Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η πρώτη συνάντηση Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Παππά, Τζουμάκα

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η πρώτη συνάντηση Αχτσιόγ...

Κεντρικό θέμα το debate

Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα οι τέσσερεις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα της εκλογής του νέου αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνάντηση αυτή θα γίνει παρουσία της Γενικής Γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγκου και του αναπληρωτή Γιώργου Βασιλειάδη.

Εν τω μεταξύ σύμφωνοι με την διεξαγωγή του debate  είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνούν ωστόσο για το ποιοι μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα τόσο η Έφη Αχτσιόγλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμφωνούν με την πρόταση του Νίκου Παππά να γίνουν μια ή και δύο τηλεμαχίες. Όπως μάλιστα ανέφεραν η συζήτηση θα πρέπει να είναι χαλαρή προκειμένου να αναδείξουν τις προτάσεις τους και το όραμα τους για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε αυτό το θέμα ανέφερε ότι «θεωρώ πως δεν είμαστε αντίπαλοι».

Τόνισε μάλιστα ότι και στη συνάντηση που θα γίνει με τους άλλους τρεις συνυποψηφίους θα επιδιώξει η αντιπαράθεση να γίνει πάνω σε θεματικές γιατί όπως είπε ότι «απευθυνόμαστε και στην κοινωνία και σε αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ωστόσο αρνητικός -παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον του μία ανοικτή διαδικασία- επισημαίνοντας ότι «δεοντολογικά το πιο έντιμο, το πιο σωστό είναι να είναι η ίδια διαδικασία που ήταν στην εκλογή του Αλέξη».

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νίκος Παππάς λένε ότι είναι θετικοί στο να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δηλαδή έχει γίνει με τον ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

Στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα αιτία της ήττας λέγοντας πως πρέπει να γίνει διεξοδική προσυνεδριακή διαδικασία, ενώ όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση ευθυγράμμισής του με τις αποφάσεις του συνεδρίου στην περίπτωση που εκλεγεί, σχολίασε ότι «αυτό σημαίνει πρώτος μεταξύ ίσων».

Εμφανώς απολογιστικός, πρόσθεσε ότι και αυτός όπως πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καταλάβει την στροφή της κοινωνίας που την σταθερότητα και τον «έζωσαν τα φίδια» μόνο μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Αναφερόμενος στο δικό του στίγμα και πώς θα το περάσει στην κοινωνία, τόνισε ότι αυτό θα γίνει «με την ποιότητα της συζήτησης και τις παρεμβάσεις που θα έχουμε». Μάλιστα πρότεινε εσωκομματική συζήτηση για θεματικές, όπως η υγεία, η πράσινη μετάβαση, οι νέοι επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη, ο πολιτισμός, η εργασιακή επισφάλεια και τα γυναικεία θέματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που το επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνει περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις, αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών είπε ότι «οι σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται σε μια σειρά από θεματικές δεν γίνονται χωρίς την αριστερά αλλά και η αριστερά μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται να κάνεις συμμαχίες». Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική των συμμαχιών, έφερε το παράδειγμα του νομοσχεδίου για τη φύση, το οποίο υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κεντρώους του Μακρόν.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάρης, επεσήμανε ότι οποίες «παρεμβάσεις υπέρ της ειρήνης και της ασφαλείας είναι καλοδεχούμενες», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ενημερώνει διαρκώς τα κόμματα για τις ενέργειες του καθώς κανείς δεν γνωρίζει προς τα που πηγαίνει η συζήτηση. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης των εξοπλιστικών αναγκών και της «ισορροπίας των αμυντικών δαπανών και της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας».

Ερωτηθείς για το «μαξιλάρι» των 37 δισ., είπε ότι ήταν «συλλογική απόφαση» και «κατά κάποιο τρόπο κρίθηκε το 2019 που πήραμε 31.5%», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι τεχνικά λάθος» να ισχυρίζονται κάποιοι ότι μπορούσε να μοιράσει στην πραγματική οικονομία τα 7 από τα 37 δισ. ευρώ. «Ή τα 7 θα ήταν δαπάνες ή θα έπαιρνες πιστοληπτική γραμμή από το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υπερφορολόγηση, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν μόνο τρεις έντιμες απαντήσεις», περιγράφοντας ότι «είτε δεν θα αυξάνανε τους φόρους και θα μειώνανε ακόμη περισσότερο συντάξεις και μισθούς». «Δεύτερη επιλογή είναι αυτό που κάναμε εμείς» σημείωσε και «τρίτη επιλογή ήταν κάποιοι άλλοι φόροι» δήλωσε, λέγοντας πως το ΔΝΤ έλεγε να αυξηθεί το ΦΠΑ στην ενέργεια που ήταν στο 23%.

Αναφερόμενος στην απλή αναλογική και χωρίς να είναι επικριτικός εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι από την περίοδο της περσινής ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να καλέσει σε διάλογο τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα με ορίζοντα ένα μήνα και αν δεν ανταποκρινόταν, τότε θα έπρεπε να ζητήσουν αυτοδυναμία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις