Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η πιο καθαρή φωτογραφία των δακτυλίων του Ποσειδώνα

Η πιο καθαρή φωτογραφία των δακτυλίων το...

Η φωτογραφία που λήφθηκε από το James Webb είναι η πιο καθαρή των τελευταίων 30 χρόνων

Πρόσφατα η NASA δημοσίευσε νέες φωτογραφίες από τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και φανερώνουν με μεγάλη σαφήνεια τους δακτυλίους καθώς και τις πιο αχνές ζώνες σκόνης του Ποσειδώνα. Στη φωτογραφία φαίνονται, επίσης, και 7 από τα 14 φεγγάρια που γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.


Ο Ποσειδώνας περιφέρεται σε μια απομακρυσμένη, σκοτεινή περιοχή του ηλιακού συστήματος, αφού βρίσκεται 30 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο απ’ ό,τι η Γη. Λόγω της χημικής σύνθεσης του, γνωρίζουμε πως πρόκειται για έναν παγωμένο πλανήτη, πλούσιο σε στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο. Αυτό το γεγονός είναι άμεσα εμφανές από το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα του Ποσειδώνα. Πιο συγκεκριμένα, το χρώμα αυτό οφείλεται στο μεθάνιο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του.

Ωστόσο, η κάμερα NIRCam που διαθέτει το Webb απεικονίζει αντικείμενα στο κοντινό υπέρυθρο, επομένως ο Ποσειδώνας δεν φαίνεται μπλε στις νέες φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα, το αέριο μεθάνιο απορροφά έντονα το κόκκινο και το υπέρυθρο φως, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να είναι αρκετά σκοτεινός σε αυτά τα μήκη κύματος, εκτός από τα σημεία που υπάρχουν σύννεφα μεγάλου υψομέτρου. Τέτοια σύννεφα μεθανίου-πάγου είναι εμφανή ως φωτεινές λωρίδες και κηλίδες, που αντανακλούν το ηλιακό φως πριν απορροφηθεί από το αέριο μεθάνιο.


Το 1989, Voyager 2 της NASA ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που μας έδωσε λεπτομερείς φωτογραφίες του Ποσειδώνα, κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού του. Από τότε κανένα άλλο διαστημόπλοιο δεν έχει επισκεφτεί τον παγωμένο, μπλε πλανήτη. Έχουν περάσει δηλαδή τρεις δεκαετίες από τότε που οι αστρονόμοι είδαν για τελευταία φορά αυτούς τους δακτυλίους με τόση λεπτομέρεια και σαφήνεια, όπως σχολίασε η αστρονόμος Heidi Hammel του Ινστιτούτου Διαστημικής Επιστήμης, το οποίο αξιοποιεί τα δεδομένα του James Webb. Η εξαιρετικά σταθερή και ακριβής ποιότητα εικόνας του James Webb καθιστά πιο εύκολη την ανίχνευση των αμυδρών δακτυλίων που βρίσκονται πολύ κοντά στον πλανήτη.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Η εικόνα δείχνει τρεις φωτογραφίες του Ποσειδώνα. Η πρώτη από αριστερά λήφθηκε από το Voyager 2 το 1989, η δεύτερη από το Hubble το 2021 ενώ η τελευταία από το James Webb το 2022. Στο ορατό φως (δύο πρώτες φωτογραφίες) ο Ποσειδώνας φαίνεται μπλε. Εικόνα: NASA, ESA, CSA, STScI

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις