Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Στερεοτυπάκια Κορωνοϊός Εύα Καϊλή Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου: "Προκλητικός αποκλεισμός και απαξίωση του σπουδαίου συνθέτη Χρ. Λεοντή"

Σία Αναγνωστοπούλου: "Προκλητικός α...

Η ερώτηση της πατρινής βουλευτού

Η ερώτηση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ με θέμα: "Προκλητικός αποκλεισμός και απαξίωση του σπουδαίου συνθέτη Χρ. Λεοντή": 

Τι ακριβώς ενόχλησε το Φεστιβάλ Αθηνών, στην πρόταση του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Χρήστου Λεοντή, για μια συναυλία-αφιέρωμα στα εξήντα χρόνια μουσικής διαδρομής και προσφοράς; Τι οδήγησε στην απαξιωτική συμπεριφορά των υπευθύνων στην ΕΡΤ, οι οποίοι δεν απάντησαν στο σχετικό αίτημά του; Η βουλευτής Αχαΐας και  Τομεάρχης πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και ζητά την αιτιολογημένη απόφαση του Φεστιβάλ  Αθηνών (από την οποία να προκύπτει το σκεπτικό της απόρριψης της πρότασης του Χρ. Λεοντή η οποία μάλιστα έγινε γνωστή,  μέσω ενός ιδιαιτέρως ψυχρού και απορριπτικού κειμένου, προσβλητικού για την προσφορά του εμβληματικού συνθέτη).

Επίσης ζητά την οφειλόμενη αιτιολογημένη απάντηση της ΕΡΤ προς το αίτημα του Χρ. Λεοντή, ενός δημιουργού που έχει θητεύσει στην ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση (ΕΡΤ). Στην περίπτωση που δεν είχε ενημερωθεί ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας, σχετικά με το αίτημα του μουσικοσυνθέτη, όπως ο ίδιος διατείνεται, ποιος ευθύνεται για την παράβλεψη αυτή;

Στο πολιτιστικό απόθεμα αυτής της χώρας  το λιγότερο που οφείλουμε είναι σεβασμό. Τον Χρήστο Λεοντή, του οποίου η μουσική και τα τραγούδια  είναι μια ζωντανή ανάγνωση της ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, έχουμε χρέος να τον γνωρίσουμε στις νεώτερες γενιές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς κ.κ.

ΥπουργόΠολιτισμού και Αθλητισμού

Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Οικονόμου

Θέμα: Προκλητικός αποκλεισμός και απαξίωση του σπουδαίου  συνθέτη Χρ. Λεοντή

Με επιστολή του ο εμβληματικός συνθέτης Χρήστος Λεοντής καταγγέλλει τον αδικαιολόγητο αποκλεισμό πρότασής του για ένταξη αφιερωματικής συναυλίας  για τα εξήντα χρόνια μουσικής του διαδρομής στο Φεστιβάλ Αθηνών καθώς και την απαξιωτική συμπεριφορά των υπευθύνων στην ΕΡΤ, οι οποίοι δεν απαντούν στο σχετικό αίτημά του.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τουαναφέρει: «Λυπάμαι ειλικρινά για μια τέτοια αντιμετώπιση, όχι μόνο στο πρόσωπό μου. Βλέπω μια αντιμετώπιση για τον πολιτισμό γενικότερα, που είναι και ντροπή, και εξευτελισμός για την ίδια τη χώρα. Ειλικρινά λυπάμαι και ντρέπομαι». (https://www.avgi.gr/tehnes/431785_festibal-athinon-kai-ert-toy-ekleisan-tin-porta ,Χρήστος Λεοντής / Φεστιβάλ Αθηνών και ΕΡΤ του έκλεισαν την πόρτα)

Στην ενημέρωση του Φεστιβάλ Αθηνών, ότι ο ευρύτερος σχεδιασμός και οι επιμέρους κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2023 δεν επιτρέπουν την ένταξή του στο φετινό Φεστιβάλ» ο Χρ. Λεοντής  απαντά ότι: «Αυτού του είδους η αντιμετώπιση είναι προσβλητική και συνάμα περιφρονητική. Βρείτε ένα λιγότερο γελοίο επιχείρημα για τον αποκλεισμό μου αυτό. Αυτό είναι κοροϊδία!».

Για την στάση της ΕΡΤ απέναντί του εξηγεί χαρακτηριστικά: «[…] πριν υποβάλω το αίτημά μου προς το Φεστιβάλ Αθηνών, στις 10 Οκτωβρίου, ζήτησα εγγράφως και εγκαίρως από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ να μου διαθέσουν τη μικρή συμφωνική ορχήστρα για το καλοκαίρι του 2023, με την παράκληση να μου δοθεί άμεσα η απόφασή τους, για να προλάβω την προθεσμία υποβολής της αίτησής μου προς το Φεστιβάλ Αθηνών, που έληγε στις 31 Οκτωβρίου.Σε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά μου στους υπεύθυνους διευθυντές πληροφορήθηκα τελικά ότι έπρεπε να εγκριθεί το αίτημά μου από τον κύριο Ζούλα... Τι να πω! Θου, Κύριε...! Ακόμα περιμένω την έγκριση!».

Ακόμη, με την επιστολή του ζητά να αρθεί η «απαγόρευση» να διευθύνουν ο Μύρωνας Μιχαηλίδης και ο Βύρωνας Φιδετζήςτις προγραμματισμένες συναυλίες τους «επειδή πήραν το μέρος των μουσικών στον αγώνα τους για τη μη απόλυσή τους».

Επειδή η πολιτεία θα έπρεπε να φέρεται με μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι σε έναν από τους ελάχιστους εν ζωή συνθέτες της χώρας, που το 2023 συμπληρώνει 60 χρόνια αδιάλειπτης μουσικής παρουσίας και προσφοράς,

Καλούνται οι κκ. Υπουργοί:

Να καταθέσουν στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής:

-Την αιτιολογημένη απόφαση του Φεστιβάλ  Αθηνών (από την οποία να προκύπτει το σκεπτικό της απόρριψης της πρότασης του Χρ. Λεοντή η οποία μάλιστα έγινε γνωστή,  μέσω ενός ιδιαιτέρως ψυχρού και απορριπτικού κειμένου, προσβλητικό για την προσφορά του μεγάλου συνθέτη)

-Την οφειλόμενη αιτιολογημένη απάντηση της ΕΡΤ προς το αίτημα του συνθέτη, ενός δημιουργού που έχει θητεύσει στην ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση (ΕΡΤ).

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

-       Στην περίπτωση που δεν είχε ενημερωθεί ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΡΤ κύριος Ζούλας, σχετικά με το αίτημα του μουσικοσυνθέτη, όπως ο ίδιος διατείνεται, ποιος ευθύνεται για την παράβλεψη αυτή;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις