Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Διαμαρτυρία κατοίκων για την διάσωση του άλσους του Γηροκομείου

Πάτρα: Διαμαρτυρία κατοίκων για την διάσ...

Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους

Με επιστολή τους προς όλους του αρμόδιους φορείς οι κάτοικοι του Γηροκομειού ζητούν την διάσωση του άλσους της περιοχής τους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

"Οι κάτοικοι του Γηροκομειού τις τελευταίες μέρες ήρθαν αντιμέτωποι με συνεργείο κοπής και κλάδευσης δένδρων μέσα στο περιαστικό  δάσος του Γηροκομειού, σε έναν από του λιγοστούς πνεύμονες οξυγόνου του Δήμου της Πάτρας,  που εκτελούσε εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Προς μεγάλη έκπληξη μας και απέραντη λύπη είδαμε δένδρα 100 χρόνων  να κόβονται, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό ή προηγούμενη μελέτη από πλευράς αρμοδίων Δασαρχείου ή Δήμου, χωρίς άδεια εργασιών, χωρίς επιβλέποντες επιστημονικούς υπεύθυνους  δασολόγους γεωπόνους και βεβαίως χωρίς τα δέντρα αυτά να είναι  κεκλιμένα ή κατακείμενα,  απλά είχαν την ατυχία να περάσει σε κοντινή απόσταση από αυτά το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι  εργάτες του συνεργείου υλοτομίας και κλάδευσης της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, καθόλα αναρμόδιοι, ήταν αυτοί που  αποφάσιζαν ποια  κατά την κρίση τους ήταν τα επισφαλή δένδρα που τυχόν σε ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να πέσουν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Γηροκομειού αλλά και άλλων περιοχών της πόλης της Πάτρας, όπως Αρόη Καστελόκαμπος, Ρίον, Σαραβάλι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα τον τελευταίο καιρό, ένοιωσαν την ίδια  αγανάκτηση και θυμό και αισθάνθηκαν ανυπεράσπιστοι απέναντι στην παράλογη και  ολέθρια για τα δάση,  πάρκα και άλση μας τακτική που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. 

Αντί να ενισχύονται οι ίδιες οι δασικές υπηρεσίες με κατάλληλο προσωπικό και με τα ενδεδειγμένα μέσα για την αποτελεσματική άσκηση του έργου τους, να μεταφέρεται η  αρμοδιότητά τους  σε φορείς και υπηρεσίες που δεν έχουν  σκοπό τη δασική προστασία και διαχείριση. 

Σκοπός της Δασικής διαχείρισης είναι η βιώσιμη ανάπτυξη  και η εν γένει προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, των πάρκων των αλσών, σύμφωνα με το  Σύνταγμά μας (άρθρο 24) και την Δασική Νομοθεσία  και σε καμία  περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σκοπός της διαχείρισης των δασών μας –με την διενέργεια σε αυτά κλαδεύσεων και υλοτομιών - η αύξηση της ανθεκτικότητας των δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, έναντι των ακραίων φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, όπως σε κάθε περίπτωση εντελώς αντισυνταγματικά  ορίστηκε με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 71 του ν. 4876/2021.  

Η περίπτωση της παραχώρησης αρμοδιότητας εργασιών υλοτομίας και κλάδευσης στην ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, με το  άρθρο  71 του  ν. 4876/2021, αλλά και η συμπλήρωσή του με το άρθρο 53 του ν. 5269/2023, είναι μια τρανταχτή  περίπτωση αυθαίρετης και καταχρηστικής αναγνώρισης αρμοδιοτήτων της δασικής Υπηρεσίας σε φορέα με εντελώς αλλότριους ή και ακόμα αντίθετους σκοπούς προς τους δικούς της και επηρεάζει σημαντικά τη υγεία των δέντρων του δάσους, των αστικών  δένδρων και την βιωσιμότητα των χώρων αστικού πρασίνου. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν γίνεται ούτε ορθή εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

Η δε αντίθεση τέτοιων αναθέσεων τόσο στην νομιμότητα όσο και στο ίδιο το Σύνταγμα έγκειται στο γεγονός ότι ο φορέας αυτός δεν αντιμετωπίζει το δάσος ή το πάρκο ή το άλσος ως προστατευμένο οικοσύστημα, αλλά ως εμπόδιο στην λειτουργία του δικτύου που πολύ απλά θα πρέπει να εκλείψει για να «περάσει»  η ηλεκτρική ενέργεια. 

ΚΑΛΟΥΜΕ 

 ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, (τους Κατοίκους του Γηροκομείου),  

ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ,  ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ 

ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 

ΤΟΝ ΟΙΚΙΠΑ ΠΑΤΡΑΣ 

ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ,  ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Τους ευαισθητοποιημένους πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων  αυτής της Πόλης,

Να σταματήσουν την ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ να διενεργεί εργασίες κλάδευσης και υλοτομίας σε εκτάσεις όπου εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία τόσο στον εξωαστικό, όσο και στον αστικό και περιαστικό χώρο γιατί δεν νομιμοποιείται. Και πολύ περισσότερο χωρίς σχεδιασμό ή μελέτη από τις αρμόδιες αρχές".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις