Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την υποπαραλλαγή «Eris» - Πόσο κινδυνεύουμε και ποιοι θα χρειαστούν νέα δόση εμβολίου

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την υποπαραλλαγή...

Οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για τη νέα υποπαραλλαγή κοροναϊού «Eris».

Ανησυχία επικρατεί με την νέα υποπαραλλαγή κοροναϊού με την ονομασία «Eris».

Για μια παραλλαγή που «μεταλλάσσεται και δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας» έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας ότι «ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κοροναϊό».

Εκτίμησε επίσης ότι η εν λόγω παραλλαγή θα επιφέρει μια αναστάτωση ακόμη μεγαλύτερη το φθινόπωρο, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια.

«Ο κοροναϊός δεν έφυγε ποτέ»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της νόσου, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ.

«Ο κοροναϊός δεν έφυγε ποτέ, απλώς άλλαξε κατηγορία. Δεν είναι πλέον το πρόβλημα το οποίο είχαμε πριν από δύο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια» είπε, σημειώνοντας, πάντως, ότι «θα είναι μαζί μας όπως είναι η γρίπη και άλλες ασθένειες».

Όσον αφορά την καινούργια μετάλλαξη Eris, εκτίμησε ότι «δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας δόσης εμβολίου από τον Σεπτέμβριο απάντησε: «Περιμένουμε οδηγίες σε αυτό και περιμένουμε να δούμε και τι επικαιροποιημένα εμβόλια θα έχουμε εφόσον υπάρξει αυτή η οδηγία και αυτή η σύσταση. Να γνωρίζει η κοινωνία ότι θα είναι σύσταση. Δεν θα ξανάρθουμε δηλαδή στην περίπτωση των πιστοποιητικών εμβουλιασμού. Θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών με τη μορφή της σύστασης, όπως είναι το αντιγριπικό εμβόλιο και τα υπόλοιπα».

Καταληκτικά, εξήγησε ότι οι όποιες συστάσεις για εμβολιασμό κατά των εποχιακών λοιμώξεων θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, εκτός αν υπάρξει κάποια ειδική περίπτωση «σαν αυτή που ζήσαμε πριν από τρία χρόνια».

Ίσως χρειαστεί να κάνουμε νέα δόση
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και αναφέρθηκε στην έξαρση του κοροναϊού, λέγοντας πως η αιτία της αύξησης των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στον τουρισμό.

«Οφείλεται στους τουρίστες διότι στο εξωτερικό η παραλλαγή «Έρις» βρίσκεται σε έξαρση. Σε εμάς (σ.σ Ελλάδα) καλύπτει το 11% και ευτυχώς τα συμπτώματα συγκριτικά με τις άλλες παραλλαγές είναι πιο ήπια. Συγκριτικά με τα συμπτώματα, ξεκινάς με έναν ελαφρύ πονόλαιμο, μπούκωμα, αδυναμία αλλά ο πυρετός δεν υπάρχει ή υπάρχει για δύο εικοσιτετράωρα».

Αναφορικά με τα μέτρα που ίσως παρθούν από τον Σεπτέμβρη εάν η αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί, η κ. Παγώνη είπε πως από Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία και θα μπούμε σε εσωτερικούς, τότε τώρα θα συζητηθούν πολλά ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο ενός επιπλέον εμβολιασμού.

«Η επιτροπή εμβολιασμού, βάσει των δεδομένων που θα έχουμε και τις οδηγίες από το εξωτερικό και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα αποφασίσει. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως για τη γρίπη οπωσδήποτε έτσι και για τον κορονοϊό, ο οποίος ποτέ δεν είπαμε ότι έφυγε, ίσως χρειαστεί να κάνουμε μία νέα δόση εμβολιασμού», είπε αρχικά.

«Υπάρχει ένα ποσοστό αντισωμάτων (σ.σ από τα προηγούμενα εμβόλια) που έχουμε στον οργανισμό για αυτό και τώρα η αντιμετώπιση των παραλλαγών του είναι τελείως διαφορετική γιατί είναι κόσμος κατά 75% εμβολιασμένος δηλαδή με λίγα λόγια τα βοήθησαν πάρα πολύ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being