Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΟΑΚΑ: Τουλάχιστον έναν χρόνο το «λουκέτο» σύμφωνα με ειδικούς

ΟΑΚΑ: Τουλάχιστον έναν χρόνο το «λουκέτο...

Τα ερωτήματα μετά τις αποκαλύψεις

Η συντήρηση στα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο δεν έγινε ποτέ, αλλά το «καμπανάκι» είχε χτυπήσει από το 2020.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το “λουκέτο” στην εγκατάσταση μπορεί να ξεπεράσει σε διάρκεια τον έναν χρόνο, ενώ τα χρήματα για συντήρηση δόθηκαν, ωστόσο κάπου στην πορεία… άλλαξαν διαδρομή.

Μια ελληνική τεχνική εταιρεία που έκανε μελέτη για το ΟΑΚΑ είχε πραγματοποιήσει έρευνα και το 2020, αποκαλύπτοντας σοβαρές φθορές λόγω έλλειψης συντήρησης στο στέγαστρο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της η κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη αφού το καλοκαίρι του 2019 το υπουργείο Υποδομών είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ να πραγματοποιήσει έρευνα με αντικείμενο την επιθεώρηση και συντήρηση όλης της εγκατάστασης του Ολυμπιακού Σταδίου.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια κατατέθηκε στην γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών.

Τα δύο βασικά συμπεράσματα από τις μελέτες για το στέγαστρο του Σταδίου ήταν:
Α) Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο

Β) Ωστόσο, το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Από εκεί και πέρα μια νέα μελέτη που είχε ανατεθεί τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2023 αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Το συμπέρασμα από την μελέτη ήταν ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίο όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Τα τρία ερωτήματα που προκύπτουν από τις μελέτες, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, είναι τα εξής:

1.Γιατί λειτουργούσε το ΟΑΚΑ αφού στην έκθεση αναφερόταν ότι υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν;

2. Τι έγινε μεταξύ των δύο ελέγχων (2020-2023). Υπήρξαν εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης;

3. Γιατί η γερμανική εταιρεία το 2007- 2008 δεν εντόπιση το πρόβλημα στατικότητας το οποίο στη συνέχεια εντόπισε η ελληνική εταιρεία;

Διαβάστε στο sportin.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις