Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι σκύλοι βλέπουν τηλεόραση; (ναι!)

Οι σκύλοι βλέπουν τηλεόραση; (ναι!)

Ψυχαγωγούνται έτσι όπως κάνουμε εμείς μ’ αυτήν;

Πολλές φορές θα έχεις τσακώσει τον σκύλο σου να παρακολουθεί κάθε λογής σκηνικά που εναλλάσσονται στην TV.

Δεν έχεις αναρωτηθεί εκείνη τη στιγμή αν καταλαβαίνει κάτι απ’ όσα περνάνε μπροστά απ’ τα μάτια του και πώς το φιλτράρει όλο αυτό; 

Μετά από αντίστοιχο ερευνητικό πόνημα υπάρχουν ορισμένες διαφωτιστικές απαντήσεις ως προς αυτό το κομμάτι. Οι σκύλοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και να αντιλαμβάνονται διάφορα στιγμιότυπα και αναπαραστάσεις στην Τηλεόραση όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Αναγνωρίζουν το γάβγισμα ή τη μορφή ενός σκύλου που προβάλλεται στην οθόνη και ανταποδίδουν με κούνημα της ουράς, γρύλισμα ή και γάβγισμα. Επιπλέον, μπορούν να αντιληφθούν την εικόνα κάποιου άλλου ζώου παρ’ όλο που μπορεί να μην το έχουν δει ποτέ τους από κοντά.

Κατά βάση όμως, με το που ο σκύλος δει την πρώτη εικόνα θα στραφεί προς εμάς να εκμαιεύσει αντιδράσεις και να τις κατανοήσει. Συνεπώς ο Σκύλος θα γύρει το κεφάλι του, θα προσεγγίσει την τηλεόραση και θα “απαντήσει” σε αυτό το μέσο. Το πώς θα ενεργήσουμε εμείς συνήθως κάνει τον σκύλο να εστιάσει στην τηλεόραση.

 

Σε παλαιότερου τύπου μοντέλα τηλεοράσεων όπου υπήρχε πιο αργός ρυθμός καρέ το δευτερόλεπτο, η εικόνα στα μάτια τους κάπως αλλοιωνόταν. Το οπτικό σύστημα του σκύλου διαφέρει από του ανθρώπου και αντιλαμβάνεται την κίνηση με μεγαλύτερη ακρίβεια. Γι’ αυτό και τα Σκυλιά καταλαβαίνουν πιο εύκολα το τρεμόπαιγμα της εικόνας σε σύγκριση με αυτό που επεξεργάζεται ως οπτικό ερέθισμα το δικό μας μάτι.

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε πως η όραση των σκύλων είναι σε αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου. Άρα, είναι διχρωματική σε σχέση με αυτή του του ανθρώπου που είναι τριχρωματική και μπορεί να πιάσει όλα τα χρώματα του φάσματος.

 

Ειδικοί ισχυρίζονται πως τα μάτια του σκύλου μπορούν να καταγράφουν με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ όσο μπορεί ο άνθρωπος. Κάτι τέτοιο, διευκολύνεται πολύ από τις σημερινές συσκευές αφού οι νέες τηλεοράσεις HDTV με την υψηλή τους ανάλυση και ευκρίνεια εξασφαλίζουν μία πολύ ενδιαφέρουσα και ξεκούραστη εμπειρία θέασης και για τα ζωάκια μας! Επομένως και τα σκυλάκια μας μπορούν να απολαύσουν ένα φιλμ όπως τους αξίζει.

Εντούτοις, στο παρόν ζήτημα των αντιδράσεων του σκύλου προς την τηλεόραση, παίζει ρόλο ως παράγοντας η προσωπικότητά του ή και η φυλή. Τα Κατοικίδια ζώα έχουν τον δικό τους μοναδικό χαρακτήρα. Άλλοι σκύλοι είναι πιο εξωστρεφείς και παιχνιδιάρηδες, πιο κοινωνικοί, και άλλοι κάπως πιο μαζεμένοι και συνεσταλμένοι.
Οι κυνηγετικοί σκύλοι που έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης και είναι αρκετά πιο υπερκινητικά ενδεχομένως να μην τα προσελκύσει τόσο το να δουν τηλεόραση κι αυτό γιατί δεν τους απασχολεί τόσο η εικόνα. Από την άλλη, τα τσομπανόσκυλα έλκονται περισσότερο από τα οπτικά ερεθίσματα και την κίνηση.

Υπάρχει τηλεοπτικό δίκτυο ή πρόγραμμα ψυχαγωγίας για σκύλους;

Βεβαίως και υπάρχει! Ο μικρός τετράποδος φίλος σας μπορεί να περάσει ευχάριστα την ώρα του και βλέποντας τηλεόραση στο Dogs Tv που έχει 24ωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα για σκυλάκια. Το concept και η θεματολογία του περιεχομένου του προέκυψε μετά από ερευνητικό εγχείρημα του πανεπιστημίου Tufts το οποίο μαγνητοσκοπούσε το feedback που έδιναν οι σκύλοι ενώ έβλεπαν τηλεόραση. 

Χάρη στην τεχνολογία eye-tracking που επιστρατεύει έναν ειδικό ανιχνευτή-καταγραφέα των κινήσεων του ματιού, οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος βρήκαν πως όντως στους σκύλους αρέσει να βλέπουν τηλεόραση και κυρίως κάποια πολύ συγκεκριμένα στιγμιότυπα, ήχοι και σκηνές. Τους τραβούσαν μάλιστα, τα γαβγίσματα, φωνές επιβράβευσης, και θόρυβος από ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια για σκύλους όπως αυτά που βγάζουν ένα σφύριγμα.

Σε τηλεοπτικό περιεχόμενο που έχει ως κοινό του τους σκύλους, οι σκηνές θα πρέπει να εναλλάσσονται το ανώτερο κάθε τρία δευτερόλεπτα,στο μέγιστο δηλαδή χρόνο που μπορεί να επικεντρωθεί κάπου ένας σκύλος.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις σήμερα

Ο ελληνικός προορισμός "έκπληξη" που προτάθηκε από τους New York Times για το 2023

Ποιο όσπριο ρίχνει πίεση, χοληστερόλη και αδυνατίζει

Εκλογές 2023 - Η εκλογική βραδιά γίνεται digital

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις