Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος είχε έρθει 2 φορές και είχε τιμηθεί από το Φεστιβάλ Πάτρας του Ανδρέα Ανδριόπουλου

Ο σπουδαίος Γιάννης Μαρκόπουλος είχε έρθ...
Μαρτάτος Tάκης

Επίσης είχε έρθει για συναυλία και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου αλλά και σε συναυλία στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με την στήριξη της Περιφέρειας το 2018

Μεγάλη η λύπη που σκόρπισε η είδηση ότι «έφυγε» από τη ζωή στα 84 του χρόνια, ο γεννημένος το 1939, σπουδαίος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Ο εκλιπών υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα και αναμφίβολα ανήκει στη «χορεία» των μεγάλων δημιουργών του πολιτιστικού στερεώματος της χώρας μας με διεθνή μάλιστα ακτινοβολία.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος, τραγούδια του οποίου έχουν πει ο Γιώργος Νταλάρας, ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης, ο Λάκης Χαλκιάς, η Χαρούλα Αλεξίου και πολλοί άλλοι, είχε αφήσει το καλλιτεχνικό αποτύπωμα του και στην Πάτρα και μάλιστα η τελευταία φορά όπως θυμούνται οι περισσότεροι ήταν τον Μάρτιο του 2018, πριν 5 χρόνια, στις 25/3 όταν & παρουσιάστηκε το έργο του κορυφαίου συνθέτη «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» - Κοσμική Λειτουργία σε ποίηση του Διονυσίου Σολωμού.

Στην ερμηνεία του έργου στη μεγαλειώδη συναυλία στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με τη διοργανωτική πρωτοβουλία και στήριξη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και του Πανεπιστημίου, συμμετείχαν οι σολίστ Κώστας Μακεδόνας και Μανώλης Χατζημανώλης, η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου και ο βαρύτονος με καταγωγή από την Πάτρα, Νικόλας Καραγκιαούρης ενώ αφηγήτρια ήταν η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.

Συμμετείχαν, επίσης σε εκείνη τη συναυλία, η Ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία και η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας σε διδασκαλία του μαέστρου Σταύρου Σολωμού.

Το thebest.gr επικοινώνησε και με τον Ανδρέα Α. Ανδριόπουλο, πολιτιστικό σύμβουλο & συνεχιστή του λαμπρού ιστορικού θεσμού της πόλης, Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος, ο οποίος μας είπε πως ο Γιάννης Μαρκόπουλος είχε εμφανιστεί 2 φορές στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.

Η 1η φορά ήταν στο 12ο Φεστιβάλ Πάτρας, την Τετάρτη 1-9-1993 όπως αναφέρει και η σχετική αφίσα από το πολύτιμο αρχείο του Φεστιβάλ που έχει στην κατοχή του ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος και η 2η φορά ήταν την Κυριακή 29-8-1999 στο 18ο Φεστιβάλ Πάτρας τότε με την συναυλία «Η λειτουργία του Ορφέα και τα δημοφιλή τραγούδια».

Στη συναυλία του 1993, πριν δηλαδή 30 χρόνια στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας στην οδό Γερμανού, μία συναυλία που ήταν και με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της εποχής, είχαν λάβει μέρος ως ερμηνευτές η αγαπημένη σύζυγος του συνθέτη, Βασιλική Λαβίνα, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, από τους πιο σταθερούς ερμηνευτές και συνεργάτες του Γιάννη Μαρκόπουλου καθώς και ο νέος, ταλαντούχος ερμηνευτής εκείνης της εποχής, Νίκος Ζιώγαλας.

Ο πολιτιστικός σύμβουλος και πρόεδρος του Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος φρόντισε επίσης να μας στείλει από το αρχείο του, το δελτίο Τύπου της συναυλίας του 1999, «Η λειτουργία του Ορφέα και τα δημοφιλή τραγούδια».                

Όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν: Η χρησιμότητα της μουσικής τέχνης και των ποιητικών κειμένων και στίχων καθώς και η επικοινωνιακή επαφή με το κοινό, αποτελούν τον σκοπό της μεγάλης συναυλίας που θα δώσει στην Πάτρα ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος στα πλαίσια του 18ου Φεστιβάλ Πάτρας που διοργανώνει ο Οργανισμός Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.  Η συναυλία θα γίνει στο Ρωμαϊκό Ωδείο στις 9.30μ. ενώ τον μεγάλο συνθέτη θα πλαισιώσουν στην αφήγηση ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου και ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης.                    

Η μουσική και τα τραγούδια που συνέθεσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος μιλούν στην ψυχή και το πνεύμα των Ελλήνων γι’ αυτό και η συναυλία αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πολιτιστικό γεγονός.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και οι άξιοι συνεργάτες του συνθέτη αποτελούν τα συστατικά που αναμένεται να εξασφαλίσουν  μία υπέροχη βραδιά για το κοινό που αναμένεται να κατακλύσει τις κερκίδες του Ρωμαϊκού Ωδείου.

Συντελεστές:

Αφηγητής: Στράτος Τζώρτζογλου

Τενόρος:  Μάριος Φραγκούλης

Τραγούδι:  Βασιλική Λαβίνα, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Αντώνης Συριώτης, Μαρία Δημητριάδου.

Συμμετέχει η Πολυφωνική Χορωδία Βόλου με την διδασκαλία του Γ. Καρκάλα

*Το μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. θα τιμήσει ο Οργανισμός για την Πολύχρονη Προσφορά του στον Καλλιτεχνικό και Πνευματικό χώρο. Η τιμητική αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος της συναυλίας.

Τα Εισιτήρια της Παράστασης τιμώνται στις 4.000 Δρχ. και Μαθητικά-Φοιτητικά 3.000 Δρχ.

Το δελτίο Τύπου είχε στο τέλος και τα σημεία διάθεσης & προπώλησης των εισιτηρίων.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είχε έρθει τα πιο κατοπινά χρόνια και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας του Δήμου (το 2017 και μεταξύ των ερμηνευτών ήταν και ο Δήμος Αναστασιάδης).

Ο μεγάλος Κρητικός στην καταγωγή συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος είχε γράψει & τη μουσική για τη σειρά του BBC2 "Who pays the ferryman – Ποιος πληρώνει το Βαρκάρη" του 1977 που είχε στα τέλη του ’70 προβληθεί και στην ελληνική κρατική τηλεόραση και από ελληνικής πλευράς είχαν παίξει στη σειρά η ηθοποιός Μπέττυ Αρβανίτη και ο Τάκης Εμμανουήλ.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αναμφίβολα είχε γράψει πολύ ωραίες μουσικές που είχαν στοιχεία όπως ο ίδιος έλεγε από τις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού αλλά συχνά συνδυασμένα όλα αυτά και με κάτι μοντέρνο. Στον κινηματογράφο επίσης και στο θέατρο είχε γράψει υπέροχα πράγματα που κάνουν τον θεατή και ακροατή να ανατριχιάσει και να μελαγχολήσει γλυκά. Θυμηθείτε τις μουσικές του στην ταινία του 1968 σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη «Επιχείρηση Απόλλων» με την Έλενα Ναθαναήλ που 55 χρόνια αργότερα ακούγεται το ίδιο διαχρονική και μαγική. Δύο χρόνια πριν το ’66 είχε ξανασυνεργαστεί με τον Σκαλενάκη και την Ναθαναήλ στην ωραία, κοινωνικοερωτική ταινία «Ντάμα Σπαθί», μέρος της οποίας είχε γυριστεί στο Ναύπλιο και το ’67 «χάρισε» στην αξέχαστη εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη την μουσική και τα τραγούδια της μεγάλης επιτυχίας της «Το Πιο Λαμπρό αστέρι» που βγήκε τα Χριστούγεννα του ’67 στις κινηματογραφικές αίθουσες και σάρωσε σε εισιτήρια. Σε εκείνη την ταινία η Βουγιουκλάκη είχε τραγουδήσει τα κομμάτια «Κατερίνα» και «Ξανθομαλλού» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου που είχαν κυκλοφορήσει και σε δίσκο 45 στροφών.

Πραγματικά σπουδαίος ο Μαρκόπουλος και μπράβο στην τηλεόραση της Βουλής που το βράδυ της Κυριακής 11/6/2023 πρόβαλλε το βράδυ συναυλία του από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου ο Γιάννης Μαρκόπουλος είχε παρουσιάσει το μουσικό του έργο (όπερα) «Ερωτόκριτος και Αρετή».

Από τη συναυλία στο Συνεδριακό και Πολιτ...

Από τη συναυλία στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο.

Η αφίσα της συναυλίας του στο Αρχαίο Ωδε...

Η αφίσα της συναυλίας του στο Αρχαίο Ωδείο, στο Φεστιβάλ Πάτρας του Οργασισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων το 1993.

Η αφίσα της συναυλίας το 2018, στο Συνεδ...

Η αφίσα της συναυλίας το 2018, στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σκηνή από τη σειρά του BBC2 «Ποιος πληρώ...

Σκηνή από τη σειρά του BBC2 «Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture