Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών και η προστασία της α΄κατοικίας

Το «τσουνάμι» των πλειστηριασμών και η π...

Μια κοινωνική πληγή

Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τα εγχώρια funds ανοίγει μια τεράστια πληγή με απρόβλεπτες  συνέπειες για την κοινωνική συνοχή σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ήδη ενώπιον των πολύ μεγάλων προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν  από την πολυετή οικονομική κρίση την οποία διαδέχθηκε η υγειονομική κρίση και εσχάτως η κρίση στην ενέργεια και ο πληθωρισμός.

Την ίδια ώρα που καταγράφεται προφανής κυβερνητική αδυναμία ολοκληρωμένης  διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες μετά δυσκολίας  τα βγάζουν πέρα με τα βασικά, ένας μεγάλος αριθμός των ήδη οικονομικά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας  έρχονται αντιμέτωποι με μια απόπειρα βίαιης δέσμευσης της ακίνητης περιουσίας τους, ακόμη και των κύριων κατοικιών τους.

Ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς έχει ανοίξει διάπλατα και μαζί με αυτόν η επικρότηση –επί της ουσίας- της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας των funds που κρατούν στα χέρια τους, τη μοίρα ανυπεράσπιστων και οικονομικά αδυνάμων Ελλήνων.

Απέναντι σε αυτή την επικείμενη «σφαγή», το εύρος της οποίας θα φανεί τους επομένους μήνες και  σίγουρα αφότου θα έχουμε απομακρυνθεί από τις κάλπες, δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να μείνει άπραγη, ούτε να αρκεστεί σε  «μεταμορφώσεις» και αοριστίες που στόχο θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος μέχρι τις εκλογές.

Απαιτείται άμεσα η λήψη μέτρων για την προστασία πρώτα και κύρια της α’ κατοικίας με καθαρές και ξάστερες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η  τροπολογία που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 στη βάση  επικαιροποιημένων κριτηρίων, είναι η μόνη λύση για  να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, με διαφανή κριτήρια αλλά και για να υπάρξει ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης του δημόσιου χρέους.  Με παράλληλη προστασία της αγροτικής γης.  Με  βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Με  120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ. Με  “κούρεμα” οφειλής εφόσον τηρείται η ρύθμιση.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα που ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, κατάφερε να διασφαλίσει νομοθετικά την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών, αποδεικνύοντας στην πράξη τι θα πει κοινωνική πολιτική και  κοινωνική ευαισθησία.

Άλλοι ήταν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο στα funds και άλλοι υπερθεμάτιζαν υπέρ του πτωχευτικού κώδικα για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για το «τσουνάμι» που έρχεται.

Οι συνάνθρωποί μας που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα στη βάση αντικειμενικών δυσκολιών πρέπει να έχουν μια κανονική και όχι μια επίπλαστη δεύτερη ευκαιρία αν θέλουμε να προλάβουμε μια κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.

Γιάννης Ταπεινός

Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ΑΧΑΪΑΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις