Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ποιο είναι το καλύτερο ποτό για ενυδάτωση; Και όχι, δεν είναι το νερό

Ποιο είναι το καλύτερο ποτό για ενυδάτωσ...

Τι ισχύει για καφέ, αλκοόλ και αναψυκτικά

Η Ευρώπη «λιώνει» από τις υψηλές θερμοκρασίες, με την Ελλάδα, όπου ο Καύσωνας Κλέων συνεχίζει να προκαλεί ακραίες συνθήκες, να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν 45άρια.

Όταν ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο, είναι απαραίτητο είναι ενυδατικό ποτό

Το νερό είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει κάτι το οποίο είναι ακόμα πιο δροσιστικό και ενυδατώνει καλύτερα. 

Μελέτη του πανεπιστημίου St. Andrews της Σκωτίας συνέκρινε τις αντιδράσεις ενυδάτωσης πολλών διαφορετικών ποτών και κατέληξε στο καλύτερο. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ το νερό - τόσο το ανθρακούχο όσο και το μεταλλικό - κάνει πολύ καλή δουλειά στο να ενυδατώνει γρήγορα τον οργανισμό, τα ροφήματα με λίγη ζάχαρη, λιπαρά ή πρωτεΐνη κάνουν ακόμα καλύτερη δουλειά στο να κρατούν ενυδατωμένους τους οργανισμούς, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται στα ποτά, σύμφωνα με τον Ronald Maughan, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του St. Andrews και συγγραφέα της μελέτης. Ένας παράγοντας είναι η ποσότητα. Όπως εξήγησε, όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση, τόσο πιο γρήγορα αποβάλλεται από το στομάχι και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου μπορεί να αραιώσει τα υγρά του σώματος και να φτάσει στην επιθυμητή ενυδάτωση.

Ένας άλλος παράγοντας, που επηρεάζει το πόσο καλά ενυδατώνει ένα ποτό, σχετίζεται με τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι το γάλα ενυδατώνει ακόμη περισσότερο από το απλό νερό, επειδή περιέχει λακτόζη, λίγη πρωτεΐνη και λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κένωσης των υγρών από το στομάχι και στη διατήρηση της ενυδάτωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το γάλα έχει και νάτριο, το οποίο δρα σαν σφουγγάρι και συγκρατεί το νερό στο σώμα, με αποτέλεσμα να παράγονται λιγότερα ούρα.

«Αυτή η μελέτη μάς λέει πολλά από αυτά που ήδη γνωρίζαμε: οι ηλεκτρολύτες - όπως το νάτριο και το κάλιο - συμβάλλουν στην καλύτερη ενυδάτωση, ενώ οι θερμίδες στα ποτά οδηγούν σε βραδύτερη γαστρική κένωση και επομένως σε βραδύτερη απελευθέρωση της ούρησης» δήλωσε η Melissa Majumdar, διαιτολόγος, προσωπική γυμνάστρια και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Από τη μελέτη, ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε πως τα ποτά με πιο συμπυκνωμένα σάκχαρα, όπως οι χυμοί φρούτων ή τα αναψυκτικά, δεν είναι απαραίτητα τόσο ενυδατικά όσο άλλα, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Μπορεί να περνούν λίγο περισσότερο χρόνο στο στομάχι, σε σύγκριση με το σκέτο νερό, αλλά μόλις αυτά τα ποτά εισέλθουν στο λεπτό έντερο, η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων τους αραιώνεται κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής διαδικασίας που ονομάζεται όσμωση. Αυτή η διαδικασία, στην ουσία, «τραβάει» νερό στο λεπτό έντερο, για να αραιώσει τα σάκχαρα. Και τεχνικά, ο,τιδήποτε βρίσκεται μέσα στο έντερο θεωρείται πως είναι ήδη εκτός σώματος.

Οι χυμοί και τα αναψυκτικά δεν είναι μόνο λιγότερο ενυδατικά, αλλά έχουν επιπλέον σάκχαρα και θερμίδες που δεν μας χορταίνουν όσο οι στερεές τροφές, εξήγησε η Majumdar και τόνισε πως αν η επιλογή είναι νερό ή αναψυκτικό, τότε είναι πολύ απλό: πάντα νερό. 

Μπορούν οι μπύρες και ο καφές να ενυδατώσουν;
Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το αλκοόλ δρα ως διουρητικό και άρα όταν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά η ενυδάτωση εξαρτάται από τον συνολικό όγκο ενός ποτού.

Σύμφωνα με τον Maughan, η μπύρα είναι καλύτερη επιλογή από το ούισκι ή άλλα δυνατά ποτά, καθώς το σώμα προσλαμβάνει νερό από την κατάποση. 

Όσον αφορά στον καφέ, το πόσο καλά ενυδατώνει ένα λάτε, παραδείγματος χάριν, εξαρτάται από την ποσότητα καφεΐνης. Ένας συνηθισμένος καφές με περίπου 80 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, είναι σχεδόν το ίδιο ενυδατικός με το νερό, σύμφωνα με την έρευνα.

Η κατανάλωση περισσότερων από 300 mg καφεΐνης, ή περίπου 2-4 φλιτζάνια καφέ, θα μπορούσε να οδηγήσει συχνοουρία, όμως, κάτι που απομακρύνει από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being