Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Ελλάδα: Οι δικηγόροι σταμάτησαν την αποβολή οικογένειας από το σπίτι της, που “χάθηκε” σε πλειστηριασμό

Δυτική Ελλάδα: Οι δικηγόροι σταμάτησαν τ...

Πώς τα κατάφεραν

Στον Πύργο, μια οικογένεια βρέθηκε μόλις ελάχιστα πριν, ο δικαστικός επιμελητής εκτελέσει την εντολή αποβολής από την πρώτη και μοναδική κατοικία της, καθώς στον πλειστηριασμό που προηγήθηκε για χρέος ύψους 50.000 ευρώ, το ακίνητο κατοχυρώθηκε σε ένα fund… μια επενδυτική εταιρία, που διαχειρίζεται απαιτήσεις που έχουν αγοραστεί από τράπεζα έναντι πινακίου φακής…

Και στα νέα τερτίπια που εφαρμόζουν τα κοράκια, είναι και η πρακτική της άρνησης ανανέωσης της ρύθμισης, ώστε να μη μπορεί ο οφειλέτης να δώσει την ύστατη μάχη να σώσει το ακίνητό του και να συνεχίζει να πληρώνει με ευνοϊκότερους όρους για το χρέος του με αποτέλεσμα να χάσει την περιουσία του.

Στην περίπτωση του Πύργου λοιπόν, η τριμελής οικογένεια δεν θα έχανε μόνο το μοναδικό σπίτι της, αλλά και το χώρο της μικρής επιχείρησης που διατηρεί και δίνει τη μάχη της επιβίωσης, που στεγάζεται στο ίδιο ακίνητο.

Δηλαδή δύο γονείς με το παιδί τους θα έμεναν ολοκληρωτικά στο δρόμο για ένα χρέος 50.000 ευρώ που προέρχεται από το στεγαστικό δάνειο, το οποίο δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να ρυθμίσουν ξανά και να συνεχίσουν να αποπληρώνουν με τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν, σε μια δύσκολη εποχή για όλους.

Δύο δικηγόροι από τον Πύργο, η Δώρα Καλάκου και η Θεοδώρα Βασιλακόπουλου, χθες το πρωί στα Δικαστήρια της πόλης, έδωσαν μια δύσκολη μάχη. Μια μάχη που βαραίνει την ψυχή, όταν γνωρίζεις πως αν χαθεί, μια οικογένεια θα βρεθεί στο δρόμο.

Η μάχη αυτή όμως δεν χάθηκε, η οικογένεια κέρδισε χρόνο για να παραμείνει στο σπίτι της και μαζί με τις δικηγόρους της να παλέψει για να κερδίσει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί την επαναρύθμιση της οφειλής. Η κα Καλάκου και η κα Βασιλακόπουλου, ενώπιον του δικαστηρίου πέτυχαν την έκδοση προσωρινής διαταγής που απαγορεύει την αποβολή των ανθρώπων από την κατοικία τους.

Και κατάφεραν να αποκτήσουν το πλεονέκτημα να δώσουν και άλλες μάχες με στόχο να κερδίσουν τον πόλεμο κόντρα στα κοράκια και η οικογένεια να σώσει το σπίτι της…

Η δικηγόρος Θεοδώρα Βασιλακόπουλου, μιλώντας στο ilialive.gr τόνισε ότι “… το κράτος δικαίου και η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της κατοικίας υπαγορεύουν την προστασία των συμφερόντων των ατόμων από παράνομες πράξεις, οι οποίες απειλούν την ιδιοκτησία και την περιουσία τους. Ο εφαρμοστής του δικαίου, σήμερα (σ.σ. χθες), έδειξε την πραγμάτωση του κράτους δικαίου, παρέχοντας προσωρινή αναστολή κατά την αποβολής οφειλετών από την κύρια και μοναδική κατοικία τους, έπειτα από την κατακύρωση του μοναδικού ακινήτου τους, η οποία επήλθε έπειτα από επίσπευση εταιρείας διαχείρισης οφειλών, η εξουσία της οποίας να προβεί σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αμφισβητείται.

Αυτή η απόφαση είναι μια μεγάλη δικαίωση και ηθική ικανοποίηση, καθώς όχι μόνο παρεμποδίστηκε η καταστροφή μιας οικογένειας, αλλά ταυτόχρονα απετράπη να περιβληθεί με το μανδύα της νομιμότητας μια πράξη αναγκαστικής κατάσχεσης, αυτή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας οφειλετών, από μια εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, η νομιμοποίηση της οποίας προς διενέργεια τέτοιου είδους πράξεων είναι υπό αμφισβήτηση, όπως αποδεικνύεται με σειρά δικαστικών αποφάσεων, μεταξύ αυτών και τμήματος του Αρείου Πάγου.

Το ζήτημα, δε, αυτό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην νομική κοινότητα, η οποία αναμένει την οριστική επίλυση του καίριου αυτού θέματος από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Σήμερα, λοιπόν, για άλλη μία φορά συμπεράναμε ότι ο Νόμος είναι ένα καλό χαρτί, ωστόσο δεν αρκεί από μόνος του να γλυκάνει τις καρδιές των ανθρώπων”.

Η δικηγόρος Δώρα Καλάκου με δήλωση της στο ilialive.gr ανέφερε ότι “… στην συγκεκριμένη περίπτωση, σκοπός μας είναι να ακυρωθεί όλη η διαδικασία της εκτέλεσης, δηλαδή να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και οι προηγούμενες από αυτόν πράξεις, καθώς τελέσθηκαν από μη δικαιούχο fund και να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος με σκοπό την ρύθμιση της οφειλής και την διατήρηση του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου των οφειλετών.

Η απόφαση της προσωρινής διαταγής που απαγορεύει την αποβολή των ανθρώπων από την κατοικία τους είναι πολύ σημαντική και δίνει τεράστια ανακούφιση τόσο στους ίδιους όσο και σε εμάς που χειριστήκαμε την υπόθεση. Οι εικόνες εξάλλου της σπασμένης πόρτας του σπιτιού της συνταξιούχου στην Αθήνα είναι ακόμα νωπές στην μνήμη μας. Δυστυχώς, ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα, η επιλογή νυν και πρώην κυβερνώντων να βάλουν στην ζωή μας και τα funds, επιβαρύνει την κατάσταση και απειλεί άπαντες τους οφειλέτες με εξώσεις και βίαιες αποβολές. Η νομική αντιμετώπιση, αλλά και η αλληλεγγύη σε κάθε άνθρωπο που θίγεται είναι για μένα μονόδρομος” κατέληξε η κα Καλάκου, που τα τελευταία χρόνια μαζί με τη συνεργάτη της, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πολλές παρόμοιες καταστάσεις όπου οι οφειλέτες προσπαθούν να ελαφρύνουν τα βάρη και να σώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις