Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται το Σάββατο η νέα ποιητική συλλογή της Γιώτας Παρθενίου

Πάτρα: Παρουσιάζεται το Σάββατο η νέα πο...

Επίσης το Σάββατο στο Πολύεδρο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, θα παρουσιαστεί στον κήπο του, η καινοτόμα συσκευή «Pop2 See Smart Class»

Εκδήλωση παρουσίασης της τελευταίας ποιητικής συλλογής της Γιώτας Παρθενίου, με τίτλο «Και εις το μαυροφοροὐν φέγγει», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στη 1 το μεσημέρι στον κήπο του Πολύεδρου, στην οδό Κανακάρη 147, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Για την ποιητική συλλογή θα μιλήσουν, ο Ανδρέας Λάζαρης, ποιητής και η ποιήτρια Ειρήνη Μπόμπολη.

Η Γιώτα Παρθενίου, γεννήθηκε κοντά στην Αρχαία Δωδώνη, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Στα γυμνασιακά χρόνια η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα. Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής στην Αθήνα, Σχολή Νηπιαγωγών Καλλιθέας, Μαράσλειο Διδασκαλείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και ως σχολικός σύμβουλος προσχολικής αγωγής. Δίδαξε θεατρική τέχνη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συμπόσια και φεστιβάλ ποίησης. Το ποιητικό της έργο έχει παρουσιαστεί στα Πανεπιστήμια Napoli Ιταλίας, Ιωαννίνων, Lecce Ιταλίας, Mihai Eminescu, Iasi Ρουμανίας.

Ποιητικές της συλλογές μεταφράστηκαν στην ιταλική, πολωνική, ρουμανική, αλβανικά και αραβική γλώσσα. Ποιήματά της ανθολογήθηκαν σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες, τιμήθηκαν με ελληνικά και διεθνή βραβεία.

*Στο μεταξύ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, το Πολύεδρο σε συνεργασία με την Περιφερειακή  Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στις 19.30 διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης στον κήπο του, της καινοτόμας συσκευής «Pop2 See Smart Class». Πρόκειται για το δημιούργημα  δυο νέων παιδιών, της Αλίκης Ράνγκου και του Κωνσταντίνου Μαζαράκη.

Στη συνέχεια η σκυλίτσα οδηγός Ντόρα θα αφηγηθεί μια μικρή ιστορία για τη ζωή της, με τη φωνή της Μαρίνας Τριανταφυλλίδη και της Έλσας Αντωνίου.

Θα μιλήσουν οι:  Μαρίνα Τριανταφυλλίδη,

Φένια Χόρμπα, πρόεδρος Περιφεριακής  Ένωσης Τυφλών,

Αλίκη Ράνγκου,

Κωνσταντίνος Μαζαράκης,

Κωνσταντίνα Γαλανοπούλου

Έλσα Αντωνίου.

*Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η Ημέρα Εορτασμού του Λευκού Μπαστουνιού, με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους. Το λευκό μπαστούνι, εκτός από σύμβολο της τυφλότητας είναι και το σημαντικότερο τεχνικό βοήθημα, στην προσπάθεια ενός ατόμου με Πρόβλημα Όρασης να κινηθεί με Άνεση, ανεξαρτησία και Ασφάλεια. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε με τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το λευκό μπαστούνι έχει γίνει σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας. Η χρήση του επιτρέπει στο άτομο με οπτική αναπηρία να μετακινηθεί ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσει τα καθημερινά του καθήκοντα με ευκολία και χωρίς τη βοήθεια κανενός. Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον και το καθήκον που πρέπει να δείξουν πολιτεία και πολίτες, απέναντι στα άτομα που στερούνται την όραση, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τον δρόμο, να παρακάμπτουν τα εμπόδια και να φτάνουν στον προορισμό τους με ασφάλεια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture