Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Καρύταινα: Το «Τολέδο της Ελλάδας» συνεχίζει να μαγεύει με την ομορφιά του

Καρύταινα: Το «Τολέδο της Ελλάδας» συνεχ...

Ένα μεσαιωνικό χωριουδάκι στην «καρδιά» της Πελοποννήσου:

Καρύταινα: επιβλητική, αρχοντική, με το Φράγκικο Κάστρο να δεσπόζει στο κέντρο της Πελοποννήσου από τον 13ο αιώνα στην απόκρημνη κορυφή του λόφου και τον Αλφειό να κυλάει στους πρόποδές του.

Στην καρδιά του Μοριά, μόλις 15 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη, στον δρόμο για Ελληνικό και Ανδρίτσαινα, σε μια διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο στέκει το πανέμορφο χωριό-κόσμημα που κάθε χειμώνα έχει -δικαίως- την τιμητική του από επισκέπτες που φτάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η Καρύταινα είναι ανακηρυγμένη ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Κύριο αξιοθέατο στο χωριό είναι το κάστρο της, χτισμένο το 1245 από τον Hugues de Bruyeres, στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Έχει μήκος που ξεπερνά τα 110 μέτρα και πλάτος που αγγίζει τα 40 μέτρα. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος 7 μέτρων.

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, η Καρύταινα ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης βαρονίας και είχε χαρακτηριστεί «Τολέδο της Ελλάδας», καθώς χάρη στην στρατηγική της θέση θεωρούνταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Πελοποννήσου.

Τα σπίτια της Καρύταινας είναι όλα παλιά αρχοντικά, χτισμένα με παραδοσιακό στυλ. Τις εντυπώσεις στο χωριό κλέβουν οι πέτρινες κρήνες, τα μαγαζιά με τα κατώγια, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα ξωκλήσια με έντονα τα στοιχεία της φράγκικης επίδρασης αλλά και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο γέρος του Μοριά, είχε διαλέξει το κάστρο της Καρύταινας σαν ορμητήριό του στον αγώνα του κατά του Ιμπραήμ πασά το 1825. Με αποκλειστικά δικά του έξοδα το οχύρωσε το 1826 και έχτισε εκεί το σπίτι του, του οποίου τα ερείπια σώζονται μέχρι και σήμερα, απέναντι από τον Ναό της Παναγίας όπου ο ίδιος εκκλησιαζόταν.

Αξίζει να δείτε και την παλιά γέφυρα του Αλφειού -στον κεντρικό δρόμο είναι η καινούργια και ακριβώς από κάτω η παλιά- που είναι πεντάτοξη, μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής που κοσμούσε το πεντοχίλιαρο, αλλά και τους τέσσερις εν λειτουργία νερόμυλους της περιοχής.

Επισκεφθείτε ακόμα το φαράγγι του Αλφειού αλλά και του Λούσιου ποταμού καθώς και το πέτρινο μονότονο γεφύρι του Ατσιχόλου το οποίο βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Ατσίχολο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό.

Δείτε το Ιερό του Διός με τη φημισμένη Λυκόσυρα στο Λύκαιο Όρος στο οποίο θα φτάσετε από το Ανω Κοτύλιο -άλλο ένα γραφικό χωριουδάκι της περιοχής- ακολουθώντας την διαδρομή προς Ανδρίτσαινα. Την προσοχή σας αξίζει και η Αρχαία Γόρτυνα με τα περίφημα Λουτρά του Ασκληπιού αλλά και ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα.

Στη διαδρομή προς Ανδρίτσαινα, μετά το Κάτω Κοτύλιο, στρίβεται δεξιά στην πινακίδα «Ανδριόπουλου» βρίσκεται το πέτρινο Γεφύρι του Κούκου που ένωνε τις επαρχίες Ολυμπίας, Γορτυνίας και βρίσκετε τους περίφημους και άκρως εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Εάν λατρεύετε την περιπέτεια ο Λούσιος σας περιμένει για rafting και canyoning…

Σα να λέμε ακόμα ένα ελληνικό χωριουδάκι που επιβάλλεται να εντάξουμε στα άμεσα ταξιδιωτικά μας σχέδια!

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life