Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έφηβοι σκηνοθέτες εναντίον…εξωγήινων

Έφηβοι σκηνοθέτες εναντίον…εξωγήινων

Το φιλμ «Super 8» σε παραγωγή του Στίβεν Σπίλμπεργκ προβάλλεται από την Πέμπτη 16 Ιουνίου στους ελληνικούς κινηματογράφους

Με θετικές κριτικές και με ένα καλό ξεκίνημα στα Αμερικάνικα ταμεία μας έρχεται στην Ελλάδα η νέα κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Super 8» σε σκηνοθεσία του Τζέι Τζέι Άμπραχαμς και παραγωγή του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Το φιλμ στο πρώτο τριήμερο του στις ΗΠΑ (10-12 Ιουνίου) έφτασε τα 37 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις ενώ οι κριτικοί ενθουσιωδώς μιλάνε για μία συναρπαστική καλοφτιαγμένη ταινία, ίσως την καλύτερη «καλοκαιρινή» ταινία της χρονιάς και μάλιστα των τελευταίων ετών.

Το «Super 8» που κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα από τις 16 Ιουνίου (στην Πάτρα θα προβάλλεται σε μία αίθουσα των Ster Cinemas στη Βέσο Μάρε) εκτυλίσσεται σε μία βιομηχανική πόλη του Οχάιο, τη Λίλιαν το 1979 όπου ζει μία δραστήρια παρέα εφήβων παιδιών. Ανάμεσα τους είναι ο Τσαρλς (τον υποδύεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Ρίλει Γκρίφιθς) ο οποίος γυρίζει με την κάμερα Super-8 που του έχουν πάρει οι δικοί του μία ταινιούλα με θέμα τα ζόμπι. Ένα βράδυ και ενώ ο Τσαρλς γυρίζει μία σκηνή παρέα και με τον πιστό του φίλο Τζο (στο ρόλο ο Τζόελ Κόρντνει) θα βρεθούν μάρτυρες μπροστά στον εκτροχιασμό ενός τραίνου που μεταφέρει απόβλητα από την απαγορευμένη περιοχή της Νεβάδα Area 51. Τα παιδιά κινδυνεύοντας σχεδόν να σκοτωθούν θα «συλλάβουν» με την κάμερα τους όχι μόνο το ατύχημα του τραίνου αλλά και ένα εξωγήινο πλάσμα την ώρα που δραπετεύει. Όλα αυτά θα εξάψουν τη φαντασία των νεαρών εφήβων ενώ συνάμα θα προκαλέσουν και μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή σχετικά με την πιθανή εισβολή επικίνδυνων εξωγήινων όντων.

Η ταινία όπως έγραψαν γνωστά έντυπα του εξωτερικού όπως η International Herald Tribune και το Entertainment Weekly, θυμίζει κάτι από τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου», τον «ET, ο εξωγήινος» και τον «Πόλεμο των κόσμων» του Σπίλμπεργκ αλλά και από το «Στάσου πλάι μου» του Ρομπ Ράινερ και τα «Γκούνις» του Ρίτσαρντ Ντόνερ.

Στο «Super 8» πρωταγωνιστούν ακόμα η μικρούλα Ελ Φάνινγκ που την είδαμε πέρυσι στο «Somewhere» της Σοφίας Κόπολα αλλά και ο 45χρονος συμπαθής ηθοποιός Κάιλ Τσάντλερ ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το ρόλο του προπονητή αμερικάνικου φούτμπολ Έρικ Τέιλορ στο σήριαλ Friday Night Lights του NBC που στη χώρα μας είδαμε στο κανάλι του Alter. Ο Κάιλ Τσάντλερ, πατέρας δύο μικρών κοριτσιών (έχει παίξει και στην πολεμική ταινία του 2007 The Kingdom του Πίτερ Μπεργκ με τον Τζέιμι Φοξ καθώς και στον Κινγκ Κονγκ του Πίτερ Τζάκσον) υποδύεται στο «Super 8» το σερίφη της περιοχής, ένα χήρο άνδρα που προσπαθεί να επικοινωνήσει και να τα βρει με το γιο του Τζο.

Όπως δήλωσε στο Entertainment Weekly, ο Κάιλ Τσάντλερ, «ο γιος του χαρακτήρα μου στην ταινία είναι 14 ετών και σε αυτή ακριβώς την ηλικία ήμουν και εγώ τη χρονιά του 1979 που διαδραματίζεται το στόρι της ταινίας. Συμμετέχοντας στο σετ αυτού του φιλμ ένιωθα σαν να επέστρεφα στο παρελθόν, στη δική μου εφηβεία».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ταλαντούχος Τζέι Τζέι Άμπραχαμς που έχει γυρίσει την τηλεοπτική σειρά «Lost, Οι Αγνοούμενοι» (στην Ελλάδα το είδαμε από τη ΝΕΤ) και τις ταινίες «Επικίνδυνη αποστολή ΙΙΙ» και «Star Trek» που πήραν καλές κριτικές, όταν ήταν πιτσιρικάς σκηνοθετούσε πράγματι ταινιάκια με την κάμερα που διέθετε, κάτι που έκανε και ο Σπίλμπεργκ. Μάλιστα σε ένα από εκείνα τα πρωτόλεια φιλμ της εφηβείας του είχε συνεργαστεί με φίλους που αργότερα καθιερώθηκαν στον καλλιτεχνικό χώρο όπως ο σκηνοθέτης Ματ Ρηβς που είχε γυρίσει το 2009 το μοντέρνο θρίλερ καταστροφής «Cloverfield».

Το «Super 8» που γυρίστηκε στη Δυτική Βιρτζίνια και το Λος Άντζελες λέγεται ότι συνδυάζει το χιούμορ, τα εφέ, τον τρόμο αλλά και το συναίσθημα.

Στη χώρα μας το φιλμ διανέμει η εταιρεία UIP.

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture