Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 47.000 συνολικά οι νεκροί

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 47.000 συ...

Βίντεο από τις μεγαλύτερες καταστροφές - Χιλιάδες κατεδαφίσεις κτιρίων

Στο πένθος παραμένει βυθισμένη η Τουρκία, με τον πόνο και την οργή να ξεχειλίζουν και τη «διπλωματία των σεισμών» να συνεχίζεται. Ωστόσο οι επιχειρήσεις διάσωσης σταματούν και οι αριθμοί των απωλειών προκαλούν ένα μεγάλο κενό.

Πάνω από 47.000 είναι πλέον τα θύματα σε Τουρκία και Συρία, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο αριθμός των θυμάτων από τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς στη νότια Τουρκία αυξήθηκε στους 41.020, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD. Μάλιστα, η Τουρκία και η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε το πρωί της Κυριακής πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν εναέρια πλάνα σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου. Δείχνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι μεγάλοι σεισμοί στις επαρχίες Χατάι και Καχραμανμαράς της νότιας Τουρκίας.

Τα θάυματα κάτω από τα συντρίμμια

Συγκινεί η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος αντίκρυσε για πρώτη φορά την κόρη του την Παρασκευή καθώς βρισκόταν εγκλωβισμένος κάτω από τα ερείπια ενός κέντρου υγείας στην Αντιόχεια μαζί με άλλον έναν άνδρα. Οι δυο τους κόντρα σε όλες τις πιθανότητες κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί μέχρι που την Παρασκευή τα σωστικά συνεργεία τους απεγκλώβιδαν. Έτσι λοιπόν ο Μουσταφά Αβτζί κατάφερε να δει για πρώτη φορά τη νεογέννητη κορούλα του.

Ο 33χρονος όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες βρίσκεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου έχοντας συνδεδεμένα ιατρικά σωληνάκια και παρά την εξάντλησή του παίρνει δύναμη αγκαλιάζοντας τη νεογέννητη κόρη του.

 

Την ίδια ώρα απίστευτα πλάνα από τη διάσωσή του στην επαρχία Χατάι έδειξαν πώς ήταν ακόμα σε θέση να μιλάει στο τηλέφωνο ενώ βρισκόταν τυλιγμένος σε μια θερμική κουβέρτα και φορούσε στο λαιμό ένα κολάρο. Μάλιστα σε βίντεο ακούγεται να μιλάει συγκινημένος με έναν συγγενή του.

«Φαχρί πώς είσαι; Πώς είσαι αδερφέ μου;» ακούγεται να ρωτάει ο 33χρονος. «Είμαι καλά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Νομίζω ότι βρίσκομαι στο νοσοκομείο Θα με κατευθύνουν όπου είναι καλύτερα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα», λέει ο Avci στον άντρα, ο οποίος ακούγεται να κλαίει στην άλλη άκρη του τηλεφώνου.

«Τι κάνουν οι γονείς μου; Έχουν σωθεί όλοι;» ρωτάει ο Avci. «Είναι όλοι καλά. Σε περιμένουν», απαντά ο συγγενής, καθώς ο Avci φιλάει το χέρι του διασώστη που κρατά το τηλέφωνο, ευχαριστώντας τον. «Είθε ο Θεός να σε έχει χίλιες φορές καλά, αδελφέ! Είθε ο Θεός να σε βοηθάει πάντα όταν έχει ανάγκη!». λέει στον άντρα ο 33χρονος.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία

Την αμερικανική στήριξη στη σεισμόπληκτη Τουρκία εξέφρασε με την επίσκεψή του στη χώρα ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε πάνω από 46.000 θανάτους συνολικά στη γειτονική χώρα και τη Συρία.

Ο Μπλίνκεν έφθασε στην Τουρκία από το Μόναχο της Γερμανίας, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Είναι από αυτήν τη βάση, όπου σταθμεύουν κάπου 1.500 Αμερικανοί στρατιώτες, που διοχετεύεται ένα μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως της αμερικανικής, προς τις ζώνες που έχουν πληγεί από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Είναι επίσης εκεί απ΄όπου ο Άντονι Μπλίνκεν απογειώθηκε για να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από την πληγείσα επαρχία Χατάι (νοτιοανατολικά).

Ο σεισμός είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τη σύγχρονη Τουρκία και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 40.689 νεκρούς μόνο σε μία χώρα.

«Όταν βλέπουμε την έκταση των ζημιών, τον αριθμό των κτιρίων, τον αριθμό των διαμερισμάτων, τον αριθμό των κατοικιών που καταστράφηκαν, θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση και εμείς δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτή» δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Προσθέτουμε 100 εκατομμύρια δολάρια για να έλθουν και να βοηθήσουν εκείνους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη» είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντήσει στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους που συντονίζουν την αμερικανική βοήθεια.

Σήμερα το απόγευμα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν το τέλος των ερευνών εκτός από δύο επαρχίες όπου οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες παραμένουν ισχνές: στη Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο, και στη Χατάι, όπου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπόρεσε να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν από την επομένη του σεισμού πολλές ομάδες έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, περίπου 200 άτομα, και αποδέσμευσαν μια πρώτη δόση 85 εκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Διέθεσαν επίσης ελικόπτερα Μπλακ Χοκ και Σινούκ για τη μεταφορά προμηθειών.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί το βράδυ στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί αύριο, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις