Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Μεσολούρι: Το χωριό των Γρεβενών με τους επιβλητικούς καταρράκτες

Μεσολούρι: Το χωριό των Γρεβενών με τους...

Απέχει λίγα λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας

Το Μεσολούρι Γρεβενών είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου. Σύμφωνα με τις αναφορές στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, το Μεσολούρι χτίστηκε το έτος 1778, ενώ η αρχική του ονομασία ήταν «Μεσοβούνι».

Επί τουρκοκρατίας, το ορεινό χωριό αποτελούσε τσιφλίκι του Αλή Πασά.

Λόγω της μικρής του απόστασης από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, το Μεσολούρι γεμίζει κόσμο κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες.

Το καλοκαίρι, ο Σύλλογος Γυναικών Μεσολουρίου αναβιώνει πολλά από τα έθιμα της περιοχής, με χαρακτηριστικότερο το «καθάρισμα των κρεμμυδιών», ανήμερα της Παναγίας όταν, οι γυναίεκς του χωριού μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου για την προετοιμασία του φαγητού που προσφέρει η εκκλησία. Στο έθιμο συμμετέχουν ντόπιοι όλων των ηλικιακών ομάδων, ενώ πρόκειται για μία παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

Με σήμα – κατατεθέν τους μαγευτικούς καταρράκτες

Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού, δεσπόζει η υπέροχη θολοσκέπαστη πέτρινη εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου, πλούσια εικονογραφημένη με ζωηρά μπλε και ερυθρά χρώματα της σχολής των Σαμαριναίων ζωγράφων, όπου διατηρείται ανέπαφη παρά το πέρασμα των χρόνων και αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατο του Μεσολουρίου.

Σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού, υπάρχει μια μικρή έκπληξη για τον επισκέπτη. Οι τρεις συνεχόμενοι καταρράκτες ύψους 3μ, 2,5μ και 5μ, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της εκπληκτικής φύσης του Μεσολουρίου. Το μέρος είναι γνωστό ως βυρός της Στεριάνως, μιας και ο θρύλος αναφέρει πως απελπισμένη μετά από ατελέσφορο έρωτα, έδωσε εκεί τέλος στη ζωή της η άτυχη Στεριάνω.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life