Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μακελειό στην Πράγα: Οι στιγμές μέσα στο Πανεπιστήμιο - Στο «φως» βίντεο από body cam αστυνομικού

Μακελειό στην Πράγα: Οι στιγμές μέσα στο...

Η τσεχική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από κάμερα σώματος

Ο δράστης του μακελειού στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα βρισκόταν στους πάνω ορόφους του κτιρίου όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο, είπαν οι Αρχές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Ο δράστης ήταν οπλισμένος με κυνηγετικό όπλο και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. 

Η τσεχική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο από κάμερα σώματος, όπου φαίνονται αστυνομικοί να εισβάλουν στο κτίριο για να εντοπίσουν τον δράστη. Ένοπλοι αξιωματικοί φαίνεται να τρέχουν και φοιτητές να φεύγουν για να γλιτώσουν. Ο 24χρονος δράστης εντοπίστηκε νεκρός από τους αστυνομικούς.

Το βίντεο των αστυνομικών

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως παρακολουθεί και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας περιεχόμενο μίσους για τα θύματα των πυροβολισμών και υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν νομικές συνέπειες.

 «Από χθες, έχουμε καταγράψει αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που (φέρεται να) εμπνεύστηκαν από την τρομερή πράξη και θέλουν να την ακολουθήσουν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο μακελάρης που αυτοκτόνησε μετά την επίθεση, είναι ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ ο οποίος λίγο πριν σκορπίσει τον θάνατο στο πανεπιστήμιο, είχε πυροβολήσει και σκοτώσει και τον πατέρα του στο χωριό του Χοστούν, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πράγα.

Ο 24χρονος ήταν επιμελής μαθητής, με διακρίσεις, βραβεία και καθαρό ποινικό μητρώο. Ο ίδιος κατείχε πτυχίο ιστορίας και ευρωπαϊκών σπουδών και συνέχισε με μεταπτυχιακό, με επίκεντρο την ιστορία της Πολωνίας. Παρότι είχε διαγνωστεί με  ψυχολογικά προβλήματα, εντύπωση προκαλεί πως είχε άδεια οπλοφορίας και κατείχε πολλά όπλα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Daily Mail, με μηνύματά του στο Telegram τις τελευταίες εβδομάδες είχε αποκαλύψει τα σχέδια του, ενώ έγραφε πως το εμπνέει η 14χρονη Αλίνα, η οποία πήγε με όπλο στο σχολείο της στη ρωσική πόλη Μπριάνσκ στις 7 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

 «Αλλά η Αλίνα δεν σκότωσε αρκετούς ανθρώπους, θα το διορθώσω», είχε γράψει ο ίδιος.

 «Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Αλίνα Αφανασκίνα με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

Λίγες μέρες αργότερα, ο νεαρός έκανε πράξη αυτά που είχε γράψει σκορπώντας τον θάνατο

Σε συναγερμό η Ευρώπη

Μετά την επίθεση αυτή σε μία χώρα που θεωρούσαν οι κάτοικοί της ασφαλή, και με τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι φέτος πιο αυξημένα κατά 22% περίπου σε σχέση με πέρυσι, οι Αρχές σε πολλές χώρες αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας.

 Στα τέλη Νοεμβρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποίησαν για αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται από εν δυνάμει «μοναχικούς λύκους».

 Δύο ισλαμιστικές επιθέσεις τον Οκτώβριο στη Γαλλία και το Βέλγιο στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και αυτές οι δύο χώρες, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή.

 Η Ιταλία επίσης επανέφερε τους μεθοριακούς ελέγχους με τη Σλοβενία, επικαλούμενη τον κίνδυνο να εισέλθουν στη χώρα μαχητές.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις