Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Τα 28 δισ. που πήραν οι Τράπεζες δεν έφτασαν ποτέ στην αγορά!

Τα 28 δισ. που πήραν οι Τράπεζες δεν έφτ...

Πλήρης αδιαφορία για της στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Τα 28 δισ. ευρώ που έλαβαν οι Τράπεζες όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, με τον υποτιθέμενο όρο να διευκολύνουν την ρευστότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δεν έφτασαν ποτέ στην αγορά. Οι Τράπεζες δεν προχώρησαν σε χορηγήσεις ως όφειλαν, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας που εντάθηκε στην αγορά, τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, επέδειξαν τέτοια αδιαφορία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που τα 15 δισ. ευρώ δεν τα απορρόφησαν καν. Το θέμα αποκαλύφθηκε χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τους επιτρόπους που είχε ορίσει το ελληνικό δημόσιο στις Τράπεζες που έκαναν χρήση του πακέτου στήριξης των 28 δισ.

Στη χθεσινή σύσκεψη προέκυψε ότι:

  • Τα 15 από τα 18 δισ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν ποτέ.
  • Ο άτυπος όρος που υπήρχε στο νομοσχέδιο για τη χορήγηση των 28 δισ., δηλαδή η υποχρέωση παροχής επιπλέον ρευστότητας προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν έχει τηρηθεί.
  • Οι εμπορικές τράπεζες που έκαναν χρήση του πακέτου, αξιοποιώντας τα 13 δισ. προχωρούν σε κινήσεις επιστροφής των χρημάτων, με χρονικό ορίζοντα τον Απρίλιο του 2010.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να ρίξει στην αγορά τα 15 δισ. Που δεν απορρόφησαν οι Τράπεζες και τα οποία δεν έφτασαν ποτέ στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προς ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Γίνεται πλέον φανερό γιατί οξύνθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ρευστότητας που εμφάνισε η αγορά τους τελευταίους μήνες. Επίσης, γίνεται αντιληπτή η φιλοσοφία των Τραπεζών, που πόρρω απέχει από κοινωνικές ευαισθησίες και διάθεση στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

(στοιχεία για το θέμα από την Ναυτεμπορική)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά