Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πού θα πάνε τα Όσκαρ στην 96η απονομή της Κυριακής: Τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν

Πού θα πάνε τα Όσκαρ στην 96η απονομή τη...
Μαρτάτος Tάκης

Όλα δείχνουν πως το "Οπενχάιμερ" του Κρίστοφερ Νόλαν των 13 υποψηφιοτήτων θα είναι ο μεγάλος νικητής χωρίς πάντως να αποκλείονται οι ανατροπές

H μαγική ιστορία των βραβείων Όσκαρ καλά κρατεί εδώ και 96 χρόνια. Η πρώτη απονομή που είχε τη μορφή περισσότερο ενός μεγαλειώδους γεύματος, είχε λάβει χώρα στις 16 Μαΐου του έτους 1929 & οικοδεσπότης ήταν ο πρόεδρος της νεοσύστατης ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΉς Ακαδημίας Κινηματογραφικών τεχνών & επιστημών Ντάγκλας Φέρμπανκς στο Hollywood Roosevelt Hotel.

Όσο για το πώς πρωτοσυστάθηκε η Ακαδημία αυτή που έκτοτε απονέμει τα Όσκαρ, όπως έχει ευρέως γραφτεί, ουσιαστικά ιδρύθηκε για λόγους συντεχνιακούς το 1927 με πρωτοβουλία του προέδρου του στούντιο της MGM, Λούις Μ. Μέγερ & τα ιδρυτικά μέλη ήσαν λίγες εκατοντάδες. Ο αριθμός των μελών έχει πλέον αυξηθεί και πια είναι πολύ πάνω από 9.000 ενώ από το 2010 σοφά η Ακαδημία προέβη στο άνοιγμα της κατηγορίας της καλύτερης ταινίας που ως τότε χωρούσε αυστηρά 5 ταινίες με αποτέλεσμα να μένουν εκτός αξιόλογα φιλμ όπως ο «Σκοτεινός Ιππότης» του Κρίστοφερ Νόλαν με τον αδικοχαμένο Χιθ Λέτζερ.

Ο 53χρονος Νόλαν πάντως μοιάζει φέτος να είναι πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του Όσκαρ με την ταινία του “Oppenheimer” με τον Κίλιαν Μέρφι.

Τα προγνωστικά δίνουν & παίρνουν απ’ όσο είδαμε στα ξένα Μέσα ενημέρωσης που σε κείμενα τους αναφέρονται στους πιθανούς νικητές της 96ης απονομής που θα γίνει την Κυριακή 10/3/2024 (ξημερώματα Δευτέρας 11/3 ώρα Ελλάδος).

Στο σάιτ της εφημερίδας The New York Times αυτό που τονίζεται είναι ότι για το Όσκαρ της καλύτερης ταινίας υπάρχει σαφέστατη προτίμηση απ’ ότι φαίνεται και είναι το “Oppenheimer”. Όποια άλλη ταινία κερδίσει θα θεωρηθεί έκπληξη και μεγάλη ανατροπή. Από κει και πέρα το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στον α’ γυναικείο ρόλο και στο αν η Έμμα Στόουν πάρει το 2ο Όσκαρ της καριέρας της (μετά το "La la Land" το 2017) με το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου ή αν θα το πάρει η Ινδιάνικης καταγωγής Λίλι Γκλαντστόουν του "Killers of the Flower Moon" του Μάρτιν Σκορσέζε με την τελευταία να έχει το θετικό στοιχείο ότι πήρε το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών.

Για την καλύτερη ταινία στο σάιτ της usatoday.com, η ταινία του Βρετανού Christopher Nolan έχει κακά τα ψέματα σαρώσει μέχρι στιγμής όλα τα τοπ βραβεία από τις ενώσεις σκηνοθετών, παραγωγών και ηθοποιών και μόλις μία ταινία το 1995, το "Apollo 13" του Ron Howard είχε πετύχει κάτι ανάλογο αλλά τελικά δεν κέρδισε το Όσκαρ της καλύτερης ταινίας που πήγε στο «Braveheart» του Μελ Γκίμπσον.

Η Usa Today γράφει πως σε περίπτωση ανατροπής θα ήθελε το Όσκαρ να πάει στην «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουικ.

Στον α’ γυναικείο ρόλο η Usa Today γράφει πως η Lily Gladstone είναι πιο κοντά να πάρει το Όσκαρ, ωστόσο υπογραμμίζει πως θα ήθελε και θα έπρεπε το Όσκαρ να πάει στην ηθοποιό Sandra Hüller του "Anatomy of a Fall", η οποία ήταν εξαιρετική και στο υποψήφιο για 5 Όσκαρ «Ζώνη ενδιαφέροντος» του Τζόναθαν Γκλέιζερ.

Για τον α’ ανδρικό ρόλο όλα δείχνουν επικράτηση του Κίλιαν Μέρφι ως Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του Αμερικανού φυσικού επιστήμονα, δημιουργού της ατομικής βόμβας ωστόσο εκφράζεται η προτίμηση και στο πρόσωπο του Αφροαμερικανού ηθοποιού Jeffrey Wright που είναι συνυποψήφιος ως Thelonious "Monk" Ellison, ένας συγγραφέας που τα φέρνει δύσκολα στη ζωή, ο οποίος ωστόσο θα γνωρίσει απρόσμενη επιτυχία με ένα σατιρικό βιβλίο στο φιλμ με τίτλο "American Fiction". Εδώ να προσθέσουμε πως κάποιες ελπίδες έχει και ο θαυμάσιος Πολ Τζιαμάτι για τα «Παιδιά του Χειμώνα» του δικού μας Ελληνοαμερικανού από το Αίγιο, δημιουργού Αλεξάντερ Πέιν. 

Στον β’ γυναικείο ρόλο η Αφροαμερικανή Da'Vine Joy Randolph για το "The Holdovers – Τα Παιδιά του Χειμώνα" θεωρείται σίγουρο πως θα νικήσει (και πρέπει να νικήσει όπως υπογραμμίζεται και από την Usa Today), ενώ στον β’ ανδρικό ρόλο επίσης τις περισσότερες πιθανότητες νίκης συγκεντρώνει ο Robert Downey Jr. ως ο «κακός» στο "Oppenheimer" με δυνατούς πάντως αντιπάλους τον Μαρκ Ράφαλο του «Poor Things» και τον γοητευτικό Ράιαν Γκόσλινγκ ως Κεν στην «Barbie».

Τέλος στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας που θα έπρεπε το Όσκαρ να πάει στον δικό μας δημιουργό, τον ταλαντούχο Γιώργο Λάνθιμο που δημιούργησε έναν δικό του, προσωπικό κόσμο στην ταινία «Poor Things», η αναφορά της έγκυρης Usa Today δεν αφήνει πολλά περιθώρια και είναι σαφής: είναι η χρονιά του Κρίστοφερ Νόλαν, ενός σκηνοθέτη με εξαιρετικά δείγματα γραφής στο παρελθόν, από το προαναφερθέν "The Dark Knight" και το ολίγον ακατανόητο "Memento" έως το "Inception", το "Interstellar" και την «Δουνκέρκη» του 2017 όπου επίσης έπαιζε ο Κίλιαν Μέρφι. Το «Οπενχάιμερ» έχει και το συν της τεράστιας εμπορικής του επιτυχίας που πάντα συνυπολογίζεται.

Έτσι κρατάμε την αναπνοή μας να δούμε τι θα απομείνει και τι θα μπορέσει να κερδίσει το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου από τα 11 Όσκαρ για τα οποία είναι προτεινόμενο. Είναι υποψήφιο και για το καλύτερο μοντάζ του επίσης Έλληνα δημιουργού Γιώργου Μαυροψαρίδη. Αντίπαλοι του στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι οι Laurent Senechal (Ανατομία μίας πτώσης), Kevin Tent (Τα Παιδιά του Χειμώνα), η θρυλική Θέλμα Σουνμέικερ (Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού του Μ. Σκορσέζε) και η Τζένιφερ Λέιμ (Οπενχάιμερ).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture