Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το σπιράλ για την πυρασφάλεια στα σχολεία της Πάτρας

Το σπιράλ για την πυρασφάλεια στα σχολεί...

Του Ανδρέα Κοσμάτου, μέλους Π.Σ. σπιράλ, συντονιστή Ομάδας Εργασίας #παιδεία

Εδώ και μήνες είναι πολλά τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο τα οποία ψέγουν την απελθούσα δημοτική αρχή για τον τρόπο που έχει χειριστεί το θέμα της πυρασφάλειας στα σχολεία του δήμου μας.

Το γλυκό ήρθε να δέσει με την επιβολή προστίμου της Πυροσβεστικής στην πλειοψηφία των σχολικών κτηρίων, στα οποία έκανε αυτοψία. 

Πρόκειται λοιπόν για ένα «προαναγγελθέν έγκλημα», σχετικά με το οποίο όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς (καθηγητές, γονείς κ.α.) είχαν προειδοποιήσει την Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού. Όπως γίνεται όμως με τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Πατρέων, οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα να χρεωθούν τα ταμεία του δήμου μας με μερικές χιλιάδες ευρώ χωρίς λόγο. Πρόσφατα ο απερχόμενος δήμαρχος παραδέχτηκε σε δημοτικό συμβούλιο ότι το ταμείο του δήμου είναι κοντά στο μηδέν, παρόλα αυτά ουδείς συγκινήθηκε να προετοιμάσει τα σχολεία σύμφωνα με τον νέο κανονισμό πυρασφάλειας και να γλιτώσει το πρόστιμο. 

Όμως η οικονομική αιμορραγία, για κάτι τόσο σοβαρό που αφορά άμεσα την ασφάλεια των παιδιών μας, είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι να έχουμε σχολεία που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις πυρασφάλειας, αλλά και αντοχής στους σεισμούς. Αυτό το τελευταίο αποτελεί ένα ακόμα σημείο τριβής με τον δήμο, καθώς η απάντηση του αρμόδιου Αντιδήμαρχου σε όλες τις ανησυχίες μας είναι: «Από την πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής ξεκίνησε μεγάλο έργο και ολοκληρώνεται εντός του 2022, το τέλος του οποίου θα βρει όλα τα σχολεία καλαίσθητα, πιο λειτουργικά και πιο ασφαλή» (19.09.2021, thebest,gr). 

Σε όλα τα προβλήματα, εννέα χρόνια τώρα, η πρώτη αντίδραση του δήμου είναι να χρησιμοποιεί όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που διαθέτει προκειμένου να «θάψει» το πρόβλημα, να μεταθέτει τις ευθύνες και άμεσα να αντεπιτίθεται σε όσους ασκούν κριτική. Κούρασε με τη συνεχή προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων της πόλης. «Πρώτα το κόμμα, μετά οι δημότες της Πάτρας», έτσι ιεραρχούν στη Μαιζώνος τις προτεραιότητες τους. Σε αυτή την πολιτική, έρχεται η δημοτική παράταξη του σπιράλ να δώσει απάντηση και εναλλακτική, βάζοντας μπροστά μόνο την Πάτρα και τις ανάγκες της.

Η Ομάδα Εργασίας #Παιδεία του σπιράλ, τέσσερα χρόνια τώρα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον τομέα αρμοδιότητάς της και έρχεται να κάνει προτάσεις άμεσα υλοποιήσιμες με γνώμονα το καλό της σχολικής κοινότητας της πόλης μας. Πυρασφάλεια δεν σημαίνει μόνο τοποθέτηση παθητικών μέσων πυρόσβεσης, αλλά και εκπαίδευση του προσωπικού σε ενεργές τακτικές, όπως οι άμεσες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε  περίπτωση πυρκαγιάς ή οι γνώσεις για παροχή πρώτων βοηθειών σε εγκαυματίες. Τα αντίστοιχα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα ισχύουν και για την περίπτωση σεισμού, κάτι που στην περιοχή μας είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Δεσμευόμαστε ότι σύντομα θα κάνουμε γνωστές όλες τις θέσεις μας  και το όραμα μας στον τομέα της παιδείας για την πόλη μας, για τα παιδιά μας.

 *Ο Ανδρέας Κοσμάτος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του σπιράλ και συντονιστής της Ομάδας Εργασίας #Παιδεία της παράταξης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις