Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μεγαλειώδης και ειρηνική πορεία από 25.000 διαδηλωτές - Τίμησαν τα 50 χρόνια από το Πολυτεχνείο

Μεγαλειώδης και ειρηνική πορεία από 25.0...

Με πολλαπλά μηνύματα

Μεγαλειώδης, ειρηνική και με πολλαπλά μηνύματα ήταν η φετινή πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. 

Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο, πέρασε από τη Βουλή και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο πολλοί, εκ των 25.000 διαδηλωτών, συνέχισαν προς την ισραηλινή πρεσβεία στο Ψυχικό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο και τους νεκρούς στη Γάζα.

Με το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΕΑ), όπως πάντα στην κεφαλή κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό», οι διαδηλωτές έστειλαν τα δικά τους ειρηνικά μηνύματα, χωρίς «μουτζούρες» και παρά τις περίπου 20 προσαγωγές που σημειώθηκαν το απόγευμα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη και κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Η συνέχεια δόθηκε στην ισραηλινή πρεσβεία
 
Ενδεικτικό του όγκου της πορείας, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα. Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών έφτασαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, όπου εκεί τους περίμεναν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Εκεί φώναξαν συνθήματα με αναφορά στην Παλαιστίνη. «Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φώναζαν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές, ενώ πολλές ήταν και οι σημαίες για την Παλαιστίνη.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι κρατώντας μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση. Στα κάγκελα ήταν κρεμασμένα πανό που, εκτός από τα διαχρονικά αντιδικτατορικά συνθήματα, φέτος εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Ένταση στου Ζωγράφου
Ένταση επικράτησε νωρίτερα στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, καθώς άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων, έπειτα από την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο για περίπου για 40 άτομα, ενώ λόγω της έντασης έκλεισε για λίγη ώρα η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της οδού Ούλωφ Πάλμε, η οποία πλέον αποκαταστάθηκε. Στο σημείο εξακολουθούν να βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις