικά δρώμενα της πόλης της Πάτρας. Σίγουρα έχει ακόμα πολλά να προσφέρει! Είδωμεν…».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture