Με 4 χρόνια καθυστέρηση εντοπίστηκε η απάτη
Στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας αλλά και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών βρίσκονται ήδη 100 γιατροί που φαίνεται να υπερσυνταγογραφούν, μετά την αποκάλυψη για τα κυκλώματα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.
Ήδη 100 γιατροί έχουν κληθεί σε απολογία και θα χρειαστεί να επιχειρηματολογήσουν γιατί χορηγούν περισσότερες συνταγές από τον μέσο όρο της ειδικότητας τους.
Έλεγχοι σε όλους τους γιατρούς
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα ελεγχθούν όχι μόνο οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που συνταγογραφούν, καθώς θα υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων μέσω του ΕΟΦ ενώ θα ελεγχθούν και τα αποθέματα σκευασμάτων που υπάρχουν σε φαρμακεία και αποθήκες.
Μάλιστα κατά τον υπουργό Υγείας στο μικροσκόπιο μπαίνει και η άυλη συνταγογράφηση η οποία άρχισε να εφαρμόζεται κατά την περίοδο της πανδημίας.
«Έχω δώσει εντολή να ελεγχθούν όλοι οι γιατροί που κάνουν υπερσυνταγογράφηση και μάλιστα όχι μόνο από τον ΕΟΠΥΥ, που ήδη κάνουν τους σχετικούς ελέγχους και έχουν κληθεί σε απολογία πάνω από 100 γιατροί για υπερσυνταγογράφηση, αλλά και από τον ΕΟΦ, καθώς θα ζητήσω να υπάρξει ηλεκτρονική διασταύρωση εκτέλεσης άυλης συνταγογράφησης σε σχέση με τι παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες ανά φαρμακείο. Εφόσον έχω την πολιτική βούληση να ελέγξω απολύτως το τι γίνεται με το φάρμακο στην Ελλάδα, είτε αφορά σε γιατρούς, είτε αφορά σε φαρμακαποθήκες, είτε αφορά σε φαρμακοποιούς, θα τα βρούμε όλα. Έναν-έναν, δεν θα μας γλιτώσει κανένας. Το ξεκαθαρίζω» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο στόχαστρο και τα φάρμακα για τον διαβήτη
Παράλληλα στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας μπαίνουν και τα φάρμακα που χορηγούνται για τον διαβήτη και έχει αποδειχθεί ότι αδυνατίζουν και τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως πλέον και στη χώρα μας στο πλαίσιο της απώλειας κιλών χωρίς όμως να πρόκειται για διαβητικούς ασθενείς.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος σε φαρμακεία φαρμακαποθήκες αλλά και σε άλλα σημεία της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων προκειμένου να βρεθεί εάν υπάρχει απάτη και με τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Να υπενθυμιστεί ότι τα φάρμακα που προορίζονται για τον διαβήτη και έχει αποδειχθεί ότι αδυνατίζουν, χρειάζονται ιατρική συνταγή που να αποδεικνύει ότι πρόκειται για διαβητικό ασθενή.
Ο ΣΦΕΕ για τις καθυστερήσεις στον εντοπισμό της απάτης
Πάντως, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι χρειάστηκε τουλάχιστον 4 χρόνια για να εντοπιστούν τα κυκλώματα από τον ΕΟΠΥΥ που δρούσαν σε βάρος του και κόστισαν τελικά στην κοινωνική ασφάλιση 3,5 εκατ. ευρώ. Ένα θέμα που θίγει μάλιστα και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε ανακοίνωσή του.
Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια ο ΕΟΠΥΥ διατείνεται ότι διαθέτει ψηφιακά συστήματα που μπορεί πολύ εύκολα να πραγματοποιεί διασταυρώσεις στοιχείων και πληροφοριών σχετικά με συνταγογραφήσεις φαρμάκων αξιοποιώντας το ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπίζονται άμεσα και να αποκλείονται από την συμμετοχή τους στο σύστημα υγείας αλλά και να τιμωρούνται παραδειγματικά όσοι απομυζούν τους ήδη ανεπαρκείς πόρους του και όχι να χρειάζονται 4 και πλέον έτη για να αποκαλύπτονται τέτοιες άθλιες πρακτικές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΦΕΕ.
Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του κλάδου: «Είναι, όμως, επίσης γεγονός ότι τέτοιες πρακτικές επιδεινώνουν το ήδη ασφυκτικό περιβάλλον υποχρηματοδότησης της δημόσιας δαπάνης για το φάρμακο και συμβάλλουν στο να στερηθεί ο Έλληνας ασθενής νέες, καινοτόμες θεραπείες των οποίων η είσοδος στη χώρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι βιώσιμη» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΦΕΕ.
πηγή ethnos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr