Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2026
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πάτρα: Τα μηνύματα της δημοσκόπησης προς Δημοτική Αρχή και παρατάξεις της Αντιπολίτευσης

Πάτρα: Τα μηνύματα της δημοσκόπησης προς...

Άρθρο-παρέμβαση του thebest.gr

Σα να μην πέρασε μια μέρα από τις Δημοτικές Εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Data RC. Ίδια η προτίμηση των πολιτών προς τα πρόσωπα των υποψηφίων Δημάρχων, ίδια και η αξιολόγηση των προβλημάτων.

Μεταναστευτικό, σκουπίδια και κατάσταση κοινοχρήστων χώρων, βρίσκονται στην κορυφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πάτρα (διαβάστε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας).

Οχτώ μήνες μετά τις Δημοτικές Εκλογές, βρισκόμαστε στην ίδια αφετηρία. Λες και δεν πέρασαν οχτώ μήνες.

Αναμφίβολα, η εικόνα αυτή πρέπει να προβληματίσει τόσο τη Δημοτική Αρχή, όσο και τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Το μήνυμα για τη Δημοτική Αρχή

Τα εμπόδια που ήγειρε ο «Καλλικράτης» στην οργάνωση του νέου «υπερ-Δήμου» Πατρέων είναι μια λογική δικαιολογία που μπορεί να προβάλλει η Δημοτική Αρχή εξηγώντας γιατί δεν βρήκε το σωστό βηματισμό για την άμεση παραγωγή έργου.

Άντε να θεωρήσουμε λογική και την ανάγκη προσαρμογής στο δημοτικό περιβάλλον, των νέων προσώπων που πέρασαν το κατώφλι του Δημαρχιακού Μεγάρου, στις 3 Ιανουαρίου 2011.

Γνώριζε ο Πατραϊκός λαός ότι ψηφίζοντας την παράταξη Δημαρά, έδινε εντολή να διοικήσουν την πόλη άτομα που ελάχιστη έως μηδενική εμπειρία είχαν στη διοίκηση του Δήμου ( ίσως δε, για ακριβώς αυτό το λόγο να επέλεξε αυτή την παράταξη. Για να αλλάξει τα πρόσωπα που επί χρόνια κατείχαν την τοπική εξουσία).

Ως εκ τούτου, λογικό ήταν αυτά τα νέα πρόσωπα να χρειάζονται χρόνο για να μάθουν τις δημοτικές λειτουργίες, για να προσαρμοστούν στο δημοτικό περιβάλλον.

Αν οι παραπάνω είναι δύο λογικές δικαιολογίες που μπορεί και δικαιούται να επικαλείται η Δημοτική Αρχή, υπάρχουν και δύο ακόμα αιτίες που ευθύνονται για την αδυναμία της να παράξει έργο:

Η πρώτη αιτία ακούει στο όνομα «εσωστρέφεια». Οι άγονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις που μάλιστα εκδηλώθηκαν από τον Ιανουάριο κιόλας και συνεχίζονται έως σήμερα, έστρεψαν το πεδίο του ενδιαφέροντος από την ενασχόληση με τα προβλήματα του Δήμου και της πόλης, στην ενασχόληση με τα «συντροφικά μαχαιρώματα», τις «ανταρσίες» και τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις ενδοπαραταξιακές έριδες.

Η δεύτερη αιτία ακούει στο όνομα  «ατολμία». Η παράταξη αυτή ψηφίστηκε υποσχόμενη ρήξεις και ανατροπές. Οι δυναμικότερες …ρήξεις που είδαμε μέχρι σήμερα είναι αυτές που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας.

(Για να είμαστε ειλικρινείς, η μοναδική ρήξη που αποτολμήθηκε και αφορούσε πρόβλημα της πόλης, ήταν η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα της Ξερόλακκας και του εργοστασίου απορριμμάτων και με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Όμως και στο θέμα αυτό, φάνηκε να μην υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η Δημοτική Αρχή, από ένα σημείο και μετά έδειξε να πελαγοδρομεί).

Παρακολουθώντας την μέχρι σήμερα πορεία της Δημοτικής Αρχής παρατηρούμε τα στελέχη της να προσπαθούν να συγκριθούν με τους προκατόχους τους, διεκδικώντας να εμφανιστούν καλύτεροι από αυτούς. Καλύτεροι, αλλά στην ίδια λογική, στην ίδια φιλοσοφία, στην ίδια γραμμή. Ε, αυτό δεν ονομάζεται ρήξη, προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης, ονομάζεται. Δεν είναι όμως αυτό που λείπει από την Πάτρα. Και τέλος πάντων η παράταξη Δημαρά δεν ψηφίστηκε υποσχόμενη «καλύτερη διαχείριση». Ψηφίστηκε υποσχόμενη «ρήξεις και ανατροπές». Τις οποίες ακόμα, δεν έχουμε δει.

 

Το μήνυμα για τις δημοτικές παρατάξεις της Αντιπολίτευσης

Από τη δημοσκόπηση της Data RC πρέπει να προβληματιστεί και η Αντιπολίτευση, καθώς τα ευρήματα είναι τέτοια που δεν της δίνουν το δικαίωμα να θριαμβολογεί. Οι ίδιοι οι πολίτες φαίνεται ότι δεν εμπνέονται από την πολιτική της παρουσία για αυτό την αξιολογούν όπως ακριβώς την αξιολόγησαν και στις Δημοτικές Εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ακολούθησε την πεπατημένη η Δημοτική Αντιπολίτευση και κυρίως οι παρατάξεις Κατσικόπουλου και Χριστόπουλου. Υπήρξαν λαλίστατες όταν ήθελαν να επικρίνουν τη Δημοτική Αρχή για κάποιες προσωπικές επιλογές συμβούλων και σχεδόν άφωνες όταν έπρεπε να παρουσιάσουν προτάσεις για προβλήματα της πόλης.

Έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή στην κριτική για πρόσωπα και «περιβάλλοντα» και ελάχιστο ενδιαφέρον στην αξιολόγηση πολιτικών για τα θέματα που απασχολούν τον πολίτη.

Είναι εύκολο να επιτίθεσαι σε πρόσωπα και δύσκολο να σχεδιάζεις πολιτικές. Κυρίως οι δύο μεγάλες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο και όχι τον δύσκολο. Όμως, έρχεται η δημοσκόπηση να τις προσγειώσει. Πουθενά δεν προκύπτει δυσφορία των πολιτών για πρόσωπα, συμβούλους και περιβάλλοντα. Δυσφορία για την εμφάνιση και τη λειτουργία της πόλης προκύπτει.

Αν θέλουν οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης να βελτιώσουν τη θέση τους στο τοπικό πολιτικό σκηνικό, πρέπει να αλλάξουν τακτική. Πρέπει να δείξουν ότι θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν με σχέδια, προτάσεις και ουσιαστική κριτική στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις