Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σουδάν: Δραματική απόδραση των δύο Ελλήνων τραυματιών από το νοσοκομείο

Σουδάν: Δραματική απόδραση των δύο Ελλήν...

«Νόμιζα ήρθε το τέλος»

Οι δύο Έλληνες τραυματίες του Σουδάν έχουν πλέον μεταφερθεί από το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν έξω από την πόλη Χαρτούμ, όπως είπε Ο Μητροπολίτης Σάββας.

Βρίσκονται στο σπίτι του ενός εκ των δύο τραυματιών και δεν κινδυνεύουν.

 Ο ένας από τους δύο είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο ο δεύτερος έχει στο πόδι του θραύσματα και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε αυτό οι γιατροί λόγω των πυρών και των εκρήξεων στους δρόμους της πόλης.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των δύο Ελλήνων από το νοσοκομείο του Χαρτούμ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και η φράση του μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, είναι αποκαλυπτική για το εμφυλιακό χάος που επικρατεί στο Χαρτούμ. «Νόμιζα πως ήρθε το τέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στην οροφή της ορθόδοξης Μητρόπολης της πόλης, στην οποία εγκλωβίστηκαν τέσσερις Έλληνες και ακόμα 11 πιστοί, έπιασε φωτιά και χρειάστηκε να επέμβει ο στρατός της χώρας για να σβήσει.

Το νοσοκομείο χτυπήθηκε
 Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκονταν οι δύο Έλληνες χτυπήθηκε με αποτέλεσμα να παραμένουν στην είσοδο του νοσοκομείου σε καροτσάκια.

 Στη συνέχεια, ένα ασθενοφόρο ανέλαβε να τους παραλάβει ώστε να διακομιστούν σε έναν χώρο της ελληνικής κοινότητας ώστε να είναι ασφαλείς. Ωστόσο, ηεπικοινωνία με το ασθενοφόρο, όπως είπε ο Μητροπολίτης Σάββας, έχει διακοπεί με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς που βρίσκεται για πολλή ώρα.

Δραματική η κατάσταση
 Την Τρίτη, ο στρατός έφτασε έξω από τον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού, ενώ οι εγκλωβισμένοι χρειάστηκε να φύγουν από τον ναό και να μεταφερθούν στα γραφεία του καθώς κατέρρευσε τμήμα του τοίχου, μετά τις ισχυρές εκρήξεις στο Χαρτούμ.

 Παράλληλα, με μαξιλάρια σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού του, ένας από τους Έλληνες που παραμένει εγκλωβισμένος στο Σουδάν, προσπαθεί να προστατευτεί από πιθανές εκρήξεις κοντά στο σημείο που διαμένει.

 Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, περιγράφει πως η εκεχειρία δεν τηρείται: «Χαμός. Βαράει ο ένας τον άλλον σαν τρελοί. Πυροβολισμοί, χαμός», περιγράφει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νίκος μαζί με ακόμη 73 άτομα έχουν κάνει αίτημα στο υπουργείο Εξωτερικών για άμεσο απεγκλωβισμό από τη χώρα, στην οποία μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ παραστρατιωτικών και του στρατού του Σουδάν.

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές για την αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας 
  Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν τα εξής για την παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δυο τραυματίες που βρίσκονται στο Χαρτούμ:

 «Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

 Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

 Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν». 

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις