Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Ζαγόρι και Τζουμέρκα για «μαγικές» αποδράσεις στη φύση

Ζαγόρι και Τζουμέρκα για «μαγικές» αποδρ...

Δύο μέρες είναι αρκετές για να χορτάσεις ελληνική ομορφιά

Όσο πλησιάζουμε προς την καρδιά του χειμώνα, η επιθυμία να επισκεφθούμε κάποιον αμιγώς χειμερινό προορισμό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Δικαιολογημένα, σαφώς, καθώς το… xmas mood στο οποίο έχουμε ήδη μπει, μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε απόλυτα γιορτινά. Οι εικόνες με το τζάκι αναμμένο ενώ έξω έχει κρύο ή και χιόνι την ώρα που εμείς απολαμβάνουμε ένα ζεστό ρόφημα ή ένα ζεστό πιάτο φαγητό, είναι σίγουρα ελκυστικές, σωστά; Κυρίως αν συνοδευτούν με μία μίνι απόδοση σε έναν top ελληνικό χειμερινό προορισμό!

Η εξόρμηση στην ελληνική επαρχία είναι πάντα μια καλή ιδέα, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, μία μόλις ανάσα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μήπως τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία για βόλτες στο υπέροχο Ζαγόρι και τα αγαπημένα Τζουμέρκα;

Το Ζαγόρι απλώνεται σε μια έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικού, ορεινού τοπίου με βαθιά φαράγγια, παγωμένα ποτάμια, καταρράκτες, σπηλιές και άλλα 46 πετρόχτιστα χωριά -τα αγαπημένα όλων Ζαγοροχώρια!- να το πλαισιώνουν, αποτελώντας ένα μέρος με απίστευτη φυσική ομορφιά τον οποίο ο όρος «ορεινός παράδεισος» περιγράφει απόλυτα.

Το Ζαγόρι ήταν, είναι και θα είναι πάντα ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες και πεζοπόρους, οι οποίοι θα δυσκολευτούν πολύ να επιλέξουν κάποιο από τα δεκάδες καλά σημαδεμένα μονοπάτια που διασχίζουν παλιά πέτρινα γεφύρια, παλιά μοναστήρια κατοικημένα και μη, μέσα από προστατευμένα δάση που σφύζουν από ζωή και σε κορυφογραμμές με θέα που είναι καθηλωτική.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το τοπίο που εξασφαλίζουν τα Ζαγοροχώρια δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τις Ελβετικές Άλπεις. Την ίδια ώρα, ο χειμερινός τουρισμός είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος στην περιοχή μιας και υπάρχουν δεκάδες δραστηριότητες -από σκι μέχρι ράφτινγκ και οργανωμένες πεζοπορίες- για όσους αγαπούν την περιπέτεια.

Σε ό,τι αφορά στα Ζαγοροχώρια, καθένα από τα χωριά μοιάζει ομορφότερο από το προηγούμενο. Οι επιλογές διαμονής είναι πολλές και εξαιρετικής ποιότητας, ενώ αν αισθανθούμε ότι έχουμε απομακρυνθεί από τον «πολιτισμό», η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο και αποτελεί έναν… προορισμό από μόνη της.

Τζουμέρκα
Πρόκειται για το κάτω μέρος της τεράστιας οροσειράς της Πίνδου στη βορειοδυτική Ελλάδα που σχηματίζει μια γιγάντια κορυφογραμμή η οποία εκτείνεται από τον βορρά προς νότο κατά μήκος του ορίου μεταξύ των περιοχών Ιωαννίνων και Άρτας.

Μιλάμε πραγματικά για το απαύγασμα των πιο χαρακτηριστικών από άποψη φυσικής ομορφιάς τοπίων που έχει να μας χαρίσει η ορεινή Ελλάδα. Κρυστάλλινες πηγές και καταρράκτες που τροφοδοτούν πλατιά ποτάμια, φαράγγια, πυκνά δάση και άγρια ζωή που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, συνθέτουν την καρδιά του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, ενώ 47 χωριά είναι διάσπαρτα στο άγριο τοπίο που θυμίζει Ζαγόρι.

Σε αντίθεση με το Ζαγόρι, η περιοχή είναι αισθητά λιγότερο ανεπτυγμένη τουριστικά, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα αρνητικό. Κι αυτό διότι παραμένει προορισμός ήσυχος, χαλαρωτικός και ιδανικός για όσους λαχταρούν να γνωρίσουν την ελληνική ύπαιθρο στην πιο άγρια εκδοχή της.

Στα Τζουμέρκα, τα πιο όμορφα και παράλληλα πιο αγαπημένα για τους παραθεριστές χωριά είναι το Συρράκο και οι Καλαρρύτες στη βορειοδυτική πλευρά, ενώ ένα ορειβατικό καταφύγιο στο χωριό Μελισσουργοί δίνει την ευκαιρία για μία σειρά από δραστηριότητες στη φύση.

Γίνεται να πεις όχι;

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life