Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η στολή που «σε βάζει στη θέση» ενός ηλικιωμένου- Πώς είναι να έχεις πάρκινσον ή οστεοπόρωση  

Πάτρα: Η στολή που «σε βάζει στη θέση» ε...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πώς λειτουργεί

Μία στολή που όποιος τη φορά αντιλαμβάνεται πώς αισθάνεται ένας ηλικιωμένος βρίσκεται πλέον στην Πάτρα και χρησιμοποιείται σε δράσεις της co2gether, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχει στόχο να σχεδιάζει και να υλοποιεί πρωτοβουλίες και δράσεις για μία κοινωνία «όπου κανείς δεν μένει πίσω».

Πρόκειται για μία στολή που χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων απέναντι στην τρίτη ηλικία αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Κάποια γυαλιά, γάντια και βαρίδια που συνθέτουν τη στολή μπορεί να μας κάνουν να αντιληφθούμε πως είναι να πάσχουμε από δύσκολες παθήσεις όπως είναι το πάρκινσον και η οστεοπόρωση.

Να σημειώσουμε πως η στολή που είναι αρκετά ακριβή και έχει έρθει από την Γερμανία είναι η πρώτη που υπάρχει στη χώρα.

 

Όπως αναφέρει η δρ. Μαρία Ζαφειροπούλου, νομικός- γεροντολόγος, ιδρύτρια της co2gether, «πριν λίγο καιρό παραλάβαμε από την Γερμανία την πρώτη στολή προσομοίωσης γήρατος ολόκληρου σώματος στην Ελλάδα. Η ολόσωμη στολή προσομοιώνει τα οργανικά μειονεκτήματα (χειραψία, κινητικές δυσκολίες) τα πρόσωπα των ηλικιωμένων και πως αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους». 

 

Όπως εξηγεί η κα Ζαφειροπούλου, «φορώντας τη στολή προσομοίωσης θα βιώσετε τις εργονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα ηλικιωμένος ή ΑμεΑ στο σπίτι (π.χ. έπιπλα σε κοντινή απόσταση, χαλιά, ασταθή αντικείμενα) και τα συναισθήματα που προκαλούν διάφορες παθήσεις όπως το πάρκινσον, η οστεοπόρωση και το φυσικό γήρας. Η στολή προσομοίωσης τρίτης ηλικίας, μας εξοικειώνει με τις κινητικές και αισθητικές δυσκολίες, ως συνέπεια του γήρατος.

Μας βοηθάει δηλαδή να κατανοήσουμε, ότι κινήσεις που φαντάζουν απλές για εμάς, για τους ηλικιωμένους είναι αρκετά δύσκολες. Η συγκεκριμένη στολή είναι σχεδιασμένη με επιστημονικά δεδομένα και θα χρησιμοποιηθεί στις εκπαιδευτικές συνεδρίες τόσο στις κοινοτικές συγκεντρώσεις όσο και σε ατομικά σπίτια. Για παράδειγμα, εάν ένας ασκούμενος φοράει τα εξειδικευμένα γάντια, θα βιώσει τον τρόμο- και την σκληρή εξέλιξη του σε έναν ασθενή που πάσχει από πάρκινσον».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις