Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Επιστολή της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας σε Σταϊκούρα- Αλεξοπούλου

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Επιστολή ...

Ερωτήματα της ΕΕΤΕΜ Αχαΐας

Επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και την Υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου, έστειλε το Νομαρχιακό Τμήμα Αχαΐας της Επαγγελματικής- Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Αχαΐας για τη κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Θέμα: Η Κατάρρευση Γέφυρας της Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας, ως αποτέλεσμα της αποδόμησης κρατικών μηχανισμών και παραχώρησης στους ιδιώτες.

 

Αξιότιμοι Υπουργοί,

H τραγωδία που διαδραματίστηκε την Κυριακή 23/7 με την κατάρρευση γέφυρας στην Ευρεία Παράκαμψη της Πάτρας αναδεικνύει τα προβλήματα που κρύβουν οι συμβάσεις παραχωρήσεις, η αποδόμηση του κρατικού μηχανισμού ελέγχου, ή παρακολούθηση των έργων και ότι απορρέει από αυτά.

Οι συγκεκριμένες γέφυρες είχαν κατασκευαστεί το 2000 από το ελληνικό δημόσιο. Για λόγους ακατανόητους βάσει κοινής λογικής, το έργο είχε κατατμηθεί σε 8 διαφορετικές εργολαβίες, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σαφές, βάσει όσων έχουν καταγραφεί στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Υποδομών, από ποια τεχνική εταιρεία ολοκληρώθηκε και αφού εν τω μεταξύ είχε μεσολαβήσει «εργολαβία-σκούπα» προκειμένου να αποπερατωθεί η «πολύπαθη» Περιμετρική οδός Πατρών.

Η επισφαλής στατικότητα και επί της ουσίας η κακοτεχνία της γέφυρας 603 ήταν γνωστή (ενδεικτικές οι συζητήσεις στο Δημ. Συμβούλιο, υπό τον εύλογο τίτλο «Φόβοι για 'καταστάσεις Γένοβας' στη δίδυμη γέφυρα ( της Περιμετρικής»). 

Στις γέφυρες είχαν εντοπιστεί προβλήματα στατικής επάρκειας και άλλες βλάβες και το 2021 ανατέθηκε το έργο επισκευής τους, με χρηματοδότηση 6,5εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η σύμβαση για την ανακατασκευή και επισκευή τους υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του παραχωρησιούχου. Η παραχωρησιούχος «Ολυμπία Οδός», η κοινοπραξία του ομώνυμοαυτοκινητοδρόμου, είχε αναλάβει την ανακατασκευή των δύο γεφυρών (Κ635 και Β01), έργο που ανέθεσε στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ.

Από τα παραπάνω είναι εμφανής η αποδόμηση του κρατικού μηχανισμού και των δημόσιων  υπάλληλων που μένουν ως απλοί γραφειοκράτες, χωρίς καμία δικαιοδοσία, για την πορεία των έργων και των εκτελούμενων εργασιών. Δηλαδή, Γιάννης Κερνάει-Γιάννης πίνει… .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενίσχυσης και διεύρυνσης της παρουσίας ιδιωτών σε όλο το φάσμα παραγωγής Δημοσίων Έργων η Υ.Α.299659/2021, Υπουργός Κ. Καραμανλής.

Ενώ από την άλλη πλευρά η πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί με άλλο ένα θέμα που την τελευταία δεκαπενταετία έχει διογκωθεί, την «εισβολή» ομάδων Ρομά σε κάθε κατεδάφιση, αλλά και το «πλιάτσικο» σε κάθε έργο (θυμηθείτε και τα σιδηροδρομικά έργα). Ή μήπως υπάρχει προγενέστερη συνεννόηση στο βωμό του κόστους.

Στα τεχνικά έργα η σήμανση, οριοθέτηση, σηματοδότηση γίνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΟΜΕΔΙ και είναι υποχρεωτική για τους χρήστες της οδού.

Σε κάθε περίπτωση η τήρηση των όρων ασφαλείας και η περιφρούρηση ενός ανοικτού εργοταξίου είναι ευθύνη του εργολάβου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε και τεχνική αστοχία, αφού η γέφυρα κατέρρευσε με κρουστικό μηχάνημα επάνω της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο χειριστής του.

 Εύλογα λοιπόν σε όλους μας, Μηχανικούς ή μη, δημιουργούνται ερωτήματα όπως:

-Ποιος έκανε την κατασκευή;

- Ποιος εκπόνησε την αρχική στατική μελέτη;

- Υπήρξε ειδική τεχνική μελέτη για την κατεδάφιση του ειδικού αυτού έργου, όπως απαιτείται από την νομοθεσία;

- Εφαρμόστηκε η κατεδάφιση υπό την διεύθυνση και εποπτεία κατάλληλου προσώπου με την απαιτούμενη εμπειρία στην ειδική τεχνική κατεδάφισης;-Χρησιμοποιήθηκαν εργαζόμενοι με επαρκή γνώση και εμπειρία;

- Ακολουθήθηκε και εφαρμόστηκε το σχέδιο ασφάλειας και υγείας του έργου για τη συγκεκριμένη εργασία και ο έλεγχος από συντονιστή ασφάλειας-υγείας του έργου;

-Υπήρξε η παρακολούθηση από την υπεύθυνη επιβλέπουσα υπηρεσία του έργου;

-Έχει κατατεθεί σχέδιο κυκλοφορίας στην τροχαία αυτοκινητοδρόμων και είναι υπεύθυνοι να το παρακολουθούν;

Εδώ και Τώρα αλλαγή στο υπάρχων σύστημα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις