Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένας χρόνος από την εισβολή στην Ουκρανία: Νέες απειλές Πούτιν και αναστολή συνθήκης για πυρηνικά

Ένας χρόνος από την εισβολή στην Ουκρανί...

Όλα όσα είπε

Ένας χρόνος συμπληρώνεται την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τα όσα είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, υποδηλώνουν ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, παρά τις προσπάθειες της Δύσης, όπως υποστήριξε, να καταστρέψει τη Ρωσία.

Δεδομένου ότι δεν είχε σημαντικές νίκες να ανακοινώσει στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας ο Πούτιν επέμεινε στο αντιδυτικό του παραλήρημα ανακοινώνοντας ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα, τη New Start με τις ΗΠΑ καταφέρνοντας ένα πλήγμα στην τελευταία συμφωνία που περιορίζει τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο υπερδυνάμεων, καθώς υποσχέθηκε να συνεχίσει την παραπαίουσα εισβολή του στην Ουκρανία.

Η Ρωσία μάχεται για τα «ιστορικά της εδάφη» στην Ουκρανία και «θα εκπληρώσει τα καθήκοντα που ορίζονται βήμα-βήμα, προσεκτικά και με συνέπεια», υποστήριξε ο Πούτιν στο ρωσικό κοινοβούλιο και σε ανώτατους αξιωματούχους στη Μόσχα, αν και παραδέχθηκε ότι η ομιλία του γίνεται σε μια «πολύ δύσκολη» στιγμή για τη Ρωσία και σε ένα «πολύ δύσκολο περιβάλλον». Η Ρωσία δεν θα είναι η πρώτη που θα ξαναρχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων ως αποτέλεσμα της αναστολής της New START, αν και θα το κάνει ως απάντηση σε οποιαδήποτε δοκιμή των ΗΠΑ, είπε.

Η αναστολή της συνθήκης από τη Ρωσία είναι «βαθιά ατυχής και ανεύθυνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Η απόφαση του Πούτιν «κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο» και σημαίνει ότι ολόκληρη η υποδομή ελέγχου των εξοπλισμών έχει εξαρθρωθεί, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, καλώντας τη Ρωσία να το ξανασκεφτεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μία από τις πρώτες κινήσεις του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021 είχε παρατείνει λίγο πριν την εκπνοή της την πυρηνική συνθήκη κατά πέντε χρόνια έως το 2026. Η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα παρακολουθεί προσεκτικά για να δει τι θα κάνει στην πραγματικότητα η Ρωσία» και θα διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ «έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα για την ασφάλεια της χώρας μας και των συμμάχων μας», είπε ο Μπλίνκεν.

Η επέκταση της New START ήταν προς το συμφέρον της ασφάλειας και των δύο χωρών και «παραμένουμε έτοιμοι να μιλήσουμε για περιορισμούς στρατηγικών όπλων ανά πάσα στιγμή με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, στον κόσμο ή στη σχέση μας».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «θέλουν να μας επιφέρουν μια στρατηγική ήττα και να συρθούν στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις» απαιτώντας επιθεωρήσεις βάσει της συνθήκης, είπε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας παράλογα τα αιτήματα.

Μετατόπιση ευθυνών από τον Πούτιν στη Δύση
Ο Πούτιν εκφώνησε την πρώτη μετά από σχεδόν δύο χρόνια ομιλία του για την κατάσταση του καθώς παραμονές της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Μίλησε στην επέτειο της απόφασής του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας, των οποίων, την υπεράσπιση των οποίων χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να διατάξει την ευρείας κλίμακας εισβολή.

Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες για σημαντικές ανακοινώσεις, η ομιλία του, που κράτησε σχεδόν δύο ώρες, επικεντρώθηκε κυρίως στις συνήθεις προσπάθειες του Πούτιν να μεταθέσει την ευθύνη για τον πόλεμο στη Δύση, όπου όπως ισχυρίστηκε, η παιδεραστία έχει γίνει «ο κανόνας». Μεγάλο μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε επίσης σε εσωτερικά ζητήματα, με νέα προνόμια για τους βετεράνους και τις οικογένειές τους, καθώς και για τους εργαζόμενους στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις