Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κακοκαιρία: Πνίγονται Βόλος, Εύβοια και Φθιώτιδα – Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Κακοκαιρία: Πνίγονται Βόλος, Εύβοια και ...

Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, χωρίς ρεύμα και νερό πολλά νοικοκυριά

Με τις μνήμες να είναι ακόμη νωπές και τις πληγές ανοιχτές από τη φονική κακοκαιρία Daniel, το νέο κύμα κακοκαιρίας Elias σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας μας, προκαλώντας ξανά πλημμύρες και καταστροφές.

Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρές καταιγίδες έχουν μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού έχουν μπει σε σπίτια, με την Εύβοια, τον Βόλο και τη Φθιώτιδα να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και τους κατοίκους να βιώνουν δραματικές στιγμές.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ώρες, καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στη Βόρεια Εύβοια, όπου πολλά νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό από το πρωί της Τετάρτης (27/09). Στον Βόλο και το Πήλιο, που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από τις προηγούμενες πλημμύρες, έχει απαγορευτεί με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας η κυκλοφορία στην πόλη, ενώ υπάρχει φόβος για υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα. Αγωνία για τα ποτάμια υπάρχει και στη Φθιώτιδα, καθώς σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός.

Αν και τα έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά την Πέμπτη (28/09), η αποψινή νύχτα αναμένεται αγωνιώδης για τους κατοίκους στις παραπάνω περιοχές, αφού, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

 Εφιάλτης στον Βόλο – Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα
Τραγική είναι η κατάσταση στον Βόλο, ο οποίος πλήττεται από καταρρακτώδη βροχή, θυμίζοντας σε ένταση και ποσότητα νερού τις ημέρες του Daniel. Ήδη από την καταιγίδα έχουν πλημμυρίσει οι δρόμοι της πόλης και η στάθμη έχει φτάσει τους 70 πόντους, ενώ στην Αγριά και στις Αλυκές έχει φτάσει το ένα μέτρο, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες καθώς η έντονη βροχόπτωση θα συνεχιστεί όλη την νύχτα έως το πρωί με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στην περιοχή σπεύδει και η 8η ΕΜΑΚ από την Κάρλα και ακόμα και οι πυροσβέστες δυσκολεύονται να προσεγγίσουν την πόλη. Πυροσβέστες επίσης διέσωσαν και μετέφεραν σε ασφαλή σημεία 10 άτομα από την Αγριά.

Το απόγευμα της Τετάρτης (27/09), έγινε γνωστό με μήνυμα του 112 που εστάλη στους κατοίκους της πόλης, ότι με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκαν και οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προς κάθε προορισμό.

Ήδη έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια.

Μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν είναι προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στον κόμβο προς την Αγριά όπου οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια, τα φερτά υλικά είναι πολλά και έχει διακοπεί κάθε κυκλοφορία.

Πολλά αυτοκίνητα εγκλωβίζονται και μέσα στην πόλη του Βόλου, καθώς η ποσότητα νερού στους δρόμους είναι μεγάλη με τους οδηγούς να αδυνατούν να μετακινηθούν.

Πάνω από τον Βόλο, στο Πήλιο, όπως και σε πολλά προάστια της πόλης, η βροχή είναι πολύ έντονη που συνοδεύεται από αστραπές και κεραυνούς, τα νερά κατεβαίνουν με τεράστια δύναμη και απειλούν να σαρώσουν τα πάντα.

Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου προτρέπει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και αναφέρει συγκεκριμένα: “Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα.”

 Επίσης, με μεγάλες ποσότητες ορμητικών νερών έχουν φουσκώσει επικίνδυνα τα ρέματα στο Βελεστίνο Μαγνησίας, ενώ ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη (28/09) και την Παρασκευή (29/09) τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλήμάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Σε ένα δραματικό του μήνυμα μέσα από το αυτοκίνητο, εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας, απευθύνει έκκληση στους Βολιώτες λέγοντας: «Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρών αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δε μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε».

Εκκενώνονται χωριά στη Θεσσαλία – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώνονται λόγω της κακοκαιρίας στον δρόμο από Χάλκη προς Πλατύκαμπο, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το χωριό Σωτήριο το οποίο έχει για μια ακόμη φορά εκκενωθεί και από τους 200 περίπου κατοίκους.

Ειδικότερα, Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρεια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Χάλκη της Λάρισας εκκενώνονται προληπτικά λόγω της κακοκαιρίας Elias. Πρόκειται για χωριά τα οποία βρίσκονται στο Δήμο Κιλελέρ.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, από εκεί περνά ο ποταμός Ενιπέας – έχει βρέξει πάρα πολύ και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε σημεία που βρίσκονται ψηλά για παν ενδεχόμενο.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι και Νίκη Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αρμένι και Νίκη απομακρυνθείτε προς #Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Επίσης, μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι του οικισμού Κάμπος, που καλούνται να απομακρυνθούν προς Λάρισα.

 Όλα τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ που βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Λάρισας Βόλου, αριστερά και δεξιά, περνούν μια δύσκολη νύχτα, αφού έχουν ήδη πλημμυρίσει τα χωράφια, έχουν ήδη μπει νερά στα χωριά και στις αυλές των σπιτιών.

Οι άνθρωποι εκεί παρακολουθούν με αγωνία πώς θα συμπεριφερθούν τα αναχώματα στα διάφορα σημεία στον Καστανιώτη, σε χειμάρρους ρέματα της περιοχής, ώστε αν χρειαστεί να φύγουν εγκαίρως.

Στον δήμο Κιλελέρ, σύμφωνα με πληροφορίες έσπασε το φράγμα του Γκουσμπασανιώτη και απειλεί τα χωριά Χάλκη και Πλατύκαμπος, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Πλατυκάμπου-Χάλκης.

Από το απόγευμα της Τετάρτης (27/09) υπάρχουν νέες διακοπές ηλεκτροδότησης σε χωριά κοντά στην πόλη. Χωρίς ρεύμα είναι το χωριό Νέο Περιβόλι του δήμου Κιλελέρ, ο οικισμός Αναγέννηση της τοπικής κοινότητας Μελίας στον δήμο Κιλελέρ και η Δήμητρα του δήμου Αγιάς.

 Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
 Αρκετοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι σε όλη το νομό Λάρισας, αλλά και της Μαγνησίας.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση και μεγάλος όγκος νερού), έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων:

(α) στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου από τον Κόμβο 304 ΠΕΒ μέχρι την πόλη του Βόλου σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Βόλο & προς Λάρισα).

(β) στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (προς Μικροθήβες & προς Βόλο).

Την ίδια στιγμή, τα παρακάρλια χωριά αντιμετωπίζουν κίνδυνο να πλημμυρίσουν εκ νέου. Μήνυμα του 112 εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους στο Σωτήριο όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όπως και στο Αρμένιο.

Κλειστός ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων

Την ίδια στιγμή, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω δυσμενών καιρικών φαινόμενων, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

(α) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

(β) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων -Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

(γ) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Εξαιρούνται:

α. Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας.

β. Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Καρδίτσα: Σε επιφυλακή οι κάτοικοι του Δήμου Παλαμά
Σε ετοιμότητα καλεί τους κατοίκους, με ανακοίνωση του ο Δήμος Παλαμά, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Μήνυμα του 112 έλαβαν οι κάτοικοι του οικισμού Αμπελώνα του Δήμου Παλαμά, οι οποίοι καλούνται να απομακρυνθούν προς Ιτέα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Επίσης, νέα ενημέρωση από το 112 καλεί τους κατοίκους του Δήμου Παλαμά να παραμείνουν σε ετοιμότητα. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» γράφει το μήνυμα.

Την αναστολή της έναρξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών, αποφάσισε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου.

Την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή, ζητά με αποψινή ανακοίνωση από τους κατοίκους ο Δήμος Παλαμά. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος «112». Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

Δραματική η κατάσταση στην Εύβοια – Μεγάλες καταστροφές
Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias στην Εύβοια, καθώς χωριά έχουν πλημμυρίσει, με τα νερά να “εισβάλλουν” σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Βόρεια Εύβοια, όπου σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, ενώ τουλάχιστον 40 σπίτια και αποθήκες έχουν κατακλυστεί από τα νερά, στις Ροβιές, και, παράλληλα, έχουν γκρεμιστεί φράκτες και αρκετά αυτοκίνητα έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά. Στις Ροβιές οι κάτοικοι μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς μέσα στο χωριό πέρασαν 4 χείμαρροι που απλώθηκαν σε ολόκληρο το χωριό προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, οπού μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

 Στο μεταξύ, κομμένος παραμένει ο κεντρικός οδικός άξονας από τη Νότια προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι. Επίσης, πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου σημειώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα. Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας κατέγραψε ότι έπεσαν πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, οι εικόνες από τη Λίμνη που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου είναι απόκοσμες, αφού δείχνουν τη θάλασσα να έχει αλλάξει χρώμα και να έχει γίνει καφέ λόγω της λάσπης.

Αγωνία στη Φθιώτιδα – Στα όρια ο Σπερχειός, εκκενώνονται χωριά
Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Τα αναχώματα στον ποταμό Σπερχειό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων. Η ένταση των βροχοπτώσεων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Ήδη το ποτάμι, έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ανακούφιση.

 Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στο Δομοκό με μήνυμα που έχει αποσταλεί ήδη από το 112 καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προ το Νέο Μοναστήρι.

Η έντονη βροχόπτωση κυρίως στα ορεινά έχει μεταφέρει πολλά νερά σε τραυματισμένους χείμαρρους, με συνέπεια τα νερά να πολιορκήσουν τα χωριά και οι κάτοικοι καλούνται είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να μετακομίσουν σε υψηλότερους ορόφους και να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό 4 ηλικιωμένα άτομα και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά μόνο όταν δουν να τους κυκλώνουν τα νερά.

πηγη

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις