Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Έξι ελληνικά φαγητά που -εκτός από νόστιμα- είναι και εξαιρετικά υγιεινά

Έξι ελληνικά φαγητά που -εκτός από νόστι...

Και όμως, το σουβλάκι και το τζατζίκι είναι και σε αυτή τη λίστα!

Θα πιστεύατε ότι το σουβλάκι και το τζατζίκι είναι, εκτός από νοστιμιές, που θα μπορούσαμε να τρώμε κάθε μέρα, εξαιρετικά υγιεινά (εντάξει όχι με πατάτες και πίτα, ας είμαστε ειλικρινείς);

Και όμως, εκτός από τα βραστά χόρτα ή τις φακές, που ανήκουν στη μεσογειακή διατροφή και είναι γνωστό, και λογικό, ότι είναι ευεργετικά για το νου και το σώμα μας, υπάρχουν κι άλλα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού κλπ.

Όπως αναφέρει το healthline.com, στη λίστα του με τα εξαιρετικά υγιεινά ελληνικά φαγητά, οι Έλληνες έχουν τη φήμη ότι ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών.

Και αυτό, είναι πιθανό να οφείλεται στη διατροφή τους, που περιλαμβάνει θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

Ακολουθούν οκτώ παραδοσιακά ελληνικά φαγητά που καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας.

Τζατζίκι

Ίσως η πιο δημοφιλής sauce στην Ελλάδα με κύρια συστατικά το γιαούρτι, το αγγούρι και το ελαιόλαδο. Είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, περίπου 35 ανά 2 κουταλιές της σούπας και επειδή φτιάχνεται με στραγγισμένο γιαούρτι που περιέχει πρωτεΐνη, βοηθά στην απώλεια βάρους, στη μείωση της όρεξης, στη ρύθμιση των ορμονών της πείνας και στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

Σουβλάκι

Το πιο γνωστό ίσως ελληνικό φαγητό σερβίρεται συχνά με λαχανικά.

Το χοιρινό ή το κοτόπουλο από το οποίο συνήθως φτιάχνεται, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οι διατροφολόγοι δεν το συνιστούν εξαιτίας της πίτας και επομένως της αυξημένης ποσότητας υδατάνθρακα που περιλαμβάνει.

Αν αντί για πατάτες, το συνοδεύσετε με μια σαλάτα, θα έχετε ένα θρεπτικό γεύμα, χωρίς περιττές θερμίδες.

Ντολμάδες

Οι ντολμάδες είναι συνήθως γεμιστές με ρύζι και περιστασιακά κρέας. Η γέμιση μπορεί να ποικίλλει και αυτό αλλάζει την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες.

Τα αμπελόφυλλα είναι τόσο χαμηλά σε θερμίδες όσο και πλούσια σε φυτικές ίνες. Έχουν επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Οι ντολμάδες αρωματίζονται με διάφορα βότανα και μπαχαρικά, που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, πολλές συνταγές χρησιμοποιούν μαϊντανό και άνηθο. Ο δεύτερος θεωρείται ως μία καλή πηγή αντιοξειδωτικών, που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων πολλών ασθενειών. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον και ο μαϊντανός είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, αφού 5 κλωναράκια παρέχουν πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών . Η συγκεκριμένη βιταμίνη όχι μόνο βοηθά στην πήξη του αίματος, αλλά υποστηρίζει επίσης την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Φακές

Οι φακές μπορεί να είναι σκέτες ή με κόκκινη σάλτσα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια φυτικών ινών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φακές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη του καρκίνου, στη διαχείριση του σακχάρου και στη μείωση της χοληστερόλης.

Χωριάτικη σαλάτα

Η –αγαπημένη- χωριάτικη σαλάτα φτιάχνεται από ντομάτες, κρεμμύδι, αγγούρι, ελιές και φέτα. Το ελαιόλαδο συμπληρώνει αυτό το πιάτο.

Τα λαχανικά που περιέχει η χωριάτικη, την καθιστούν πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουν υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η φέτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και φώσφορο και βοηθά στην υγεία των οστών.

Γίγαντες

Τα λευκά φασόλια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια εξαιρετική και σημαντική πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φασόλια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα φασόλια βοηθούν επίσης στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life