Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στην Ιαπωνία: Παρέλυσε η χώρα μετά τα 7,6 Ρίχτερ– Αγωνία στους κατοίκους, αναπτύσσεται ο στρατός

φωτ. αρχείου

φωτ. αρχείου

Από το σεισμό πέθαναν τουλάχιστον 4 άτομα,

Ισχυρός σεισμός έπληξε τη δυτική ακτογραμμή της κεντρικής Ιαπωνίας, προκαλώντας κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου και προκαλώντας συναγερμούς για τσουνάμι και προειδοποιήσεις για εκκένωση.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, από το σεισμό πέθαναν τουλάχιστον 4 άτομα, ενώ υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους.

 
Ο Σεισμός , ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών, έπληξε τη χερσόνησο Νότο στο νομό Ισικάουα στο κεντρικό νησί Χονσού περίπου στις 4.10 μ.μ. τοπική ώρα (07:10 ώρα Ελλάδας). Έκοψε την ηλεκτροδότηση σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και διέκοψε τις πτήσεις και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. 

Στην πόλη Γουατζίμα, κοντά στο επίκεντρο, τουλάχιστον έξι άνθρωποι αναφέρθηκε ότι βρίσκονταν μέσα σε σπίτια που κατέρρευσαν. Μια μεγάλη φωτιά στην πόλη κατέκαψε μια σειρά σπιτιών, με τους ανθρώπους να απομακρύνονται στο σκοτάδι. Τα τοπικά νοσοκομεία ανέφεραν ότι ένας αριθμός τραυματιών έφτασε για περίθαλψη, αν και οι κατεστραμμένοι δρόμοι εμπόδιζαν τη μεταφορά των ασθενών.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) δήλωσε ότι δεκάδες σεισμοί μεγέθους τουλάχιστον 3,5 βαθμών έπληξαν την περιοχή μεταξύ 4μμ και 7.30μμ. Η JMA εξέδωσε αρχικά μια μεγάλη προειδοποίηση για τσουνάμι για την Ισικάουα και προειδοποιήσεις ή συμβουλές για τσουνάμι χαμηλότερου επιπέδου για το υπόλοιπο Χονσού, καθώς και για το βορειότερο από τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο. Η προειδοποίηση υποβαθμίστηκε σε κανονικό τσουνάμι αρκετές ώρες αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα νερά θα μπορούσαν ακόμη να φτάσουν έως και τα 3 μέτρα.

 
Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού των ΗΠΑ, το οποίο είχε προειδοποιήσει για πιθανά τσουνάμι κατά μήκος 190 μιλίων ακτών, δήλωσε περίπου τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών ότι ο κίνδυνος τσουνάμι είχε «σε μεγάλο βαθμό παρέλθει». 

Οι αρχές στην Ιαπωνία εξακολουθούν να αξιολογούν την έκταση των ζημιών και οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες δονήσεις, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida.

«Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για περαιτέρω πιθανούς σεισμούς και καλώ τους ανθρώπους σε περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό», είπε. Κτίρια κουνήθηκαν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων (190 μίλια) στο Τόκιο.

 Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK είχε εκδώσει προειδοποιήσεις που προέτρεπαν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν γρήγορα σε υψηλότερα σημεία και να προσέχουν τους μετασεισμούς και τα περαιτέρω τσουνάμι.

 
Μια κάτοικος του Τόκιο που επισκέφθηκε τη γενέτειρά της, την Τακαόκα, μια πόλη ακριβώς νότια της χερσονήσου Νότο που επλήγη περισσότερο, για τις διακοπές του νέου έτους, δήλωσε: «Δεν είμαστε τόσο κοντά στην ακτή, οπότε τα τσουνάμι δεν μας ανησυχούν, αλλά οι μετασεισμοί συνεχίζουν να έρχονται και να ταρακουνάνε όλο το σπίτι, είναι τρομακτικό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προετοιμαστούν για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και ότι οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας ετοιμάζονται να αναπτυχθούν για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και ανάκαμψης.

 
Πλάνα που μεταδόθηκαν από το NHK έδειχναν κτίρια να καταρρέουν στην Ishikawa. Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έχασαν ρεύμα στους νομούς Ισικάουα και Τογιάμα, σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας Hokuriku Electric Power.

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας προς την Ισικάουα έχουν ανασταλεί, ενώ οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών SoftBank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου στους νομούς Ισικάουα και Νιιγκάτα, σύμφωνα με τους ιστότοπούς τους.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρεία ANA γύρισε πίσω αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς τα αεροδρόμια της Τογιάμα και της Ισικάουα, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τα περισσότερα δρομολόγιά της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα. Οι αρχές δήλωσαν ότι ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

 

Η Ιαπωνία έχει αυστηρούς κατασκευαστικούς κανονισμούς που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι τα κτίρια μπορούν να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς και πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για ένα μεγάλο τράνταγμα.

 Η Αρχή Πυρηνικής Ρύθμισης της Ιαπωνίας δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί παρατυπίες σε πυρηνικούς σταθμούς κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στους σταθμούς Ohi και Takahama της Kansai Electric Power στο νομό Fukui. Υπάρχουν 22 αντιδραστήρες σε έξι εγκαταστάσεις που βρίσκονται διασκορπισμένες στην πληγείσα ακτογραμμή.

Η Ιαπωνία είναι μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη. Ο τεράστιος σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν τα βορειοανατολικά της χώρας στις 11 Μαρτίου 2011 προκάλεσαν τον θάνατο 18.000 ανθρώπων. Η καταστροφή κατέστρεψε πόλεις και προκάλεσε πυρηνική τήξη στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Σχεδόν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας έχουν τεθεί σε ακινησία μετά την καταστροφή.

«Λειτούργησε σαν το 112»
 

Την ίδια στιγμή, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, περιέγραψε πως βίωσε τις στιγμές του τρομακτικού σεισμού. «Ήχησαν με προειδοποίηση όλα τα κινητά όλου του κόσμου, δεκάδων ανθρώπων που βρισκόντουσαν μέσα την καφετέρια. Ήταν μήνυμα από τις κρατικές αρχές ότι επέρχεται σεισμός και ότι πρέπει να μείνουμε ήρεμοι αλλά να καλυφθούμε. Πράγματι, μετά από ένα λεπτό άρχιζε η σεισμική δόνηση που την αισθανθήκαμε όλοι και με μεγάλη διάρκεια. Μείναμε ψύχραιμοι ακολουθώντας τις οδηγίες. Ταυτόχρονα η μετεωρολογική υπηρεσία και το κρατικό κανάλι εξέδωσαν ανακοίνωση για το κίνδυνο τσουνάμι» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την Ιαπωνία, μιλώντας στο ΟPEN.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις Τώρα

Κορονοϊός: Μεγάλη έξαρση κρουσμάτων– 229 εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο

Εκτροπή οχήματος κοντά στα Παλιάμπελα– δύο τραυματίες

Έκθεση κόλαφος για το Βρετανικό Μουσείο: Κλοπές 2.000 αρχαιοτήτων επί 20 χρόνια

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις