Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Πώς μέσα σε λίγα χρόνια η Αλβανία έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη για διακοπές

Πώς μέσα σε λίγα χρόνια η Αλβανία έγινε ...

Μακριά από τον κόσμο για σχεδόν 50 χρόνια, η Αλβανία εργάζεται σκληρά για την εικόνα της, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τουρισμό

Πριν λίγες ημέρες η σούπερ σταρ Αλβανή τραγουδίστρια Dua Lipa, με τους σχεδόν 89 εκατομμύρια φόλοουερς στο instagram, ανέβασε, το ήδη ανεβασμένο βέβαια, θερμόμετρο με τις φωτογραφίες από τις διακοπές της στην πατρίδα της.

Μάλιστα, στην πιο καυτή πόζα της με το μπικίνι, ρώτησε τους φανς της στα αλβανικά, «αν είναι καλύτερα εδώ ή εκεί», για να πάρει πάνω από 3,5 εκατ. καρδούλες και πάνω από 8.800 σχόλια.

 
Προφανώς και η Lipa είναι "Hot", αλλά μάλλον η πατρίδα της η Αλβανία , είναι αυτή που της αξίζει ο χαρακτηρισμός "Super Hot".

Η γειτονική χώρα, είναι αυτή τη στιγμή, ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης και βλέπει τα νούμερα της να ανεβαίνουν συνεχώς. Τα δημοσιεύματα πέφτουν βροχή, για να διαφημίσουν τις διακοπές στην Αλβανία, που πράγματι τα έχει όλα. Κάπου 300 μίλια ακτογραμμής, απίθανες παραλίες και φυσικές ομορφιές, κάστρα, βουνά και λίμνες, μνημεία, γαστρονομία, νυχτερινή ζωή, εκδρομές και περιηγήσεις, ξενοδοχεία και ότι άλλο ζητά ο τουρίστας του σήμερα. Όσο για την τουριστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το σύνθημα είναι ένα: Τουρίστες με αξία, όχι νούμερα. Κοινώς θέλουμε λίγους και καλούς.

Πώς έγινε η Αλβανία τουριστικός προορισμός

Τα τελευταία χρόνια, αθόρυβα και ήρεμα η χώρα της Αλβανίας, ξεκίνησε να αναπτύσσει τον τουριστικό της τομέα οργανωμένα και συντεταγμένα. Μακριά από τον κόσμο για σχεδόν 50 χρόνια, η Αλβανία εργάζεται σκληρά για την εικόνα της, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τουρισμό. Και το καταφέρνει. Ο τουρισμός στη χώρα έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τις ομορφιές της, έγινε σημαντική δουλειά με υπέροχες φωτογραφίες και εξαιρετικά άρθρα σε μεγάλα, γυαλιστερά διεθνή ταξιδιωτικά περιοδικά, με μουσικά φεστιβάλ που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες θετικές κριτικές, αλλά και από πολλούς influencers του Instagram και του YouTube, να ποστάρουν ασταμάτητα.

Η Αλβανία κατατάχθηκε πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως μία από τις χώρες με την καλύτερη τουριστική ανάκαμψη μετά την πανδημία, με τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό να ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τα προ-COVID επίπεδα. Οι Ισπανοί είναι οι πρώτοι σε αφίξεις, με τους Βρετανούς να ακολουθούν, τους Πολωνούς στην τρίτη θέση και στην 4η οι Έλληνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι αφίξεις ξένων τουριστών το 2022 ανήλθαν σε περίπου 7,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση άνω του 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ανάκαμψη συνεχίζεται με υψηλό ρυθμό, καθώς για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο αριθμός των ξένων επισκεπτών είναι 33% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι.

Εντι Ραμα: "Ο,τι χρειάζεστε θα το βρείτε στην Αλβανία"

Το Μάρτιο ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μαζί με την Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος Mirela Kumbaro, επισκέφτηκαν το Βερολίνο και τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο ΙΤΒ. Μαζί συνάντησαν τους 26 προέδρους των μεγαλύτερων γερμανικών ταξιδιωτικών, ξενοδοχειακών και τουριστικών εταιρειών, καθώς και τους επικεφαλής των γερμανικών τουριστικών Μέσων Ενημέρωσης.

Ο Έντι Ράμα παρουσίασε το νέο σλόγκαν της χώρας «Ό,τι χρειάζεστε είναι στην Αλβανία», ενώ η υπουργός δήλωσε ότι ήδη το 83% των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023, είχε κρατηθεί. «Φυσικά, αυτά είναι νούμερα που μας ενθουσιάζουν, αλλά μας κάνουν να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι με τη φήμη της Αλβανίας στην τουριστική αγορά», είπε η Kumbaro.

Όταν μάλιστα την ρώτησαν για τη μεγάλη αύξηση των ροών το 2022 και τις προσδοκίες της σε αριθμούς για φέτος, αλλά και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία της χώρας, η υπουργός τόνισε ότι η Αλβανία στοχεύει στον ποιοτικό και αξιόλογο τουρισμό σε αντίθεση με τον όγκο των αριθμών:

«Στοχεύουμε σε ποιοτικό τουρισμό παρά σε ποσότητα, τουρισμό με αξίες και όχι όγκο. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό εργαζόμαστε πολύ σκληρά», κατέληξε η υπουργός.

Οι τουρίστες έρχονται, οι Αλβανοί φεύγουν

Όμως, ενώ οι τουρίστες συρρέουν στη βαλκανική χώρα, οι Αλβανοί φεύγουν σωρηδόν. Από την πτώση του κομμουνισμού, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα, με 700.000 μετανάστες την τελευταία δεκαετία. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα που αγωνίζεται να βρει προσωπικό σε καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε έρευνα το φθινόπωρο του 2022, το 56% πιστεύει ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι το κύριο πρόβλημα που εμποδίζει την ανάπτυξη της Αλβανίας, ενώ το 26% θεωρεί την έλλειψη δεξιοτήτων ως πρόβλημα. Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είπαν ότι έπρεπε να αντεπεξέλθουν στις ελλείψεις προσωπικού στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, όπου έπρεπε να αυξήσουν τους υπαλλήλους τους κατά 35%.

Κινέζοι χωρίς βιζα στην Αλβανία

Το Φεβρουάριο τα Υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας και Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, που αφορούσε κυρίως τη συνεργασία τουριστικών επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Η υπουργός Mirela Kumbaro αναφέρθηκε στην Κίνα ως μια αγορά με δυνατότητες για τη χώρα, όπου η χαλάρωση των πρωτοκόλλων Covid 19 και η ευνοϊκή συμφωνία των δύο κυβερνήσεων για διευκόλυνση των μετακινήσεων μεταξύ των χωρών, θα επιφέρει αύξηση των τουριστικών ροών από τη χώρα αυτή. Ο Kumbaro τόνισε επίσης ότι ο μήνας Ιανουάριος 2023 έχει ροή ξένων επισκεπτών 94% περισσότερο από τον προηγούμενο χρόνο. Πρόκειται για μια πραγματικά έξυπνη συμφωνία αφού οι Κινέζοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στην Αλβανία χωρίς βίζα, ενώ ακόμη και οι Αλβανοί πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν στην Κίνα χωρίς βίζα. Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπεγράφη και τα δύο μέρη θα ανταλλάξουν πληροφορίες, τεχνογνωσία και εκπαίδευση για τον τουρισμό και θα προωθήσουν τουριστικούς προορισμούς, θα αναπτύξουν τουριστικές προσφορές ειδικού ενδιαφέροντος, κ.α.

Μοιραία η σύγκριση με την Ελλάδα
Ίσως να μη περνά μέρα που δεν υπάρχει κάποιο διθυραμβικό δημοσίευμα σε διεθνές μέσο ενημέρωσης για την Αλβανία. Από το «BBC», τη «Le Monde», την «Corriere della Sera» μέχρι μέσα στη μακρινή Κίνα και τον Αραβικό κόσμο. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα άρθρα που κάνουν τη μοιραία σύγκριση Αλβανίας – Ελλάδας.

Ο βρετανικός Independent έγραψε το Φθινόπωρο άρθρο με τίτλο «Γιατί πρέπει να ανταλλάξετε την κατάμεστη Ελλάδα, με τις όμορφες, πιο ήσυχες παραλίες της Αλβανίας», αναλύοντας την αυθεντική, ανεξερεύνητη και υποτιμημένη Αλβανία «που έχει κόλπους και ομορφιά για να ανταγωνιστεί τους γείτονές της». Η αυστραλέζικη Vogue αποκάλεσε σε μεγάλο φωτογραφικό άρθρο της την Αλβανία «Νέα Κροατία», το Euronews «Μαλδίβες της Ευρώπης» και ο Telegraph «Καραϊβική της Ευρώπης».

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life