Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

«Απλώνεται» το Εθνικό Θέατρο, «εντός» η Πατρινή Σοφία Βγενοπούλου και ο Αγρινιώτης Λεωνίδας Κακούρης

«Απλώνεται» το Εθνικό Θέατρο, «εντός» η ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Χριστούγεννα με Βασιλιά Ληρ- «Για όλες, όλους, όλα» το σύνθημα του νέου, πολυσυλλεκτικού προγράμματος

 

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη νέα σαιζόν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Μόσχο και είναι πραγματικά πολυσυλλεκτικό ρεπερτοριακά  αλλά και σε χώρους, εργαστήρια και εξορμήσεις στο εξωτερικό.

Επονται λοιπόν 17 παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των επαναλήψεων και των παιδικών -εφηβικών  θεαμάτων.

«Το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που είναι περιθωριοποιημένη, κάθε φυλής, φύλου, θρησκείας, σωματικής διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Να ανοίξει τις πόρτες του και να καλοδεχτεί άπαντες» υπογράμμισε ο κ. Μόσχος μιλώντας και για σημαντική αύξηση εισπράξεων το τελευταίο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, η αυλαία θα ανοίξει με τον Βασίλη Παπαβασιλείου και τον σπάνια παιζόμενο «Ιμπρεσάριο από τη Σμύρνη» του Κάρλο Γκολντόνι και θα ακολουθήσει η Γεωργία Μαυραγάνη, που σκηνοθετεί σε χορική διασκευή το «Ονειρόδραμα» του Στρίντμπεργκ. Προαναγγέλθηκαν οι επαναλήψςεις του επιτυχημένου «Goodbye, Lindita», του Μάριο Μπανούσι, λίγο πριν ξεκινήσει η  διεθνής περιοδεία  σε Βελιγράδι, Δρέσδη, Αμστερνταμ, Αδελαΐδαν και της εξαιρετικής παράστασης «Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.
Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος θα ανεβάσει το βραβευμένο έργο του Λιβανο-Καναδού Ουαζντί Μαουάντ «Όλοι εμείς τα πουλιά», ενώ θα ξαναδούμε «Τα Φώτα της πόλης» (στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος») που βασίζονται στην εμβληματική ταινία  του Τσάρλι Τσάπλιν. Ακόμα: Η νέα καλλιτεχνική υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί το έργο του Γρηγόρη Λιακόπουλου «Generation Lost», ο  Αγγελος Τριανταφύλλου υπογράφει το «Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ» ενώ ο Θωμάς Μοσχόπουλος  προτείνει την απολαυστική κωμωδία «Η Προξενήτρα» του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα Θόρντον Γουάιλντερ.

 ΣΟΦΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΥΝΕΠΡΑΞΕ ΜΕ UINCEF ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Πατρινή σκηνοθέτης και παιδοψυχίατρος Σοφία Βγενοπούλου που έχει συνδέσει το όνομά της με την καθιέρωση του εφηβικού θεάτρου στη χώρα μας, παραμένει στέλεχος της κρατικής μας αυλαίας και του Μικρού Εθνικού. Υπόσχεται ένα ακόμα σκηνικό τόλμημα ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας  με τη Unicef στο πρόγραμμα «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από την Ουκρανία και άλλες χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν με Έλληνες-ίδες συνομήλικούς-ες τους αλλά και με θεατροπαιδαγωγούς και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, μετασχηματίζοντας εμπειρίες και βιώματα, μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό, προσφέροντας παράλληλα βιωμένο υλικό.  Το ανέβασμα του  νέου έργου του  συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Κρις Κούπερ βασίστηκε στη ζωή και τα όνειρα νέων ανθρώπων. Η παράσταση «Στα όρια» αναρωτιέται και στοχάζεται: «Ποια είναι τα όρια του κόσμου, της ζωής, των κοινωνιών, του ανθρώπου και της ανθρωπότητας; Ποιος τα αποφασίζει και πώς μπαίνουν; Και τι συμβαίνει όταν φτάνουμε σε αυτά ή όταν τα ξεπερνάμε;

Όπως αναφέρει η ίδια η Σοφία Βγενοπούλου υπογράφοντας τη σκηνοθεσία: «Τελικός στόχος όλων των πρωτοβουλιών του Μικρού Εθνικού είναι να αποτελέσει για τους νεαρούς θεατές έναν εναλλακτικό βιωματικό τρόπο να γνωρίσουν τον εαυτό τους ως πολιτικά, ιστορικά, κοινωνικά όντα και να τους βοηθήσει να αποκρυσταλλώσουν αξίες, να θωρακιστούν ψυχικά και να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και τελικά τη φωνή τους». Ραντεβού στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» από 21 Οκτωβρίου.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΟΥ «ΒΑΣΙΛΙΑ ΛΗΡ» ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΚΟΥΡΗ

Το μεγάλο «χαρτί» πάντως, που θα αποκαλυφθεί την περίοδο των Χριστουγέννων με έναρξη από 9 Δεκεμβρίου είναι το αριστούργημα του Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ» το οποίο σκηνοθετεί ο Γιάννης Χουβαρδάς με πρωταγωνιστή στον ομώνυμο, συγκλονιστικό ρόλο τον Λεωνίδα Κακούρη. Ο 55χρονος ηθοποιός που χαίρει τεράστιας δημοτικότητας  χάρη σε μεγάλες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να μαγνητίσει το ευρύτερο κοινό θεατών από όλη την επικράτεια. Θυμίζουμε πως κατάγεται από την περιοχή του Αγρινίου, πατρίδα των γονιών του. Μάλιστα πηγαίνει συχνά στο Καινούργιο όπου ζούσε ο πατέρας του και είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου επισημοποιώντας το ενδιαφέρον του για τα μέρη αυτά.

Θα υποδυθεί το «Βασιλιά Ληρ» με τους Αλεξία Καλτσίκη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιάννη Νταλιάνη, Αργύρη Ξάφη, Αλέκο Συσσοβίτη  κ.α. στο πλευρό του.

Ειδήσεις Τώρα

Τα μέτρα κατά της ακρίβειας: ταμπελάκια για προϊόντα με μειωμένες τιμές στα σούπερ μάρκετ - Application για καταγγελίες αισχροκέρδειας

Εγινε της… καμπαρντίνας στο Burberry show, πάνω και κάτω από το catwalk

To breakfast της Αννα Γουίντουρ στο Mayfair με σερβίτσια Themis Z by Θέμις Ζουγανέλη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View