Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η «ζημιά» της Κιβωτού έφτασε και στην Πάτρα- Δύσπιστοι οι πολίτες απέναντι στις εθελοντικές ομάδες προσφοράς

Η «ζημιά» της Κιβωτού έφτασε και στην Πά...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η αίσθηση δυσπιστίας

Ζημιά στο εθελοντικό κίνημα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο φαίνεται ότι έκανε και στην Πάτρα  το σκάνδαλο που ξέσπασε με την «Κιβωτό του Κόσμου» καθώς οι πολίτες εμφανίζονται διστακτικοί και απόμακροι  έναντι άλλων χρόνων. Το μέγεθος του προβλήματος, περιγράφουν στο thebest.gr o εθελοντής των Καραντίνα – Helpers Παναγιώτης Τομαράς και ο πρόεδρος του Φωτεινού  Χρήστος Σπηλιόπουλος.

Ο Παναγιώτης Τομαράς αναφέρει ότι «η ανταπόκριση για προσφορά και στήριξη όσων έχουν ανάγκη είναι συγκινητική, ωστόσο δεν είναι η ίδια όπως τα προηγούμενα δυο χρόνια», ενώ τονίζει: «τα τελευταία γεγονότα έχουν δημιουργήσει δυσπιστία στον κόσμο, παρότι εμείς δεν μαζεύουμε χρήματα, το βλέπουμε, υπάρχει αυτή η αίσθηση δυσπιστίας. Βοηθούν αλλά πλέον βρίσκουν μόνοι τους μέσω γνωστών τους, ανθρώπους που θέλουν βοήθεια και τους δίνουν ό,τι μπορούν».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπηλιόπουλος τονίζει: «Οι προσφορές πια από τον κόσμο, δεν είναι όπως ήταν παλιότερα. Από την μια η κρίση και η ακρίβεια και από την άλλη τα όσα έχουν έρθει στο φως με την Κιβωτό, τους κάνει διστακτικούς. Η Κιβωτός έχει επηρεάσει πάρα πολύ κόσμο αρνητικά. Ο απλός κόσμος, δυστυχώς, μας βάζει όλους σε ένα καζάνι, ότι όλοι οι εθελοντικοί οργανισμοί είναι απατεώνες. Ότι παίρνουν λεφτά από το κράτος και κονομάνε. Αυτό που έχω να πω είναι ότι έχουμε πάρει τόσα πολλά λεφτά που μας έκοψαν το τηλέφωνο γιατί δεν είχαμε να το πληρώσουμε. Όταν κάνεις ένα πραγματικό έργο και όχι έργο τσέπης αντιμετωπίζεις και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Εμείς δεν έχουμε πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις. Όσα χρήματα προσφέρει ο κόσμος, τα διαχειρίζεται δικηγόρος και λογιστής και όχι εμείς και φυσικά δεν μιλάμε για τρελά ποσά, μιλάμε για 10 και 20 ευρώ».

Το εθελοντικό έργο των «Καραντίνα – Helpers»

Την ομάδα «Καραντίνα – Helpers» την πρωτοσυναντήσαμε στην εποχή του κορωνοϊού, όπου οι εθελοντές της «όργωσαν»  τους δρόμους της Πάτρας μοιράζοντας τρόφιμα και φάρμακα σε όσους συμπολίτες μας δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους. Το έργο τους, όμως δεν σταμάτησε εκεί. Η πατρινή εθελοντική ομάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό όσων το έχουν ανάγκη και να βοηθούν οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Στην Πάτρα οι «Καραντίνα –Helpers» (βρίσκονται πλέον και  σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, από το Ηράκλειο μέχρι την Κομοτηνή)- οι εθελοντές που βοηθούν είναι 15 και όπως αναφέρει στο thebest.gr o Παναγιώτης Τομάρας «ποτέ δεν είναι αρκετά τα χέρια βοήθειας καθώς αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των αιτούντων που ζητούν βοήθεια, είναι αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι». Στην παρούσα χρονική στιγμή σε όλη την χώρα, οι Καραντίνα –Helpers» βοηθούν 80 οικογένειες, εκ των οποίων το 85% βρίσκονται στην πόλη μας, ενώ στηρίζουν έμπρακτα σε τακτική μηνιαία βάση 30 οικογένειες.

«Δυστυχώς, υπάρχουν κάποια περιστατικά που μας έχουν ταρακουνήσει για τα καλά. Υπάρχουν οικογένειες, που το πρώτο καιρό δηλαδή την εποχή της καραντίνας, προσέφεραν σε άλλες οικογένειες και τώρα αιτούνται βοήθειας» αναφέρει ο κ. Τομαράς και συνεχίζει: « Υπάρχουν οικογένειες που είναι όλοι άνεργοι, οικογένειες που είναι με πολλά μέλη και αναγκάζονται να συζούν σε ένα χώρο προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα». Στο πλαίσιο της προσφοράς, οι Καραντίνα – Helpers» όπου μπορούν ψάχνουν και βρίσκουν δουλειά σε άνεργους που έχουν ζητήσει την βοήθειά τους «προσπαθούμε να βρίσκουμε δουλειές αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα στην εστίαση, οι περισσότεροι που εργάζονται είναι φοιτητές. Αυτή την εποχή υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν στο μάζεμα της ελιάς, αλλά σε ένα μήνα θα έχει τελειώσει και ξανά από την αρχή θα βρεθούν σε αναζήτηση εργασίας».

Μιλώντας για τις ανάγκες, μας λέει: «Οι ανάγκες είναι μεγάλες και πολλές. Ένα πακέτο ζυμαρικά, γάλα, αλεύρι, λάδι, όσπρια, ρύζι, κρέμες, βρεφικά είδη, καθαριστικά και χαρτικά είναι τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι οικογένειες αυτές. Στην παρούσα χρονική στιγμή τα βρεφικά είδη είναι στην πρώτη γραμμή, πάνες, κρέμες κλπψδφ».

«Η ομάδα μας συνεργάζεται με το «ΑΣΤΟ – Επικοινωνούμε» και με το «Χέρι – Χέρι», καθώς και με πολλές άλλες ομάδες, ώστε να λειτουργούμε επικουρικά για να μπορέσουμε να καλύψουμε όσες περισσότερες ανάγκες μπορούμε».

Φέτος για δεύτερη χρονιά οι «Καραντίνα Helpers» θα ντυθούν Αϊ Βασίληδες και θα  μοιράσουν δώρα προκειμένου να κάνουν τα πρόσωπα των παιδιών να χαμογελάσουν. Από τις 27 έως και τις 30 Δεκεμβρίου, θα επισκεφτούν οικογένειες με παιδιά από μωρά μέχρι και έφηβους. Θα μοιράσουν παιχνίδια σε παιδιά μέχρι 6 ετών, παιχνίδια και βιβλία στα λίγο μεγαλύτερα και βιβλία σε έφηβους.

 

Το «Φωτεινό Αστέρι» και η Κουζίνα Αγάπης

Το «Φωτεινό Αστέρι» είναι από τις εθελοντικές ομάδες που βοηθούν συνανθρώπους μας με προβλήματα και όπως λέει στο thebest.gr o πρόεδρος του Χρήστος Σπηλιόπουλος «η βοήθεια η δική μας αφορά κυρίως παιδιά, οικογένειες με παιδιά με προβλήματα υγείας».

«Ο αριθμός των αιτούντων για βοήθεια έχει αυξηθεί τρομακτικά και αυξάνεται συνεχώς, μιλάμε για 560 εγγεγραμμένες οικογένειες και καθημερινά έρχονται καινούργιες αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την δυνατότητα να του καλύψουμε όλους. Η αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια φτάνει μέχρι και το 35%-40%. Το «Φωτεινό Αστέρι» εξυπηρετεί καθημερινά 60 περίπου οικογένειες που έχουν παιδιά με προβλήματα υγείας μέσω της «Κουζίνας Αγάπης» που έχουμε δημιουργήσει και μαγειρεύουμε γι’ αυτούς. Η προτεραιότητά μας είναι τα άρρωστα παιδιά και από κει και πέρα έχουμε κάποιες οικογένειες που έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες».

Στο «Φωτεινό Αστέρι», την παρούσα χρονική στιγμή υπάρχουν ανάγκες σε είδη που  αφορούν παιδιά, όπως γάλατα, δημητριακά,  φρουτόκρεμες, γάλα σκόνη, πάνες. Επίσης, έλλειψη υπάρχει και στα νωπά κρέατα για την Κουζίνα Αγάπης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις