Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή– Συνεχίζεται η «μάχη» για τον χρόνο των εκλογών

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχ...

Αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

«Άρωμα» εσωκομματικών εκλογών και μάλιστα έντονο είχε η τριήμερη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, καθώς ζήτησαν και έλαβαν το λόγο κομβικά πρόσωπα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις τρέχουσες εσωτερικές διεργασίες, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, αλλά και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.


Ο τελευταίος ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια, με παρόντα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Αλέξη Τσίπρα χθες, λέγοντας για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».


Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ακόμη ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία». Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!», ενώ κριτική άσκησε και για τα επίπεδα ακρίβειας στη χώρα.


Άρθρο-πολιτική πλατφόρμα από τη Ρένα Δούρου

Αν και απούσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία λόγω κορωνοϊού, παρούσα δήλωσε στον κομματικό προβληματισμό για την επαύριον και τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ χθες και η Ρένα Δούρου, καταθέτοντας μια πολιτική πλατφόρμα, με τίτλο: «Το στοίχημα της αξιοπιστίας και της κυβερνησιμότητας».


Η κ. Δούρου κάνει λόγο στο άρθρο- πολιτική πλατφόρμα της για την ανάγκη διατύπωσης μιας «ρεαλιστικής κυβερνητικής πρότασης» από πλευράς μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» (στο anatropinews.gr), περιγράφοντας ακόμη ένα «κόμμα ενός σύγχρονου, διεκδικητικού προοδευτισμού με σαφή και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση».

Κατά την κ. Δούρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Παραμένει όμως το ισχυρότερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «όσοι εύχονται τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πρέπει να κάνουν ξανά τους υπολογισμούς τους λαμβάνοντας υπόψη το κόμμα που έχει εμπράκτως αποδείξει ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ή να επιστρέψει “στο 3%”».


Ο Πολάκης θέλει να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ


Στον ενδιάμεσο, τη δέσμευση του ότι θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην προγραμματική και οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε από το βήμα της Βουλής και ο Παύλος Πολάκης, τονίζοντας πως στόχος του είναι να αποτελέσει το κόμμα του σύντομα την εναλλακτική πρόταση στη ΝΔ.

«Θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην προγραμματική και οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ , ώστε να αποτελέσει σύντομα την εναλλακτική επιλογή στην Νέα Δημοκρατία που αποφάσισε ο λαός να μας κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Χανίων.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το ΕΚΑΒ, λέγοντας ότι όταν το παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε 3.950 εργαζομένους και 650 παλιά ασθενοφόρα. Αντίθετα, το 2019, οπότε και παρέδωσε στη ΝΔ, το ΕΚΑΒ είχε 4.230 εργαζομένους και είχαν αντικατασταθεί 327 ασθενοφόρα, σύμφωνα με τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας. Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι στα τέσσερα χρόνια της, η ΝΔ αντικατέστησε μόνο τα 60 από τα 128 ασθενοφόρα, που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο διαγωνισμούς στις περιφέρειες της Κεντρικής Ελλάδος και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την Αθήνα, υποστήριξε ότι τον Ιούλιο του 2019 κυκλοφορούσαν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια 65 ασθενοφόρα επειγόντων, 9 μονάδες και 10 ασθενοφόρα χρονίων περιστατικών (σύνολο 84). Το βράδυ κυκλοφορούσαν 37 με 40, μέσα στα οποία ήταν 5 με 6 μονάδες», τόνισε.

«Πόσα έφτασαν να κυκλοφορούν μέχρι σήμερα επί ΝΔ;» διερωτήθηκε ο κ. Πολάκης, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς μόνο 52, δηλαδή 42 ασθενοφόρα επειγόντων, 6 μονάδες, και 4 χρονίων περιστατικών σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Και το βράδυ, περίπου τα ίδια με εμάς δηλαδή 35 με 37». «Αυτός είναι ο λόγος, και αντίστοιχα συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, που τον τελευταίο μήνα έχουμε 7 περιστατικά θανάτων αναμένοντας το ΕΚΑΒ», κατέληξε.

Αύριο η Πολιτική Γραμματεία

Με επίδικο τον οδικό χάρτη ανασυγκρότησης του κόμματος, αλλά και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, ως προπαρασκευαστική της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο, λογίζεται η αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως, όταν η «προεδρική» πτέρυγα θα προσέλθει, με αίτημα αναβολής της εκλογής προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κατά την αυριανή ημέρα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να κατατεθούν τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με την Έφη Αχτσιόγλου να φέρεται να διατηρεί κάποιο προβάδισμα.

Τέλος, στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να διευθετηθεί και η κάλυψη του κενού στη του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, με επικρατέστερους τον Στέργιο Καλπάκη, τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις