Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αλλαγή στάσης από Ζελένσκι; «Ναι» σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με Ρωσία, αλλά υπό όρους…

Αλλαγή στάσης από Ζελένσκι; «Ναι» σε ειρ...

Επανέλαβε ότι οι όροι του για διάλογο παραμένουν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί πως είναι ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία αλλά επιμένει στις απαιτήσεις του Κιέβου, με φόντο σχετικό δημοσίευμα της Washington Post που έκανε λόγο για πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι οι όροι του για διάλογο παραμένουν οι: επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και η δίωξη των εγκλημάτων πολέμου.

Πρόκειται για μια αλλαγή στη ρητορική, τουλάχιστον από έναν άνθρωπο που υπέγραψε διάταγμα στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο οποίο αναφέρεται «η αδυναμία διεξαγωγής συνομιλιών» με τον Πούτιν. Αλλά δεδομένου ότι τα προαπαιτούμενά του φαίνεται να μην είναι σημαντικά για τη Μόσχα, είναι δύσκολο να δούμε πώς αυτό θα προωθούσε τις όποιες συνομιλίες.

Τι κρύβεται πίσω από την προτροπή
Υπενθυμίζεται πως η εφημερίδα WP ανέφερε πως οι  ΗΠΑ ενθαρρύνουν κατ΄ιδίαν την Ουκρανία να σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η προτροπή των αμερικανών αξιωματούχων δεν έχει στόχο να οδηγήσει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών.

Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι η άρνηση του ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προκαλέσει ανησυχία σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ως προς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων είναι περισσότερο αισθητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ουκρανία: Η εκκένωση των πόλεων «δεν θα έχει νόημα» αυτήν τη στιγμή
 Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε σήμερα ότι προς το παρόν δεν είναι αναγκαίο να εκκενωθεί το Κίεβο ή κάποιες άλλες πόλεις που δεν είναι κοντά στη γραμμή του μετώπου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο ίδιος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και ύστερα από τις δηλώσεις του δημάρχου του Κιέβου που προειδοποίησε τους κατοίκους να ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η πόλη μπορεί να μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

«Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση απέχει από (την ανάγκη) να ανακοινώσουμε μια εκκένωση», δήλωσε ο Σμιχάλ. «Πρέπει να πούμε ότι το να ανακοινώσουμε την εκκένωση κάποια πόλης που δεν βρίσκεται κοντά στην γραμμή του μετώπου, ειδικά της πρωτεύουσας , δεν θα έχει νόημα αυτήν τη στιγμή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις