Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πυρκαγιές: Να δώσουμε βαρύτητα στην πρόληψη

Πυρκαγιές: Να δώσουμε βαρύτητα στην πρόληψη

Του Θέμη Μπάκα

Για ένα ακόμη καλοκαίρι, για μια ακόμη φορά, πολλές περιοχές της χώρας δοκιμάζονται σκληρά από την πύρινη λαίλαπα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις τροφοδοτείται και από ισχυρούς ανέμους, για τους οποίους γίνονται εκτενείς αναφορές.

Όπως γίνεται, επίσης, συνεχώς λόγος για την κλιματική αλλαγή, η οποία, ασφαλώς, υφίσταται, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα που στρώνουν πρόσφορο έδαφος για την πρόκληση και την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Κατά συνέπεια, η όποια κριτική ασκείται για τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης, κυρίως σε εναέρια, αλλά και σε προσωπικό, από ένα σημείο και μετά χάνεται στις φλόγες, κυρίως όμως  στην έλλειψη της πρόληψης.  

Εξυπακούεται και εννοείται ότι η κλιματική αλλαγή ενισχύει την πύρινη λαίλαπα. Αλλά αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τα μηνύματα του 112, τα οποία είναι, βεβαίως, χρήσιμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά όχι και για την κάλυψη κυβερνητικών ευθυνών, ανεπαρκειών και παραλείψεων.

Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητη μια διευκρίνιση: Το 112 υλοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραδόθηκε έτοιμο σε πιλοτική λειτουργία, πριν από τις εκλογές του 2019 -  για την υλοποίηση του οποίου η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο τότε υπουργός, Βασίλης  Κικίλιας, είχαν επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία.

Διότι ναι μεν ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής είναι μεγάλος, αλλά μεγαλύτερος είναι αυτός που προέρχεται από την κυβέρνηση της αδράνειας και της μετατόπισης των ευθυνών - τη στιγμή που δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως πρόληψη όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ο κ.  Κικίλιας που δήλωσε  πριν από λίγες ημέρες ότι η πρόσληψη περισσότερων από 500 νέων πυροσβεστών είναι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αν αυτή η δήλωση δεν είναι ομολογία αποτυχίας, τότε τι είναι;

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφανείς, αυταπόδεικτες, εφόσον μπήκαμε στον 5ο χρόνο της διακυβέρνησης της.

 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι επί της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγιναν ή δεν έγιναν τα εξής:

 

§  Ο νόμος για την Πολιτική Προστασία παραμένει σε αναστολή εδώ και τρία χρόνια.

 

§  Το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραμένει χωρίς οργανόγραμμα.

 

§  Το 2019 σταμάτησε το πρόγραμμα της δασοπροστασίας. Σημειώνεται ότι 5.000 εργαζόμενοι έκαναν καθαρισμό, σε δασικές οδούς, αντιπυρικές ζώνες, αλλά μπήκε τέλος στο πρόγραμμα της κοινωφελούς απασχόλησης τους.

 

§  Υπάρχουν τουλάχιστον 3.500 κενά σε οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική, 2.500 εποχιακοί πυροσβέστες απολύονται τον Σεπτέμβριο και ο κ. Κικίλιας εξαγγέλλει 500 προλήψεις κατόπιν εορτής.

 

 

§  Aντί για προσλήψεις πυροσβεστών έγιναν προσλήψεις χιλιάδων ειδικών φρουρών από το παράθυρο, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ κινήθηκαν με «αύρες» εναντίον των εποχικών δασοπυροσβεστών που διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

 

§  Πρόσφατα, οδηγοί από την Πυροσβεστική μετακινήθηκαν στο ΕΚΑΒ, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, με τη χώρα να καίγεται.

 

§  Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πολιτική προστασία παραμένουν αναξιοποίητα με μόλις 0,5% απορρόφηση!

 

§  Δεν υπάρχει επιτελικός και επιστημονικός σχεδιασμός και στελέχωση της πολιτικής προστασίας για τις μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους των φυσικών καταστροφών.

 

Απαιτείται πλέον : 

 

§  Η πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, όπως την παραδώσαμε το 2019.

 

§  Η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής.

 

§  Ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων και η εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης, όπως αυτό της επιτροπής Goldammer.

 

§  Να μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα. Για το ανθρακικό αποτύπωμα όλων των νομοθετημάτων, όπως και για τα μέτρα της ανθεκτικότητας τους.

 

Γιατί, πλέον, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για ένα βιώσιμο μέλλον είναι η κλιματική ουδετερότητα και η προσαρμογή όλης της κοινωνίας στα θέματα της κλιματικής κρίσης, ώστε να την αντιμετωπίσουμε και για να μετριάσουμε τις συνέπειες.

 

 

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις