Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τέμπη: Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή

Τέμπη: Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ γ...

Με ευρεία πλειοψηφία 266 βουλευτών η Βουλή ενέκρινε την πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα των Τεμπών

Όπως αναμενόταν, η Βουλή ενέκρινε την Τετάρτη το βράδυ το αίτημα του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στη σχετική ψηφοφορία πήραν μέρος 298 βουλευτές και υπέρ ψήφισαν 266. Κατά τάχθηκαν 32.

Νωρίτερα στη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συζήτησης για προανακριτική επιτροπή (η διαφορά της με την εξεταστική είναι ότι επιτελεί εισαγγελική λειτουργία διερεύνησης συγκεκριμένων αδικημάτων) ο Μάκης Βορίδης δήλωσε: «Σας λέω από τώρα θα την απορρίψουμε γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες».

Αιτιολογώντας την θέση αυτή είπε ότι «όταν ζητάμε προκαταρκτική ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες υπουργών, να ασκήσει η βουλή καθήκοντα δικαστικού λειτουργού καθώς έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις ποινικών ευθυνών που υπάρχουν στον υπουργό. Εσείς καταλήξατε ότι υπάρχουν χωρίς να έχουμε δει τη πρόταση. Δηλαδή χωρίς να ξέρετε τις κατηγορίες εσείς τις έχετε αποδώσει στους υπουργούς».

 Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως είπε για την τοποθέτηση Βορίδη «καταλαβαίνω τον άχαρο ρόλο του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά το γεγονός ότι ψηφίζετε μια εξεταστική επιτροπή που ξεκινά από το 1997 έως σήμερα, με αυτό το αιτιολογικό, σας κάνει να θέλετε την αλήθεια; Δε νομίζω. Την αλήθεια την θέλουν όσοι δίνουν βάρος στα πραγματικά γεγονότα, στην πραγματική έρευνα και όχι εκείνοι αξιοποιούν το λάθος του Κομμουνιστικού Κόμματος για να πετάξουν τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε λέγοντας πως «καλώ ευθέως, -μετά την αποκάλυψη του κ. Βορίδη και αυτό είναι η ουσία- το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση. Είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας.

 Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης. Θεωρώ ότι σας εργαλειοποιούν, σας χρησιμοποιούν. Γι΄αυτό αποσύρετε την πρόταση εξεταστικής με αυτό το σκεπτικό και να πάμε απευθείας σε προανακριτική για να αναζητηθούν οι ευθύνες. Εγώ είμαι ακριβής, κ. Βορίδη. Δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Σωκράτη Φάμελλο. Ανέφερε πως ο Μάκης Βορίδης «εκτός από σκιώδης πρωθυπουργός παίζει και τον ρόλο του δικαστή» αφού «έχει αποφασίσει τι θα γίνει. Κι όπως φαίνεται έχει αποφασίσει και για την εξεταστική επιτροπή τι θα γίνει». Τον χαρακτήρισε «ένα δυστύχημα δημοκρατίας είστε δυστυχώς» επισημαίνοντας πως «αποφασίζετε για την δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη».

Κουτσούμπας: Το είχαμε υποσχεθεί
Η πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι μόνο ένα μέρος της υπόσχεσης που δώσαμε όταν η χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη, όταν η χώρα συγκλονιζόταν από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα, ξεκαθάρισε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το χρωστάμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν να αναδειχτούν οι αιτίες και τα αίτια, το χρωστάμε στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους, σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Και τόνισε ότι στο επίκεντρο της πρότασης μπαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο έγκλημα, πολιτική που υπηρέτησαν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις