Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μέση Ανατολή: Η CIA είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Η CIA είχε προειδοποιήσει ...

Ενήμερος ο Τζο Μπάιντεν

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει μερικές εβδομάδες πριν, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την επερχόμενη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το CNNi που επικαλείται αρμόδιες πηγές μια προειδοποίηση υπήρξε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι η τρομοκρατική ομάδα Χαμάς ήταν έτοιμη να κλιμακώσει τις επιθέσεις με ρουκέτες. Λίγες ημέρες αργότερα στις 5 Οκτωβρίου, η CIA προειδοποιούσε για την αυξανόμενη πιθανότητα βίας από τη Χαμάς, ενώ στις 6 Οκτωβρίου, μια ημέρα πριν από την επίθεση, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχοντας σχετικές αναφορές από το Ισραήλ έκαναν λόγο για ασυνήθιστη δραστηριότητα της Χαμάς που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ήταν προετοιμασία για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, καμία από τις προειδοποιήσεις δεν περιείχε λεπτομέρειες ή ενδείξεις για το εύρος, την κλίμακα και την καθαρή βαρβαρότητα της επιχείρησης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτές τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ κοινοποιήθηκε στο Ισραήλ.

 «Το πρόβλημα είναι ότι τίποτα από αυτά δεν είναι καινούργιο», είπε μια από τις πηγές. «Αυτό που συμβαίνει είναι ιστορικά ο κανόνας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», πρόσθεσε λέγοντας ότι όλοι όσοι είδαν τις αναφορές, πίστεψαν ότι δεν θα ήταν κάτι διαφορετικό.
 
Ένα άλλο κύμα προειδοποιήσεων υψηλού επιπέδου που δόθηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν αφορούσε το κατά πόσο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν κατάλληλα συντονισμένοι για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου κινδύνου.

Άραβας ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα επανειλημμένα εξέφρασε ανησυχίες σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι η παλαιστινιακή οργή έφτασε σε επικίνδυνο σημείο. «Αλλά ποτέ δεν άκουσαν κάθε φορά που τους προειδοποιούσαμε», είπε ο αξιωματούχος.

Πρεσβευτής της Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον, είπε επίσης στο CNN ότι η κυβέρνησή τους είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο και τους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για συσσώρευση όπλων της Χαμάς και την οργή που επικρατούσε μεταξύ των Παλαιστινίων και ήταν έτοιμη να εκραγεί.

«Τα όπλα που υπάρχουν στη Γάζα είναι πέρα από κάθε φαντασία», προειδοποίησαν, είπε ο πρέσβης. «Τα όπλα που υπάρχουν στη Δυτική Όχθη, μέσω της Χαμάς και ο έλεγχος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη είναι πραγματικά ζητήματα».

 «Αυτό γινόταν σε κάθε συνάντηση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», πρόσθεσε ο πρέσβης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις