Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Μιχάλης Κατρίνης στο thebest.gr: «Η κυβέρνηση έχει πλέον εγκλωβιστεί»

Ο Μιχάλης Κατρίνης στο thebest.gr: «Η κυ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Τι απαντά για τις υποκλοπές

Το όνομα του Μιχάλη Κατρίνη φέρεται να «παίζει» για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας με βάση σενάρια που διακινούνται τον τελευταίο καιρό, με τον ίδιο να δέχεται εισηγήσεις-παραινέσεις επ΄αυτού, αλλά να μην έχει λάβει αποφάσεις (λέγεται ότι δεν θα το κάνει πριν τις εθνικές εκλογές) και φυσικά να μην απαντά σε αντίστοιχες ερωτήσεις όταν του γίνονται.

Σε κάθε περίπτωση, το όνομα του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ακούγεται πολύ τελευταία τόσο λόγω του αρώματος των εκλογών που έχει αρχίσει να απλώνεται στα δημοσιογραφικά και τα πολιτικά γραφεία  όσο και  εξαιτίας των δυναμικών του παρεμβάσεων  με γλώσσα αιχμηρή και εύστοχη, η οποία τον καθιστά ένα από τα «δυνατά» χαρτιά του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. στην πορεία της ανανέωσης αλλά και στην πορεία προς τις κάλπες.  

Αύριο στις 12. 30 το μεσημέρι ο Μιχάλης Κατρίνης θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. - Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας  με θέμα: «Ενεργειακή Κρίση και Ακίνητη Ιδιοκτησία», με συνομιλητή τον  Νικόλαο Χ. Ταγαρά, Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστ. Περιβάλλοντος.

Λίγο πριν, μιλάει στο thebest.gr για τα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας.

Υπ αριθμόν ένα θέμα στην πολιτική ατζέντα είναι το θέμα των υποκλοπών με την κυβέρνηση να διέρχεται ίσως τη μεγαλύτερη φθορά από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της. Ο χορός των αποκαλύψεων άνοιξε με την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει διαλεύκανση; Θα φτάσουμε στην ρίζα της υπόθεσης; Και με ποιον τρόπο είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο;

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφύγει την αποκάλυψη της αλήθειας γιατί πλέον δεν ελέγχει τις εξελίξεις.

Υπάρχει σε εξέλιξη ευρωπαϊκή έρευνα που και αυτή επιβεβαιώνει ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη του σκανδάλου και η προστασία των ενόχων.

Όλα αυτά βεβαίως στηρίζονται σε μια συγκυριακή κυβερνητική πλειοψηφία, που ευτελίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ελέγχου και εμποδίζει την έρευνα σε βάθος.

Αυτή η πλειοψηφία όμως δεν θα υπάρχει για πάντα προκειμένου να κάνει αυτή τη δουλειά. Επιπρόσθετα υπάρχουν και ανεξάρτητοι θεσμοί όπως η δικαιοσύνη που μπορούν και επιβάλλεται να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Είναι τελικά το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πίσω από τα κακόβουλα λογισμικά;

Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός δεν θέλουν να αποκαλυφθεί σε καμία περίπτωση ποιος ή ποιοι είναι πίσω από αυτό τον παρακρατικό μηχανισμό που στήθηκε.

Το βλέπουμε από την πρώτη στιγμή, επιβεβαιώνεται από τις αντιφάσεις στις οποίες έχουν υποπέσει , αποδεικνύεται από το πέπλο προστασίας που έχουν απλώσει γύρω από τους ανθρώπους που ενέχονται στο σκάνδαλο αλλά και στο στήσιμο αυτού του παρακρατικού μηχανισμού.

Πόσο εκτιμάτε ότι θα κοστίσει αυτή η υπόθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις μπορεί να μην επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, αφορούν όμως στον πυρήνα των δημοκρατικών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου.

Και όταν τα δύο αυτά στοιχεία αμφισβητούνται, τότε κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Το κόστος που θα πληρώσει ο κ. Μητσοτάκης είναι το λιγότερο. Το μείζον είναι η φθορά που επιφέρουν αυτές οι πρακτικές στη δημοκρατία μας και στους θεσμούς ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

Γιατί όταν η κυβέρνηση παρακολουθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και αδιακρίτως όλους, τότε μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνους ατραπούς.

Βλέπετε τις εκλογές να έρχονται νωρίτερα εξαιτίας του εκρηκτικού μίγματος των παρακολουθήσεων και της ακρίβειας ως απόρροια  της ενεργειακής κρίσης;

Ουσιαστικά η χώρα εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εδώ και ένα και πλέον χρόνο κυβερνητικά στελέχη κατά καιρούς, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η κυβέρνηση έχει πλέον εγκλωβιστεί. Θεωρώ δεδομένο ότι στο σχεδιασμό τους είναι η αναζήτηση της κατάλληλης χρονικής συγκυρίας για να πάνε σε εκλογές. Αν δεν υπάρξει αυτή η συγκυρία, θα μείνουν μέχρι την τελευταία ημέρα στην εξουσία.

Είναι όμως τουλάχιστον αμετροέπεια να ασχολούμαστε με τον πολιτικό τακτικισμό της Νέας Δημοκρατίας όταν η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν μόνο τις εκλογές, εμείς όμως βλέπουμε τις επόμενες γενιές, την επόμενη μέρα για την πατρίδα μας.

Περί ενεργειακής κρίσης ο λόγος. Ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και τι μπορεί να γίνει τώρα; Σε απλά λόγια σώζεται η κατάσταση ή πρέπει να περιμένουμε έναν ακόμη πιο βαρύ χειμώνα από αυτόν για τον οποίο έχουμε προετοιμαστεί; Είναι ανυπεράσπιστοι οι πολίτες απέναντι στην ακρίβεια;

Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν Έλληνες πολίτες που πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακρίβεια.

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει εδώ και ένα χρόνο τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και τα βασικά αγαθά, τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα αλλά και εκτεταμένους ελέγχους στην αγορά, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές και να δει ορατό αποτέλεσμα ο καταναλωτής.

Τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για όλα αυτά; Απολύτως τίποτα, γιατί αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους λίγους και όχι για τους πολλούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνει στα κράτη-μέλη να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας και των εταιρειών καυσίμων και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει ό,τι μπορεί και για να το αποφύγει αλλά και για να μειώσει το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν.

Πώς σχολιάζετε τις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου;

Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε , όψιμα , τις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη συνέντευξη που έδωσε, στρυμωγμένος από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Θα πρέπει να εξηγήσει όμως τόσο ο ίδιος όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έκαναν τίποτα όλο το προηγούμενο διάστημα. Από το 2015 μέχρι σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ενώ επί θητείας του κ. Μητσοτάκη εγκαταλείφθηκαν 4 μπλοκ ερευνών υδρογονανθράκων.

Η ενεργειακή πολιτική όπως και η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν αποτελούν πεδίο άσκησης μικροπολιτικής. Γι’ αυτό χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική που δυστυχώς δε διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση.

Η δημοσκοπική σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ στις μετρήσεις σας προβληματίζει;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν πολλαπλή ανάγνωση. Μία όμως αντικειμενική ανάγνωση αποδεικνύει και επιβεβαιώνει ότι σε όλες τις μετρήσεις το μοναδικό κόμμα που κινείται σημαντικά πάνω από το ποσοστό που πήρε στις τελευταίες εκλογές είναι το ΠΑΣΟΚ.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν φθορά, κινούνται πολύ κάτω από τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών.

Όπως έχω πει , οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις τάσεις μιας δεδομένης στιγμής. Εμείς βλέπουμε τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ και μέσα στην κοινωνία αλλά δεν εφησυχάζουμε. Η ανατροπή του σημερινού αδύναμου, παρωχημένου και αναποτελεσματικού δικομματικού συστήματος, περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, από την ανάδειξη ενός τρίτου ισχυρού πόλου.

Και αυτό προϋποθέτει να συνομιλήσουμε ξανά με τους ανθρώπους που διαχρονικά στηρίζουν τη δημοκρατική παράταξη, να τους φέρουμε κοντά μας. Με τις προγραμματικές μας θέσεις και προτάσεις.

 Πώς θα σχολιάζατε τα  αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ;        

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο αναπόφευκτα επηρεάζει και την αποτίμηση που κάνουν οι πολίτες για την αποτελεσματικότητα του ως αξιωματική αντιπολίτευση.  Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να έχει μεγαλύτερη φθορά από την κυβέρνηση, αυτό λέει πολλά.

Άλλωστε χαμηλό δείκτη αποδοχής και βαθμολογίας έχει και η κυβερνητική  θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, οι μνήμες της οποίας είναι ακόμα νωπές.

Ο λαϊκισμός, οι κραυγές και η οξύτητα δεν μπορούν να καλύψουν την έλλειψη προγραμματικών θέσεων και επιχειρημάτων αλλά και την αδυναμία διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα; Από που θα ξεκινούσε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ για να καλύψει το πρόβλημα της υστέρησης του δυτικού άξονα;

Όλα όσα αναφέρετε δεν μπορεί να είναι αποκομμένα από ένα Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που σήμερα δεν υπάρχει.

Με οριζόντιες δράσεις αλλά και με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα κάθε Περιφέρειας.

Χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που να περιλαμβάνει την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και δικτύων. Ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο που να περιλαμβάνει την ανασύσταση του πρωτογενούς τομέα, την ένταξη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στο χάρτη των τουριστικών προορισμών αλλά και την επένδυση στην τεχνολογία και στα δίκτυα πληροφορικής και επικοινωνιών.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις