Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χαρδαλιάς για 409 και Πελετίδη: Τι έκανε ο δήμαρχος από το 2018 μέχρι σήμερα; Γιατί δεν κατέθετε μια πρόταση;

Χαρδαλιάς για 409 και Πελετίδη: Τι έκανε...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Η απάντηση σε ερώτημα του βουλευτή Νίκου Καραθανασόπουλου

Τι έκανε ο Δήμαρχος της Πάτρας από το 2018 οπότε και προέκυψε για πρώτη φορά το θέμα με το 409 πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο στην Πάτρα, αναρωτήθηκε πριν λίγο στη Βουλή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το 409 έχει μετατραπεί σε ερείπιο μένοντας επί χρόνια αναξιοποίητο και επισήμανε ότι ανάλογα κτίρια ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  υπάρχουν πάρα πολλά ανά τη χώρα και προκειμένου να μείνουν αναξιοποίητα και να ρημάζουν, κινούνται οι διαδικασίες διαγωνισμών όπως αυτός για το 409 που έχει οριστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου (δεν έδειξε να κάμπτεται ως προς την άρση του διαγωνισμού).

Απευθυνόμενος στον κ. Καραθανασόπουλο, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο Δήμος της Πάτρας θα μπορούσε από το 2018 να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και να έχει καταθέσει πρόταση για το κτίριο κάτι που δεν συνέβη.

«Από όσο ξέρω ο Δήμαρχός σας είναι ιδιαίτερα μαχητικός. Πώς και δεν ήρθε από το 2018 να μας καταθέσει πρόταση και το θυμήθηκε το 2023;» αναρωτήθηκε ο Υπουργός.

Ήταν το 2017 όταν παρουσιάστηκε εμπλοκή στη διαχείριση του συγκεκριμένου τεράστιου κτιρίου ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας. Μέχρι τότε και για 30 χρόνια και πλέον, στο 409 στεγάζονταν η Οφθαλμολογική κλινική, η Ουρολογική και η ΩΡΛ Κλινικές, η Μαιευτική- Γυναικολογική κλινική  και η Εντατική Νεογνών.

Αυτές στη συνέχεια  μεταφέρθηκαν στο πολυώροφο κτίριο του Νοσοκομείου  «Άγιος Ανδρέας» και το κτίριο έμεινε εγκαταλειμμένο να διαλύεται. Η διαθήκη βάση της οποίας γινόταν η διαχείριση του κληροδοτήματος έχει ως απαράβατο όρο τη χρήση του για τη λειτουργία υγειονομικής μονάδας που θα εξυπηρετεί τον στρατό.

Μέχρι την μετεγκατάσταση των κλινικών η διαχείριση γινόταν από την 6η ΥΠΕ, η οποία επέστρεψε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τότε ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση, καθώς έγινε γνωστό ότι αν η περαιτέρω αξιοποίηση του οικήματος του 409 δεν γινόταν υπό τον όρο που ανέφερε η διαθήκη, θα άνοιγε ο δρόμος της διεκδίκησής του από τους κληρονόμους.

 

Αυτός  ήταν και ο λόγος που εμπόδισε την 6η Υγειονομική Περιφέρεια να το αξιοποιήσει για τη στέγαση ενός πρότυπου κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου. Ο  υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος λίγο μετά τη μετεγκατάσταση του  409 είχε κάνει λόγο για πρόθεση δημιουργίας  Πρωτοβάθμιου Ιατρικού κέντρου που θα αποτελείτο από στρατιωτικούς ιατρούς όλων των Σωμάτων, και παράλληλα θα παρήχε φαρμακευτικό υλικό για στρατιωτικούς εν αποστρατεία και εν ενεργεία.

Την ίδια εποχή όμως, η τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά είχε αποκαλύψει, ότι το Υπουργείο Άμυνας εν αγνοία του Υπουργείου Υγείας, είχε προχωρήσει στην αναζήτηση ιδιώτη για την αξιοποίηση του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου. Κάτι που ωστόσο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί με δεδομένα τα όσα αναφέρονται στη διαθήκη (δλδ υγειονομική μονάδα για το στρατό).

Ο Δήμος της Πάτρας δεν είχε καταθέσει καμία πρόταση για την αξιοποίησή του. Το κράτος, από το οποίο και περιμένει πάντα τις λύσεις, με βάση τη φιλοσοφία της η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, το δίνει τώρα στους ιδιώτες για 50 συν 20 χρόνια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις