Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο πόλεμος των Σάφρα – Ποιος και γιατί μήνυσε την πλουσιότερη Ελληνίδα

Ο πόλεμος των Σάφρα – Ποιος και γιατί μή...

Νέο επεισόδιο σε μία μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των μελών της οικογένειας στην οποία ανήκει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία

Το ένα από τα τέσσερα παιδιά του αείμνηστου Τζόζεφ Σάφρα – εκ των πλουσιότερων τραπεζιτών στον κόσμο – μήνυσε τη μητέρα του, Βίκυ Σάφρα και τα δύο από τα τρία αδέρφια του, στην προσπάθειά του να ανακτήσει αυτό που o ίδιος ισχυρίζεται πως είναι «το νόμιμο μερίδιό» του στη Safra National Bank της Νέας Υόρκης.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o Αλμπέρτο Σάφρα υποστηρίζει πως τα μέλη της οικογένειάς του, μαζί με τους διευθυντές μιας τραπεζικής εταιρείας χαρτοφυλακίου, επιθυμούν να τον εκδιώξουν από την οικογενειακή αυτοκρατορία. Το εν λόγω περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε μία μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ των μελών της οικογένειας η οποία διαχειρίζεται μια επιχειρηματική αυτοκρατορία αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζόζεφ Σάφρα, πέθανε το 2020 σε ηλικία 82 ετών. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, ο Αλμπέρτο Σάφρα προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης για να συγκεντρώσει στοιχεία στην προσπάθειά του να αμφισβητήσει τις διαθήκες του πατέρα του. Ο Σάφρα ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του δεν είχε τη διανοητική ικανότητα να εκτελέσει τρεις νέες διαθήκες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019. Για το λόγο αυτό, κατηγορεί και μηνύει τη μητέρα του, Βίκυ Σάφρα και τους αδελφούς Τζέικομπ και Ντέιβιντ Σάφρα – και όχι, την αδερφή του, Έσθερ Τέιρα Σάφρα.

Ο Αλμπέρτο ισχυρίζεται ότι τα μέλη της οικογένειάς του και οι διευθυντές μείωσαν άδικα το μερίδιό του στο 13,5%, λιγότερο από το μισό από αυτό που του αναλογεί. Η Safra National Bank διαθέτει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με την καταγγελία. «Η οικογένεια λυπάται για το μονοπάτι που ακολούθησε ο Αλμπέρτο, ο οποίος επιτέθηκε για πρώτη φορά στον πατέρα του ενώ ήταν ακόμη εν ζωή και τώρα επιτίθεται στη μνήμη του αμφισβητώντας τις επιθυμίες του», δήλωσε εκπρόσωπος των μελών της οικογένειας Σάφρα τη Δευτέρα.

Η μητέρα και τα αδέρφια του Αλμπέρτο ισχυρίζονται ότι εκείνος ήταν αυτός που άφησε τη θέση του στην Banco Safra SA της Βραζιλίας πριν από το θάνατο του Τζόζεφ, παίρνοντας μαζί του πολλά στελέχη της Safra για να ξεκινήσει μια ανταγωνιστική επιχείρηση, πηγαίνοντας κόντρα στις επιθυμίες του πατέρα του, σύμφωνα με τη δήλωση. Φημολογείται ότι ο Τζόζεφ τελικά «απαρνήθηκε» τον Αλμπέρτο και άλλαξε τις διαθήκες του για να μειώσει το μερίδιό του. 

 
Μια τεράστια αυτοκρατορία
Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Safra αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνουν την SBNY και τη Safra National Bank, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βραζιλίας καθώς και τη JS International Holding Ltd., μητρική εταιρειών συμπεριλαμβανομένων της Chiquita Brands International Inc. και της Bank J. Safra Sarasin, μιας ιδιωτικής τράπεζας με έδρα την Ελβετία, ισχυρίστηκε ο Αλμπέρτο στη μήνυσή του.

Εκτός από τη δίκη στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν «σε εξέλιξη διαδικασίες» σχετικά με την περιουσία του Τζόζεφ και την υποτιθέμενη μείωση του μεριδίου του Αλμπέρτο, στην Ελβετία και το Λονδίνο, σύμφωνα με την καταγγελία.

Η Βίκυ Σάφρα – η πλουσιότερη Ελληνίδα – και η οικογένειά της έχουν καθαρή περιουσία που αγγίζει τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires. Ο Όμιλος J. Safra διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 300 δισ. δολαρίων σε περισσότερες από 25 χώρες.

Η ιστορία της οικογένειας έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου ίδρυσε τη Safra Freres & Cie τη δεκαετία του 1840 για να χρηματοδοτήσει καραβάνια εμπορίου καμηλών κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Τζόζεφ Σάφρα ξόδεψε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 προκειμένου να εξαγοράσει την Bank Sarasin, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight