Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στον ιστορικό ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη λειτούργησε ο Μητροπολίτης Πατρών

Στον ιστορικό ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρ...

Την Θεία λειτουργία μετέδωσε σε δορυφορική σύνδεση ο Λύχνος - Τον Μητροπολίτη Πατρών και τους 400 εκδρομείς υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας που κατάγεται από τη Βάρδα

Σε έναν ιδιαίτερα καλαίσθητο & ιστορικό Ορθόδοξο, χριστιανικό ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη λειτούργησε την Κυριακή 17/12/2023, εορτή του Αγίου Διονυσίου, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη επικεφαλής μεγάλης ομάδας Πατρινών εκδρομέων που φτάνουν σε αριθμό τους 400.

Όπως είδαμε στην δορυφορική τηλεοπτική μετάδοση του καναλιού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Λύχνος, ο κ.κ. Χρυσόστομος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως όπου και τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας (κατά κόσμον Παύλος Σοφιανόπουλος), ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα από τη Βάρδα του ν. Ηλείας όπου & γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1975. Χειροτονήθηκε νέος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών στις 21 Μαρτίου 2021 στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως & τη χειροτονία είχε τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του στο τέλος της Θείας λειτουργίας, μίλησε με θερμά λόγια για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε στο νέο Άγιο, τον Πατρινό Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον οποίο & ανακήρυξε Άγιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ έδωσε & ως δώρο στον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα ένα εκκλησιαστικό επιγονάτιο.

Αναφορικά με τον μεγαλοπρεπή ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως διαβάσαμε τα εξής: «στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, υπήρχε παλαιότερα ξυλόκτιστος ναός, που τιμόταν στο όνομα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Όμως δεν επαρκούσε να καλύψει τις αυξημένες λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων και για το λόγο αυτό αποφασίσθηκε η ανέγερση μεγαλοπρεπούς λιθόκτιστου ναού.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1867, διορίσθηκε η επιτροπή ανέγερσης του νέου ναού που αποτελούσαν οι: Γεώργιος Παντζείρης, Μιχαήλ Σεϊμήρης, Σταμάτιος Αγέλαστος, Μιχαήλ Παναγιωτίδης, Μιχαήλ Γκιώνης και Αντώνιος Ιωαννίδης. Στις 13 Αυγούστου του ιδίου έτους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Στ΄ συμπαραστατούμενος από τον επίσκοπο Παμφύλου Διονύσιο, έθεσε το θεμέλιο λίθο του ναού. Αρχιτέκτονας για την ανέγερση του ναού, επιλέχθηκε ο Βασιλάκης Ιωαννίδης Εφένδης.

Τα οικονομικά προβλήματα τα οποία προέκυψαν κατά την αποπεράτωση του έργου, καλύφθηκαν με την έκδοση λαχείου και το δανεισμό από εύπορους ομογενείς. Ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου του έτους 1880, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ναού, με κάθε επισημότητα προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄ και συλλειτουργούντων πολλών συνοδικών Αρχιερέων.

*Τέλος σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, θα τελείτο Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, και μετά την Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιείτο η ακολουθία υπογραφής υπό του Παναγιοτάτου και των Συνοδικών Αγίων Αρχιερέων, της Πράξεως των άρτι καταταγέντων στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

1. Μοναχής Γαβριηλίας της εν Λέρω

2. Ιερομονάχου Αθανασίου Χαμακιώτη και

3. Αρχιμανδρίτου Γερβασίου Παρασκευοπούλου, του εν Πάτραις.

*Μεταξύ των Πατρινών προσκυνητών είναι απ’ όσο είδαμε και ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις