Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι ήταν τα αρχαία μέλη που απομακρύνθηκαν από το Ρωμαϊκό Ωδείο- «Έγινε το πρώτο βήμα για τις εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο»

Φωτογραφία από Patras Photos New Special...

Φωτογραφία από Patras Photos New Special/ Γιάννης Φάρος

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο

 

Με την απομάκρυνση αρχαίων μελών ξεκίνησε η διαδικασία απελευθέρωσης του περιβάλλοντα χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου στην Πάτρα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσής του.

Η εικόνα του περιβάλλοντα χώρου αλλάζει ενώ όλα δείχνουν ότι μετά από πολλές μελέτες και εργασίες οι πατρινοί θα επιστρέψουν σε έναν ασφαλή και υψηλών προδιαγραφών αρχαιολογικό χώρο. 

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η δρ Αναστασία Κουμούση, αρχαιολόγος- βυζαντινολόγος και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, «έγινε το πρώτο βήμα για να περάσουμε στις εργασίες που σχετίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο το Ρωμαϊκού Ωδείου. Γύρω Γύρω εδώ και πολλά χρόνια φυλάσσονταν στο χώρο πολλά αρχαία μέλη όπως κίονες, κιονόκρανα, βάσεις, τα οποία όμως δεν ανήκαν στο χώρο και δεν ξέρουμε από πού προέρχονται.

Πρόκειται για ευρήματα των ανασκαφών του 1960 και του 1970 όπου έγινε η μεγάλη ανοικοδόμηση της πόλης. Έμειναν εκεί για πολλά χρόνια με τον χώρο να χρησιμοποιείται ουσιαστικά ως αποθήκη γι΄αυτά, ωστόσο πλέον μεταφέρονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου θα φυλάσσονται. Δεν είναι ευρήματα που μπορούν να εκτεθούν».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως όλος ο χώρος θα είναι μετά το τέλος των εργασιών επισκέψιμος.

«Είναι μία δύσκολη διαδικασία η μεταφορά τους,  όμως ήταν απαραίτητη για να απελευθερωθεί ο περιβάλλοντας χώρος του Ρωμαϊκού Ωδείο. Πλέον όλος ο χώρος θα είναι επισκέψιμος. Αυτό δε συνέβαινε μέχρι τώρα» καταλήγει η κα Κουμούση.

Να θυμίσουμε πως, όπως είχε επισημάνει η κα Κουμούση σε προηγούμενο χρόνο μιλώντας στο thebest.gr, «εκτός από τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου οι εργασίες σχετίζονται με το φωτισμό ανάδειξης για το μνημείο αλλά και το λειτουργικό φωτισμό για τις παραστάσεις. Πλέον θα γίνονται παραστάσεις χωρίς να σέρνονται καλώδια. Εξωτερικά το βράδυ το μνημείο θα είναι φωτισμένο σύμφωνα με τις νέες μεθόδους και μη ενεργοβόρα φωτιστικά.

Ξηλώσαμε παρασκήνια και τουαλέτες μέσα από το μνημείο. Γι όλα αυτά έγιναν ειδικές μελέτες έτσι ώστε να υπάρχουν μόνο πρίζες ενώ τα καλώδια θα περνάνε κάτω από τη σκηνή. Έχει μπει ξύλινο πάτωμα. Θα καλύπτονται όλες αυτές οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν χωρίς να φαίνεται τίποτα. Θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος καθώς υπήρχε ανάγκη από έναν που θα μπουν όλες ηλεκτρολο- μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Κάναμε μελέτη αποχέτευσης, μελέτη ύδρευσης, μελέτη φωτισμών. Θα υπάρχει το φυλάκιο, τουαλέτες ανδρών γυναικών και ΑΜΕΑ.  Στο δυτικό παρασκήνιο αναβατόριο για πρόσβαση ατόμων με αναπηρία».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις