Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανελλήνιες - Μηχανογραφικό 2023: 30 μικρά «διαμάντια» στην ουρά των βάσεων

Πανελλήνιες - Μηχανογραφικό 2023: 30 μικ...

Ευκαιρίες για χαμηλόβαθμους υποψήφιους

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για σπουδές ακόμη και για τους υποψηφίους των πανελληνίων που συγκεντρώνουν λιγότερα από 10.000 μόρια.

Τα τελευταία χρόνια πολλά τμήματα είχαν βάση μικρότερη από 10.000 μόρια και είναι πολύ πιθανόν και φέτος να παραμείνουν χαμηλά. Πρόκειται για τμήματα χαμηλής ζήτησης, αλλά όχι αναγκαστικά χαμηλής αξίας.

Εδώ μπορεί να βρίσκονται οι ευκαιρίες για όσους υποψηφίους δεν έγραψαν τόσο καλά όσο θα ήθελαν.

Είναι φανερό ότι η χαμηλή ζήτηση καθορίζεται, κυρίως, από την απόσταση της έδρας του τμήματος από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι Πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που είναι ένα από τα καλά μας Πανεπιστήμια, είδε τα τελευταία χρόνια αρκετά από τα τμήματα του να έχουν βάση μικρότερη από 10.000 μόρια.

Αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η μειοψηφία των τμημάτων του είχαν βάση μεγαλύτερη από 10.000 μόρια.

Τα ίδια και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τα αντικείμενα σπουδών των τμημάτων καλύπτουν σχεδόν όλες τις επιστήμες. Δεν θα βρούμε, προφανώς, Ιατρικές, Νομικές, Ψυχολογίες, Στρατιωτικές Σχολές και τις περισσότερες Πολυτεχνικές Σχολές. Θα βρούμε, όμως, στον κατάλογο των χαμηλόβαθμων σχολών τμήματα για τους υποψηφίους του 1ου Πεδίου Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Πολιτικής Επιστήμης, Κοινωνιολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας και άλλες. Συνεπώς υπάρχουν επιλογές για τους υποψηφίους του 1ου Πεδίου.

Οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου μπορούν να δηλώσουν τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Γεωλογίας, Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων, Περιβάλλοντος, Δασολογίας, Γεωγραφίας, Γεωπονίας και άλλα. 

Στο 3ο Πεδίο υπάρχουν τμήματα Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας, καθώς και τα τμήματα Γεωπονίας, Δασολογίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, που είναι κοινά με το 2ο Πεδίο.

Στο 4ο Πεδίο υπάρχουν πολλές επιλογές, διότι οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλότερες από τα άλλα Πεδία, ας όψονται τα Μαθηματικά που αποτελούν το αγκάθι του Πεδίου. Έτσι υπάρχουν τμήματα Πληροφορικής, Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Τουρισμού σε διάφορες πόλεις.

Συνολικά υπάρχουν αρκετά τμήματα που είχαν βάση μικρότερη από 10.000 μόρια τα τελευταία χρόνια.

Οι επιλογές είναι, λοιπόν, αρκετές και για όσους υποψηφίους δεν έγραψαν πολύ καλά στις εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα περάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στον πίνακα βλέπουμε τα 30 τμήματα που είχαν βάση μικρότερη των 10.000 μορίων από το 2017- 2021.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις