Επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν την ακουστική στην αρχαιότητα
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα πραγματοποιηθεί, το διάστημα 18-21 Σεπτεμβρίου, το «1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ακουστικής Αρχαίων Θεάτρων» («The Acoustic of Ancient Theatres»), το οποίο συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής (European Acoustics Association - ΕΑΑ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ) και την Ομάδα Τεχνολογίας Ήχου και Ακουστικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, με υπεύθυνο τον Καθηγητή Γιάννη Μουρτζόπουλο. Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο με θέμα την ακουστική των αρχαίων θεάτρων που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν την ακουστική στην αρχαιότητα: θα εξεταστούν αρχαία ελληνικά και ελληνορωμαϊκά θέατρα, ωδεία, ανοικτοί, ημίκλειστοι ή πλήρως στεγασμένοι χώροι, χώροι θεάματος αλλά και λατρείας, μέθοδοι αντιμετώπισης των ακουστικών προβλημάτων κατά την αρχαιότητα, πιθανοί τρόποι ενίσχυσης του ήχου, κ.ά.
Εκτός από το σύνολο των Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με αυτό το θέμα, θα συμμετάσχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή ερευνητές από χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Φιλανδία, Κύπρο), τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ιορδανία, την Ταϊβάν, κ.ά.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό του Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ η Τελετή Έναρξης θα γίνει στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Στον ίδιον αυτόν χώρο και με ευθύνη του Συνεδρίου θα πραγματοποιείται προβολή (slideshow), όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε αρχαίους θεατρικούς χώρους που βρίσκονται σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. Ήδη προγραμματίζονται οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων.
Επίσης, για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο έχουν προγραμματιστεί δύο επιτόπια εργαστήρια ακουστικής: στο θέατρο της Επιδαύρου και στο ρωμαϊκό ωδείο της Πάτρας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr







