Εκοιμήθη σε ηλικία 89 ετών
Πάνδημα χθες Κυριακή 6 Ιουνίου 2014, τα Καλάβρυτα αποχαιρέτησαν μια εμβληματική μορφή της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, τον πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μπίρμπα, Αρχιερατικό επίτροπο της ορεινής και γραφικής επαρχίας των Καλαβρύτων, αγαπητό σε όλους, Άξιο Λειτουργό, πολυγραφότατο, μύστη και θεματοφύλακα της παράδοσης και της τοπικής ιστορίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τοπικό σάιτ kalavrytanews.gr.
Ο π. Γεώργιος Mπίρμπας εκοιμήθη το Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 τα ξημερώματα και η είδηση του θανάτου του συγκίνησε όλη την τοπική κοινωνία των Καλαβρύτων αλλά και πολλούς Πατρινούς και Αχαιούς καθώς και Αθηναίους που τον γνώριζαν ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο που παραθέριζαν στα Καλάβρυτα και παρακολουθούσαν τις Θείες λειτουργίες στον καθεδρικό ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην πλατεία της πόλης όπου ήταν προιστάμενος και λειτουργούσε.
Ο γράφων είχε την τύχη να παρευρίσκεται πέρυσι τον Αύγουστο, στις 17 Αυγούστου, στα Καλάβρυτα, στον Τόπο της Θυσίας όπου στις 11 το πρωί παρουσία πλήθους εκδρομέων που είχαν έρθει για να συμμετάσχουν και να λάβουν μέρος στο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα και του Θανάση Φραντζή του Παγκαλαβρυτινού συλλόγου της Πάτρας, ο αείμνηστος π. Γεώργιος Μπίρμπας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα ενώ μετά είχε πει και δύο συγκινητικά λόγια για τα θλιβερά γεγονότα.
Ήταν ένας πράος, ευγενής ιερέας που η κοινωνία των Καλαβρύτων πραγματικά τον λάτρευε και τον σεβόταν.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου την Κυριακή 6 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι, προεξάρχοντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβροσίου, ο οποίος αξίζει να θυμίσουμε ότι χθες Κυριακή το πρωί συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο στον Μητροπολιτικό ιερό ναό της Ευαγγελίστριας στην Πάτρα όπου και τέλεσαν το ιερό μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του πρώην υπουργού και διοικητή του ΙΚΑ Γρηγόρη Σολωμού, ο οποίος και καταγόταν από τους Λαπαναγούς.
Ψηφίσματα για την εκδημία του πατρός Γεωργίου Μπίρμπα εξέδωσαν η Παγκαλαβρυτινή Ένωση και ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας ενώ συλλυπητήρια μηνύματα απέστειλαν πολλοί σύλλογοι, φορείς και απλός κόσμος.
O πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπίρμπας, όπως γράφει το σάιτ kalavrytanews, γεννήθηκε στην Λεύκα Καλαβρύτων το 1925. Τελειώνοντας το Δημοτικό σχολείο στο χωριό του, φοίτησε κατόπιν στο εξατάξιο Γυμνάσιο Καλαβρύτων (1937-1943). Από το 1951 έως το 1953 φοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό φροντιστήριο Πατρών και αργότερα έλαβε πτυχίο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1952 νυμφεύθηκε την Αγγελική Κόκκαλη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά.
Διάκονος χειροτονήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1953 και πρεσβύτερος μία μέρα μετά από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας μακαριστό Αγαθόνικο.
Εφημέριος Καλαβρύτων τοποθετήθηκε την 1η Ιουλίου 1953 ενώ από το 1960 είχε αναλάβει Αρχιερατικός επίτροπος Καλαβρύτων.
*Πάντα μετά το τέλος της Κυριακάτικης Θείας λειτουργίας ο αοίδιμος π. Γεώργιος Μπίρμπας καθόταν στο διπλανό καφενείο στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων με τα πλατάνια και μιλούσε με τους συντοπίτες του.
Ο π. Γεώργιος είχε και αξιόλογο συγγραφικό έργο ενώ είχε γράψει και για τα τραγικά γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1943 αλλά και για το ναό της Κοίμησης Θεοτόκου όπου και παραμένει σταματημένο το επιτοίχιο ρολόι την ώρα της καταστροφής και της εκτέλεσης των Καλαβρυτινών από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 14.30 το μεσημέρι!
Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










