Η ιστορία της ρέβας
Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημες όσο οι πατάτες ή τα καρότα, αλλά οι ρέβες αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας.
Αυτά τα ριζώδη λαχανικά, με τη διακριτικά πιπεράτη γεύση τους, έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στη μαγειρική, ενώ σήμερα επιστρέφουν δυναμικά σε γκουρμέ συνταγές και υγιεινές επιλογές. Από πουρέ και σούπες μέχρι τραγανές σαλάτες και αρωματικά τουρσιά, οι ρέβες είναι ευέλικτες και γεμάτες γεύση. Πώς όμως μπορούμε να τις μαγειρέψουμε σωστά για να αναδείξουμε την καλύτερη εκδοχή τους; Ώρα να τις γνωρίσουμε καλύτερα και να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να τις απολαύσουμε!
Η ιστορία της ρέβας
Γνωρίζουμε ότι ήταν βρώσιμη στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους και έτσι συμπεραίνουμε ότι είχε καλλιεργηθεί νωρίτερα -τον 7ο αιώνα π.Χ. η Σαπφώ αποκαλούσε μία από τις μαθήτριές της Γογγύλα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αναφορές για άγριες μορφές ρέβας στη δυτική Ασία και την Ευρώπη. Μέχρι το Μεσαίωνα αποτελούσε το βασικό λαχανικό σε πολλές χώρες πριν την κερδίσει κατά κράτος η πατάτα.
Διατροφική αξία
Όπως οι περισσότερες ρίζες, έτσι και η ρέβα είναι αποθηκευτικός «χώρος» πολύτιμων συστατικών και συνεπώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει ωφέλιμες ιδιότητες για την καρδιά. Τα φύλλα της είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, Κ και καλίου.
Στο ράφι του μανάβη
Οι ρέβες ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το λάχανο και τα ραπανάκια. Έχουν στρογγυλό ή ελαφρώς ωοειδές σχήμα, με λευκή ή ελαφρώς κιτρινωπή σάρκα, ενώ η φλούδα τους μπορεί να έχει μωβ ή ροζ αποχρώσεις κοντά στο κοτσάνι. Η γεύση τους είναι ήπια και πιπεράτη όταν τρώγονται ωμές, ενώ όταν μαγειρεύονται αποκτούν γλυκύτητα και βελούδινη υφή. Οι βολβοί πρέπει να είναι τραγανοί, σκληροί και με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που αρμόζει για το μέγεθός τους. Επίσης, πρέπει να είναι ελαφρά νοτισμένοι στην αφή, καθώς οι στεγνοί, ελαστικοί και μαλακοί είναι συνήθως μπαγιάτικοι. Για να ξέρετε, η ευχάριστη μυρωδιά από βρεγμένο χώμα είναι σημάδι φρεσκάδας.
Extra tip: Αποφύγετε όσους έχουν λεκέδες, στίγματα και πολλά υγρά, ζουλιγμένα σημεία γιατί εκεί έχουν χτυπηθεί και θα σαπίσουν γρήγορα.
Συντήρηση
Οι ρέβες, όπως και όλοι οι βολβοί, συντηρούνται για λίγες μέρες στο ψυγείο, καλά τυλιγμένες σε εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας. Επιπλέον, διατηρούνται καλά και στο μπαλκόνι ή στην αυλή, στο κρύο της εποχής, σε σημείο όμως που να μην τις βλέπει απευθείας το φως του ήλιου και καλυμμένες με ύφασμα, για προστασία από μικρά ζώα και έντομα.
Πώς να την απολαύσετε
Η ρέβα δεν επιδέχεται πολλές παραλλαγές, αλλά στα λίγα πιάτα που μπαίνει δίνει ιδιαίτερη γεύση. Η πιο φρέσκια, αυτή δηλαδή με βελούδινη φλούδα και ζωντανό χρώμα, είναι ιδανική για σαλάτα. Τρίψτε την ή κόψτε τη σε μικρά μπαστουνάκια και βάλτε την ωμή σε σαλάτες. Βράστε τη και κάντε την πουρέ ή σούπα βελουτέ. Τα φύλλα της ρέβας τρώγονται ως σαλάτα κυρίως στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Μέση Ανατολή γίνονται πίκλες, όπως και στην Ιαπωνία όπου τις τηγανίζουν και τις συνοδεύουν με σάλτσα σόγιας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr