Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Επιτυχής και ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

Πάτρα: Επιτυχής και ο φετινός εορτασμός ...

Από την εταιρεία λογοτεχνών

Η Εταιρεία Λογοτεχνών μετά από μια μικρή λόγω πανδημίας διακοπή γιόρτασε κι   εφέτος (21-3-24)  για 11η  χρονιά  την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ,στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» και με τη συνεργασία της.

          Στα πλαίσια της γιορτής ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του 11ου ποιητικού διαγωνισμού που  έχει  καθιερώσει η Εταιρεία Λογοτεχνών  μεταξύ των μαθητών  Γυμνασίων  και  Λυκείων  της περιφέρειας Νοτιοδυτικής Ελλάδος προς τιμή του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά , με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από τη  έμπνευση-συγγραφή του Εθνικού μας  Ύμνου από τον επίσης εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.

          Η αξιολόγηση των ποιημάτων έγινε από  επιτροπή μελών της Εταιρείας (Φώτης Δημητρόπουλος, Μάρθα Βασκαντήρα, Σταύρος Ιντζεγιάννης  και  Λεωνίδας Μαργαρίτης).

          Ο πρόεδρος της Εταιρείας σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία και το νόημα της γιορτής και επεσήμανε πως και  φέτος γιορτάζουμε σε ένα έργο πολιτισμού που έγινε στην πόλη μας για τον εθνικό μας ποιητή ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ με την ανακαίνιση του σπιτιού που γεννήθηκε  και πλέον λειτουργεί σ’ αυτό  η  ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ στην αίθουσα της οποίας προγραμματίστηκαν και γίνονται και φέτος οι κατά Δευτέρα Ομιλίες-Διαλέξεις, τα γνωστά καθιερωμένα στην πόλη μας, από δεκαετίες Φιλολογικά βραδινά.

        Κύρια ομιλήτρια της βραδιάς  ήταν το μέλος της Εταιρείας ,η Ζακυνθινή Φιλόλογος, Συγγραφέας και Λαογράφος  Μαρία Ρουκανά - Αμπελά  η  οποία ανέπτυξε το  θέμα:

«Διονύσιος Σολωμός και τα θρησκευτικά πρότυπα στο έργο του ».

Προ της ομιλίας και για λόγους οικονομίας χρόνου έγινε η απονομή των βραβείων του 11ου Ποιητικού Διαγωνισμού τον οποίο είχε προκηρύξει η Εταιρεία Λογοτεχνών μεταξύ μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας Ν. Δ. Ελλάδος

 To  Α΄ Βραβείο  έλαβε η  μαθήτρια  της Γ΄ Τάξεως του  Εσπερινού Γυμνασίου  Αμαλιάδος Μαρία  Κούνα με ψευδώνυμο «ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ» για το ποίημα της με τίτλο:  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ».

 To  B΄ Βραβείο  δόθηκε στη μαθήτρια της Α΄ Τάξεως  του Εσπερινού Λυκείου  Αμαλιάδος Αθανασία Μπάτραλη με το ψευδώνυμο «ΗΧΩ» για το ποίημα της  με τίτλο: «ΜΝΗΜΕΙΟ ΝΙΚΗΣ» και

 Το  Γ΄ Βραβείο δόθηκε   στη μαθήτρια της Α΄ τάξεως του Εσπερινού Γυμνασίου Αμαλιάδος   Αθανασία Μπενέτου  με το ψευδώνυμο: «Χρύσα» για το ποίημα της με τίτλο: «ΘΕΙΟΣ ΥΜΝΟΣ»

 Τα βραβεία πέραν του τιμητικού διπλώματος συνοδεύτηκαν και  με μια σειρά   ποιητικών συλλογών, εκδόσεων της  Στέγης  Γραμμάτων «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ».

 Τα ποιήματα που διακρίθηκαν όπως ανακοινώθηκε θα δημοσιευθούν στην Ηλεκτρονική σελίδα της Εταιρείας Λογοτεχνών και στο προσεχές τεύχος του ετήσιου  περιοδικού «ΑΧΑΪΚΑ».

 Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της κύριας ομιλήτριας της βραδιάς Πατρινοί ποιητές απήγγειλαν ποιήματά τους ειδικά αφιερώματα για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ποιήματα απήγγειλαν οι ποιητές Φώτης Δημητρόπουλος, Κώστας Αθανασόπουλος, Λευτέρης Πολυκρέτης, Αλέξανδρος Πλάτων -Δέλτα, η Μαρία Κολοβού Ρουμελιώτη, ενώ απαγγέλθηκαν και ποιήματα των Σταύρου Ιντζεγιάννη, Γαλάτειας Βέρρα, Μάρθας Βασκαντήρα που απουσίαζαν   λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος, ενώ  η ομιλήτρια Μαρία Ρουκανά, απάγγειλε ένα ποίημα του προέδρου Λεωνίδα Μαργαρίτη δημοσιευμένο στο περιοδικό των εν Αθήναις Πατρινών «ΠΑΤΡΕΑΣ» με τον τίτλο; «Εαρινή συμφωνία αντιθέσεων» ενώ ο καθηγητής  Λευτέρης Σπετσιέρης απάγγειλε ένα ποίημα του Tάσου  Λειβαδίτη,

 Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγές συγχαρητηρίων ευχών και ευχαριστιών στους βραβευθέντες και στους συντελεστές της υπέροχης βραδιάς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture